• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Nawiewy powietrza

Roman35

ZBANOWANY
Auto
Giulietta 150 KM 2016
Mam pytanie - do czego są te nawiewy niby górne, ale nie te bezpośrednio pod szybą przednią, tylko trochę bliżej kierowcy. W ogóle nie leci z nich powietrze albo bardzo słabo. Chyba, że nie umiem ich ustawić, ale za bardzo dużego wyboru nie ma - albo góra, albo środek, albo dół, albo kombinacje tych trzech.
A w ogóle jak mam włączony np. nawiew górny, a potem włączam środkowy, to wszystkie nawiewy jakby przez chwilę chciały działać i dopiero po chwili się stabilizuje. Niby działa, ale mnie denerwuje. Tak ma być?

Ostatnia edycja:
Co do tego ze nawiewy po zmianie pozycji przestaja na chwilke dmuchac to normalne...pewnie komputer to musi to przestawic wiec to pewnie dlatego :)

ja mam w auto A/C fajny efekt... jest taki delikatny odchlos "ludzkiego wypuszczanego powietrza"... jak by Julka oddychala gdy wlacza sie co jakis czas nawiew...super to jest bo czuje ze Julka zyje :P

Tak to jest norma siłowniki się ustawiają do żądanej pozycji a tamtędy leci jak dasz odmrażanie lub na ful temp.

Pytanie jak to z klimką jest, ja jej 24 stopnie, a tu jakby nic trochę nie za ciepło. Wydaje mi się że nie wiem jak ustawić ciepełko.

U mnie ustawienie 24 stopni sprawdza się przy jeździe w samej koszuli, do jeżdżenia w kurtce przy takiej temperaturze jak obecnie ustawienie na pokrętle 19-20 stopni jest odpowiednie aby się nie ugotować ;) Oczywiście klima w Auto ale z wyłączoną sprężarką.

jesli masz na myśli nawiewy w słupkach (nawiew na szyby boczne) to powietrze leci stamtąd jak zauważyłem chyba tylko jesli jest ustawiony górny nawiew czyli na szybę czołową ( i jak kolega pisał przy odmrażaniu też- to oczywiste że wtedy najbardziej sie przydaje) ale szału nie ma-dmucha tak sobie na tyle że czuć, w pozostałych opcjach raczej nie wyczułem, jesli jest "auto" to wiadomo że system sam sobie miesza jak chce

Bo tam ma ledwo lecieć, one są po to żeby nie parowaly boczne szyby, i taki lekki nawiew wystarcza...Z reguły.

U mnie ustawienie 24 stopni sprawdza się przy jeździe w samej koszuli, do jeżdżenia w kurtce przy takiej temperaturze jak obecnie ustawienie na pokrętle 19-20 stopni jest odpowiednie aby się nie ugotować ;) Oczywiście klima w Auto ale z wyłączoną sprężarką.
Zaraz zaraz to jest taka opcja Auto i wyłączona sprężarka? Jak to zrobić?

Jeżeli wciśniesz Auto a następnie wyłączysz klimę przyciskiem AC to wprawdzie lampka Auto gaśnie, ale wszystkie funkcje sterowania nawiewami i temperaturą działają automatycznie. Zerknij do instrukcji obsługi, str. 60.

To ja mam trochę inne pytanie. Zauważyłem, że jak mam włączony nawiew (bez klimy) na auto i jest trochę mroźnej, spalanie skacze o jakieś 0,5 litra w górę. Zwykle jak nawiew rozkręca się na kilka kresek. Jak wyłączę zupełnie to spalanie wraca do normy. Czy to normalne?

Tak mam diesla. Jak mogę najłatwiej sprawdzić czy to ptc?

odpal w -20 i jesli zacznie grzać choćby lekko z nawiewów, to oznacza, że dizął PTC o ile to to PTC co było w fiacie kiedyś

Cześć, ostatnie dni nie daje mi żyć jedna sprawa. Mianowicie zauważyłem ze nie działają mi nawiewy na desce rozdzielczej te które są obok schowka/nawigacji. Dmucha bardzo slabo od zakeesu 4-6 z taką saama sila ale ledwo ledwo a od zakresu 1-3 wogole. Sam nawiew na szybe dziala normalnie. Nie wiem czy nie działały odkąd kupiłem auto czy niedawno. Zdemontowalem nawet schowek bo myślałem ze coś może być z klapkami ale są ok. Kombinowalem na różne moce nawiewu i różne konfigurację głową nogi itp. Nie działa nawet podczas ogrzewania przedniej szyby. Klimatyzacja zwykla manualna. Czy to normalne?

I dodatkowe pytanie czy da się zrobić jakoś klimatyzowany schowek zamiast normalnego?

Ostatnia edycja:
Jesli chodzi o te niedziałające nawiewy to może po prostu je otwórz zamiast rozbierać pół auta... A co do schowka to da się. Z tego co mi tu napisali to najlepiej wymienić na schowek z chłodzeniem. Na allegro tego od metra.

Amortyzatory
Powrót