• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Julka wiązka klapy bagażnika

przewód ma być żółto-niebieski, jest tam z boku pasek czy nie? inne kable od świateł to czarny, brązowo-żólty i szaro zielony. może też coś z instalacji zamka, ogrzewania szyby czy wicieraczki tam idzie? resztę schematów innych obwodów chyba znajdziesz w podwieszonym wątku na głównej stronie.

a wolna wtyczka, parę możliwości, albo dla dodatkowego wyposażenia którego nie masz, albo na inny rynek (np kierownica po drugiej stronie). w autach jest zawsze trochę nadmiarowych instalacji - nie opłaca się produkować 50 rodzajów wiązek, produkuje się ze 4 dla różnych poziomów wyposażenia i ewentualnie warianty na odwrotną stronę kierownicy

przewód ma być żółto-niebieski, jest tam z boku pasek czy nie?

Jest niebieski pasek, tylko na zdjęciu słabo widać. Na oko z wierzchu nic nie widać, obawiam się, że pod tą gumą się przełamał, a to już będzie problem z naprawą.

kable się łamały (przynajmniej w 159) na samym środku gumy, na zgięciu, nie wiem jak to jest w Giulietcie.

tylko w 159 była wtyczka wiązki w bagażniku, i łatwo można było fragment wiązki wyjąć z o otworu w nadwoziu i wtedy przesunąć gumę i to sprawdzić. mniej więcej tak to potrafiło wyglądać (podlinkowałem zdjęcie z wątku ze 159), u mnie jeden był przerwany dodatkowo (auto miało wtedy 10 lat):
201178d1463595342-wiazka__bagazniku_nie_swieci_pozycyjna_lampa__klapie-wp_20151214_18_11_46_raw.jpg

ja do siebie założyłem wiązke z anglika (kupowałem klapę bo moja była uszkodzona) - tamta wiązka była idealna mimo że była w tym samym wieku - może otwieranie na mrozie ją niszczyło (ja przez lata trzymałem szczotkę do odśnieżania auta w bagażniku, a z resztą często coś wożę w bagażniku typu zakupy, snowboard itp)

Ostatnia edycja:
Ja też podejrzewam, że nasze ciężkie zimy nie pomogły tej wiązce. Chyba na Syclii ten problem nie istnieje :(

Czemu Niemcy potrafią położyć wiązkę, że i po 20 latach nic się nie przełamuje, a we Fiatach po kilku latach są problemy. To nie przystoi takiej marce jak Alfa Romeo i zniechęca użytkowników. :sad:

nie jest idealnie,ale za to niemieckie silniki wypijaja 0.5l oleju na 1tys km. z dwojga zlego raz na 10 lat wole naprawic wiazke do klapy.

TSI żrą olej (nie zawsze), ale ponoć MultiAiry też nie są w tej kwestii dużo lepsze. Chociaż ja u siebie nie zauważyłem póki co (odpukać).

TSI żrą olej (nie zawsze), ale ponoć MultiAiry też nie są w tej kwestii dużo lepsze. Chociaż ja u siebie nie zauważyłem póki co (odpukać).
No widzisz.
Ponoć gdzieś tam itd.
A co wiązki to nie kwestia jak położona tylko co.
Taki dostawca wygrał przetarg a ,że miał być tani to i tanio zrobił.

Tak jak pisałem - przewód żółty z niebieskimi paskami.

Te kable to chyba z jakiegoś gównolitu ulepione. Macie jakiś sposób aby przeciągnąć przewód przez przelotkę? We wtorek planuję się tym w końcu zająć, może będę miał trochę czasu po pracy.

Pancerz od linki do roweru

U mnie też przełamał się przewód. Najpierw przestała grzać szyba a później przestał działać przycisk na klapie. Wymieniłem wszystkie żyły w lewej przelotce. Jak ktoś będzie chciał lutować przewody to mam taką uwagę by zaopatrzył się w większą lutownicę bo zwykłą transformatorową nie mogłem rozgrzać grubego brązowego przewodu od ogrzewania szyby. DSC_0282[1].jpg

No widzisz.
Ponoć gdzieś tam itd.
A co wiązki to nie kwestia jak położona tylko co.
Taki dostawca wygrał przetarg a ,że miał być tani to i tanio zrobił.

Wydaje mi się, że nie do końca - producent samochodu powinien gwarantować, że przez 5 lat i np. 200 kkm nic się nie wydarzy w samochodzie z bardzo dużym prawdopodobieństwem. A "tu feler - westchnął seler" parafrazując Brzechwę.
Zarobiłem z Teściem kilka przewodów, ale to robota głupiego, bo zaraz coś znowu się łamie/rwie. Następnym razem zarobię porządnie wszystkie przewody.

Jak przeciągnąć...? - ja lutowałem każdy przewód do długiego cienkiego pręta/płaskownika i jego przeciągałem przez przepust (wraz z przewodem).

PS Czy w wiązce nie ma przypadkiem żadnych kabli tylko są same przewody?

- czy jest jakaś reperaturka do kabli klapy bagażnika, do kupienia.
- jeśli jest to proszę o numer i gdzie to najlepiej kupić.

p.s.
- interCars po 350 zł za sztukę około.
SEN503015
SEN503016

Załączniki

• SEN503015.jpg
    SEN503015.jpg
    21.5 KB · Wyświetleń: 52
  • SEN503016.jpg
    SEN503016.jpg
    41.1 KB · Wyświetleń: 74
Ostatnia edycja:
Jak ktoś ma trochę czasu i pomocnika, to machnie tą robotę w 2h. Potrzebne tulejki zaciskowe i oczywiście odpowiednie narzędzia (ściągacz izolacji, praska, szczypce (?)).
Miałem wymienić wszystkie przewodu, ale wymieniłem kolejne trzy (tylna lampa, ogrzewanie i zamek klapy - samej pracy jakieś 30 min).
Miejmy nadzieję, że wytrzyma trochę dłużej.

Ostatnia edycja:
Zależy jaki przewód dałeś , jak w silikonie to długo , jak zwykły pcv to krócej

Dzięki tx555. Podasz jakieś źródło (tzn. minimalna temp. pracy dla różnych klas(?) izolacji) ?

Kup w sklepie elektronicznym przewód w izolacji silikonowej,jaki by nie był będzie lepszy od tego co jest i wytrzyma wiele dłużej niż zwykły

Ostatnia edycja:
W Julce żony szlag trafił lewe tylne oświetlenie - cała lampa nie paliła. Problem opanowany - przejście wiązki z lewej strony dachu do klapy - przewody umęczone.
Co do głośnika to rzeczywiście lewy dolny w drzwiach raz gra a raz nie a i pocharczy ale sporadycznie.

Amortyzatory
Powrót