regulator ciśnienia powtarzam do czyszczenia
regulator ciśnienia powtarzam do czyszczenia
Kolejna diagonoza Nagóskiego - EGR, wymieniony na nowy. Niby jeździli sprawdzali i wszystko niby ok.
Dziwne bo na mojej trasie powrotnej do domu (ok 10km) falowały nawet na ciepłym silniku.
Nie ukrywam, że temat mnie juz ostro męczy bo wcześniej wydałem sporo, o nowym EGR i dużym koszcie robocizny przy jego wymianie nie wspomne.
Jeżeli chodzi o regulator ciśnienia to wg serwisu wszystko jest ok.
Jakaś rada? Odpuścić sobie Nagórskiego i jechać gdzieś indziej ?
powtarzm regulator ciśnienia wyjąc wyczyścić włożyć i po problemie.
Na sofcie nie wyjdzie chyba ze na hamowni by samochód stał
Pracuje w salonie Alfy. Ogólnie auta mają to do siebie, że obroty falują, taka ich uroda. Mito 1.4 105HP testowe mimo przebiegu 800km tak ma cały czas. Może to i kwestia świec które przez postoje bądź krótkie dystanse padają. Trzeba je kochać takimi jakie są i nie szukać rozwiązań niektórych problemów bo to bez sensuJAk zakujesz silnik i wrzucisz sportowe wałki to dopiero wtedy falują obroty
![]()
Ja mam trochę inne podejściejeżeli producent nie przewidział falowania obrotów to znaczy, że coś jest nie tak
Jak bym miał palpitacje serca to raczej bym się udał do lekarza i starał to zdiagnozować.
Dodatkowo przy falowaniu obrotów samochód wskakuje na kosmiczne spalanie - 40 litrów itp
Czuć, że silnik nie pracuje tak jak powinien. Najgorsze jest to, że jest to chwilowa przypadłość i ciężko jest pokazać to mechanikowi. Przy spokojnej jeździe potrafi średnio spalić 8l/100 albo i więcej co przy tym silniku normalne nie jest.
Nagórskiego chyba sobie chyba podziękuje bo nie ma pomysłu na uleczenie mojej alfy, nie uśmiecha mi się wymieniać pół samochodu. O czyszczeniu regulatora o którym wszyscy tutaj wspominają nie chce nawet słyszeć ponieważ "ciśnienie rzeczywiste i to z komputera jest idealne". Może kotowicz albo maruniak coś poradzą.
a robiłeś live data na postoju zawsze się ciśnienia będą pokrywały tylko i wyłącznie test drogowy.
Przelewówkę robili tez tobie???
I jak, udało się naprawić usterkę? co to było?