• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Czujnik kąta skrętu / wspomaganie

• Autor wątku Autor wątku Comte
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam

To może odpowiem sobie na swoje pytanie:)

Pojechałem do Pana z Rudy śląskiej który podłączył samochód do Kompa. Sprawdził błąd. Potwierdził że to czujnik skrętu. Wymienił go, sklaliborował i skasował 750zł:) Niemało ale póki co wszytko działa dobrze, nic się nie wykrzaczyło od 2 dni. Jeżeli nic dale nie napiszę w tym temacie to oznacza że polecam tego elektronika.

Co ciekawe gość ma patenet żeby wyciągnąć silnik z wałkiem na którym znajduje się czujnik od tyłu nie ściagając kolumny kierowniczej. Wszystko robił na miejscu mogłem przy tym być. Zajeło mu to na moje oko 30min.

Generalnie porównując to do ASO gdzie zaproponowano jedynie opcje wymiany całego EPS za 4800zł + montaż wiec pewnie ze 2k to i tak super opcja. Sam czujnik kosztuje ok 350zł z tego co widziałem.

Pozdrawiam
Tomasz

Czy ktoś może polecić jakiś serwis w okolicach Warszawy, który potrafi rozwiązać ten problem?
Niestety u mnie pojawiło się to samo ;/

Czy może warto na początku ręcznie to skalibrować?

Witam,
opowiem swoją historię....
u mnie również zaczęło wszystko świecić na desce. Diagnoza czujnik.
Pojechałem do wspomnianego Pana z Rudy Śląskiej.
Podłączył pod komp i faktycznie jednym z błędów był czujnik a pozostałe błędy poszły podobno od razu łącznie.
wymienił czujnik, skasował 750pln i pojechałem.
Wszystko było dobrze przez 20km po czym błędy znowu wyskoczyły. Nie macie pojęcia jak się wk.........
pojechałem do domu i zrobiłem kalibrację. Odpialem aku na 45min odpaliłem auto i nic dupa dalej błąd. Wyjechałem na ulicę zrobiłem kalibrację, swoją drogą myślałem, że trzeba przejechać 100m powyżej 20km/h a nie poniżej :)
lampki zgasły i dzisiaj mija tydzień, około 100km po mieście i około 30 odpaleń auta i cisza....
Mam nadzieję, że już błąd nie wyskoczy bo nie mam innego pomysłu co to może być.
kolejna sprawa to podobno kolor otuliny taśmy czujnika. Czytałem, że musi być taki sam i przekazałem tę informację mechanikowi.
wyśmiał mnie i powiedział, że pierdoły na forum piszą i że on zajmuje się wspomaganiami od 18 lat.
Nie wiem co o tym sądzić ale tak wygląda moja przygoda z czujnikiem skrętu.
Pozdrawiam

Jeszcze raz i powoli-o co chodzi z 20km/h poniżej 100m.
Ty z tą otuliną to tak na serio? ;)

Kalibracje robi się odpalajac auto po odpietym 45min aku, kręcąc kierownicą w skrajne lewo i prawo a następnie jazda na wprost nie przekraczając 20km/h a ja myślałem, że trzeba powyżej tej prędkości :) i tak robiłem kilka razy jak mi się błędy pojawiły po wymianie czujnika.
co do koloru taśmy to myślałem, że musi być taka sama i reakcję mechanika opisałem :)

Po prostu czujnik skrętu widzi inny kolor otuliny i przestaje działać.:cool:

A skąd ta wiedza, że trzeba jechać 100m z V<20km/h
Kalibrację robi się alfaobd, a potem tylko sprawdza przy 30km/h czy kierownica wraca do położenia "na wprost" z tolerancja +/-20st

Podobno tak wygląda kalibracja ręczna. Opisywana z resztą kilka razy na forum...
Nie wiem, nie znam się ale mnie tydzień błędu nie ma :)

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Witam
Czy mógłbym dostać namiary na ''Pana z Rudy Śląskiej''? Ostatnio również w mojej Alfie zaczął pojawiać się problem z czujnikiem kąta skrętu.

Wpisz w Google naprawa wspomagania kierownicy ruda Śląska :)

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Cześć

Jak by kogoś to interesowało to przejechane już po naprawie 45k km i dalej wszystko ok.

Mogę z czystym sumieniem polecić "wspomagania kierownicy ruda Śląska" :)

Cześć.
U mnie w mito wspomaganie przestaje działać po najechaniu na dziure, ale czasami zwyczajnie samo, na rondzie czy lekkim zakrecie. Pomaga zgaszenie na chwilę samochodu. Wtedy zaczyna działąć i działa przez kilka, kilkanascie dni. To sa typowe objawy czujnika?

U mnie najcześciej wyłączał się na rondzie, bo wtedy przez dłuższą chwilę napręża się kierownicę w jednym kierunku, ale zdarzało się też też odcinało po jeździe na dziurach. Oczywiście reset pomagał (zgaszenie i odpalenie silnika). Jeździłem tak parę tygodni ale potem już zaczeła kierownica wibrować i wyłączało się dosłownie co kilka minut. Wymieniłem w Gliwicach czujnik. Nieduże pieniądze jak na dzisiejsze czasy.

Moje mito również dopadł ten problem. Diagnoza- czujnik położenia skrętu. Niestety nikt w świętokrzyskim nie chce sie tego podjąć. Mógłbym prosić również o namiar na pana z Rudy Śląśkiej bądz okolic Warszawy jakimś linkiem ?

Amortyzatory
Powrót