[Giulietta] Benzyna w mojej "julce"

erazm90

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 JTDm Distinctive 170km
Bardzo źle się dzisiaj stało.. moja piękna zachlysneła się benzyna..
Mianowicie do 10l diesla w zbiorniku przez gapiostwo i rozczepanie dotankowano do pełna benzyny. Kilka na tej mieszance zrobiła 400m i zaczęła się dusić. Silnik momentalnie został zgaszony.
Co teraz czynić ?! Plan jest taki żeby spuścić benzynę, wyczyścić pompę paliwowa, wymienić filtr paliwa, przedmuchac wtryski, zalać dieslem tym lepszym i odpalic autko :) Co poradzicie ?

Benzyna spuszczona :) Auto odpaliło za 3 razem ale nie gaśnie kontrolka od silnika. Jutro muszę poszukać elektryka i zresetowac komputer, nam nadzieję że to wystarczy :)

A nikt w okolicy nie podepnie ci pod lapka za przyslowiowe piwko ?
Zapytaj moze w dziale regio i popros o podpiecie i skasowanie bledu

No i to jest prawidłowy (stosowany również w serwisach ) sposób na skasowanie błędu

Wlej 200ml Tunap 984 do prawie pustego zbiornika, cała buteleczkę i zalej ją paliwem, zwykłym ON do pełna. Tak zrobiłem w moim Freemoncie 2,0 MJTD2 po tym jak zrobiłem tak samo. Auto na lawecie i w ASO. Czyszczenie zbiornika i wymiana filtra paliwa. Koszt operacji 1000 PLN. Tunap bardzo pomógł. O ile auto miało początkowo problemy z odpaleniem, to po wyjeżdżeniu paliwa z Tunapem zaczął odpalać od razu. Operację czyszczenia Tunapem przeprowadzać raz na 20.000 km.

Amortyzatory
Powrót