[MiTo] 0.9 TwinAir - opinie

• Autor wątku Autor wątku Dymo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym lataniem, u mnie nie widzę takiego objawu, zdarzało mi się też jechać prędkością maksymalną powyżej 200 km/h i bezproblemowo.

Może Mito z silnikiem 0.9 jest mniej dociążone z powodu mniejszego silnika.

edit.
Sprawdziłem dane techniczne i wersja z 0.9 jest... cięższa od mojego, a "latania" przy wyższych prędkościach nie odczuwam.

Ostatnia edycja:
Może to kwestia opon- wyższy profil, bardziej miękka mieszanka i styknie. :)

Dostałem jako zastępczaka Ypsilona z tym silnikiem... Jestem wręcz porażony jego kulturą pracy, a raczej jej brakiem. Przez pierwsze 5 minut nie mogłem się zorientować, czy to benzyna, czy diesel. Dopiero po dokręceniu do 5 tys. obrotów stwierdziłem, że chyba jednak benzyna, chociaż na stacji musiałem się upewnić, co jest wklejone pod klapką. Trzeba toto trzymać w okolicy 3 tys. obrotów, żeby nie trzęsło całym samochodem. Spalanie na trasie na której Giuliettą mam 7.1 litra tutaj 5.7. Ale lepiej jeździło mi się chyba nawet Pandą z 1.3 JTD, chociaż trzeba przyznać, że po ustabilizowaniu prędkości i tych ok. 3 tys. obrotów jest w miarę znośnie i ciszej niż w dieslu.

UWAGA, Dementuję moją wcześniejszą opinię, że przy wysokiej prędkości auto ma tendencje do "podfruwania". Przetestowałem TwinAira przy zbliżonej do maksymalnej prędkości (180 km/h, a max to 188km/h) i stwierdzam, że nie lata. Wcześniejsza obserwacja wynikała z tego, że jechałem w bardzo wietrznych warunkach i prawdopodobnie wiało tak mocno, że miałem wrażenie, że chwilami auto traci stabilność. W normalnych warunkach- nic z tych rzeczy, ale przy tych 180 km/h hałas w środku porządnie daje się we znaki. Przy okazji informuję, że przy tej prędkości komputerek pokazuje spalanie chwilowe między 12l a 14l/100km.

Łooł, to tyle co mój 2.0 przy tych prędkościach. :D

Witam

Zamierzam się na punto z tym silnikiem ale strasznie mało informacji na temat usterkowości czy eksploatacji po paru tyś km.
Niektórzy mają już auto z twinair ponad dwa lata prosił bym o jakieś info ile km zrobili i jak się sprawuje,co psuje w tym silniczku.

silnik do pandy
punto za ciezkie lepiej wez 1,4 56KW nie do zdarcia

No 1.4 też biorę pod uwagę.
W sumie początkowo to tylko ten wchodził w rachubę.Ponieważ ma być prosto i na LPG.
Ale przypadkiem znalazłem punto z 0.9 w dobrej cenie i cały plan się posypał.
Na plus dynamika i poziom hałasu w trasach(podobno znacznie niższy niż w 1.4)dzięki skrzyni 6.
Minus-kultura pracy,niewiadoma awaryjność.
Rozmawiałem z serwisantem fiata i mówił że na razie silniki się sprawują i nie z nimi jakiś typowych problemów.
Ale jak wspomniałem że myślę też o 1.4 to od razu stwierdził żeby się nie zastanawiać i tylko 1.4.
Kurde brakuje normalnego silnika w tym aucie.
Jak by był 1.4 16v 100ps jak w starszych fiatach to było by to.

te silniki sa nie do zdarcia prosta konstrukcja 8v z wariatorem faz.
czesci kosztuja grosze tak samo jak utrzymanie.
srednio ok 7 l. LPG

Zeby twin-air pogonić musisz trzymać na obrotach silnik i robi się bardzo nie przyjemnie.
6 bieg tylko po równym do tego spalanie takie same jak w 1,4.
nie biorąc stopnia skomplikowania jednostki.

Ostatnia edycja:
Dokładnie, szóstka to raczej tylko na autostradzie i grubo powyżej setki, bo przy niskich obrotach ten silnik telepie całą budą.

Dokładnie, szóstka to raczej tylko na autostradzie i grubo powyżej setki, bo przy niskich obrotach ten silnik telepie całą budą.

Zależy która wersja mocowa, jeśli 105KM to uczucie dużych wibacjii przy niskich obrotach zostało zredukowane do minimum. W 85KM trochę to doskwiera ale można nauczyć się trzymać wyższe obroty.
Osiągi Twinair a 1,4 8V to dwa różne światy. Elastyczność wersji 85 KM przy prędkościach trasowych jest dużo wyższa niż 1,4 16v a co dopiero słabszej wersji 8V. Silnik Twinair lubi wysokie obroty ale czy to wada? Ważne, że nawet w Punto 85 KM daje frajdę z jazdy, tu masz fajny test
http://autokult.pl/6672,fiat-punto-09-twinair-zielona-alternatywa-testautokult-pl

Zależy która wersja mocowa, jeśli 105KM to uczucie dużych wibacjii przy niskich obrotach zostało zredukowane do minimum. W 85KM trochę to doskwiera ale można nauczyć się trzymać wyższe obroty.
Osiągi Twinair a 1,4 8V to dwa różne światy. Elastyczność wersji 85 KM przy prędkościach trasowych jest dużo wyższa niż 1,4 16v a co dopiero słabszej wersji 8V. Silnik Twinair lubi wysokie obroty ale czy to wada?

Dla mnie to wada - lubię móc kręcić wysoko, a nie musieć kręcić wysoko - dlatego nie kupiłem np. Mazdy 3 zamiast Julki. Dlatego napisałem, że trzeba ten silnik sprawdzić samemu - mnie kompletnie nie odpowiada.

Przeczytałem już chyba wszystkie testy punto,pandy i alf z twinair.
Jednak powoli idę w stronę zwykłego 1.4.
Główny powód to LPG i prostota/bezawaryjność.

A jak zobaczyłem na filmikach z pod maski pracę twinair to już kompletna masakra.
Dynamika była by na pewno lepsza niż w 1.4 no ale cóż.

Tak jak napisałem wcześniej.
Jak by był 1.4 t-jet to z pewnością tylko jego brał bym pod uwagę.
A najmłodszy t-jet to chyba w grande 2009r.(jeśli chodzi o punto)

Jeśli planujesz kupić nowy samochód to zrób jazdę próbną jednym i drugim, będziesz wiedział który Ci pasuje.
Ja za każdym razem jak jeżdżę żony Lancią 1,2 69 KM (jeździ bardzo podobnie jak cięższe Mito 1,4 8V) po za miastem to żałuje, że nie udało mi się jej namówić na Twinair. Zrobiłem taką wersją kilkaset kilometrów i osiągi są z innej bajki. 1,4 78 KM to mul jakich mało, dać za samochód z takim silnikiem prawie 60 tys. to rozbój w biały dzień.

Amortyzatory
Powrót