• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Klimatyzacja - strona kierowcy działa, strona pasażera dmucha ciepłym powietrzem

Mnie ostatnio ładowali na 450g czynnika + 4g oleju.

Dzięki! I jak, chłodzi ok? Dobijałeś czynnik bo też słabo chłodziła czy inny powód?

Dobijałem bo chłodziła słabiej, ale też dlatego bo nie wiedziałem, kiedy było to robione ostatnim razem oraz chciałem zrobić ozonowanie klimy. Brakowało mi jakichś 120g z tego co pamiętam.
Kolega co też teraz dobijał na Giu, bo się skarżył, że długo trwa, nim klima zacznie chłodzić (ale później chłodziła), to miał tylko ostatnich 60g w układzie :D Ostatni raz dobijana ponoć jakieś 3-4 lata temu.

Ok dzięki za odpowiedź :) u mnie chłodzi nawet w miarę ale przy upałach powyżej 30c raczej nie wyrabia i za długo trwa schładzanie środka... Podjadę na dobicie i zobaczymy ile zostało czynnika :rolleyes:

Panowie, klimatyzacji się nie dobija tylko usuwa nieszczelności. Z układu nie ma prawa w ciągu 12 miesięcy zniknąć więcej jak 5% czynnika. Każdy ubytek, choćby najmniejszy winien zapalić nam żółtą lampkę, że coś się dzieje.
Robiłem przegląd klimy w swojej Julce w ubiegłym roku - wbite 460g. W tym odciągnięte zaledwie 395g. Pojeździłem chwilę z kontrastem w układzie, po czym przy sprawdzeniu okazało się, że skraplacz jest nieszczelny. Wymieniłem jakiś miesiąc wstecz - wszystko na ten moment hula :)

Tak ustawili w serwisie gdzie zmieniałem...skąd wzieli tą wartość nie wiem, czy im tak skazał przyrząd do nabijania...
Przynajmniej tak mi się wydaje, że było na wydruku...

Panowie, klimatyzacji się nie dobija tylko usuwa nieszczelności. Z układu nie ma prawa w ciągu 12 miesięcy zniknąć więcej jak 5% czynnika. Każdy ubytek, choćby najmniejszy winien zapalić nam żółtą lampkę, że coś się dzieje.
Robiłem przegląd klimy w swojej Julce w ubiegłym roku - wbite 460g. W tym odciągnięte zaledwie 395g. Pojeździłem chwilę z kontrastem w układzie, po czym przy sprawdzeniu okazało się, że skraplacz jest nieszczelny. Wymieniłem jakiś miesiąc wstecz - wszystko na ten moment hula :)

Dokładnie tak!

Czynnik w układzie nie ulega "zużyciu", ani magicznie nie zmniejsza swojej wagi.

Jeśli go ubywa to znaczy, że ulatuje do atmosfery przez jakąś nieszczelność. Cykliczne "dobijanie" kojarzy się raczej z bajką handlarzy, że "klima ok, wystarczy dobić"...

Miałem sytuację jak kolega powyżej - klima zaczęła mi lekko syczeć po wyłączeniu. Samochód 4 lata, klima rok wcześniej sprawdzana i była pełna. Okazało się, że brakowało czynnika (teraz nie pamiętam ile, ale w granicach 130 gramów bodajże), "dobiliśmy" kontrastem. Pojeździłem z tym (trochę za długo), w końcu wziąłem latarkę UV i chłodnica klimy cała uwalona kontrastem :) Poszła do wymiany.

Swoją drogą, idę o zakład, że te chłodnice (zintegrowane z osuszaczem) to u nas padają od urazów mechanicznych - kamieni itp. Bo nie jest to ani 2, ani nawet 5, o której słyszę, że zdechła...

Po akcji serwisowej klimy. Ubyło prawie 100g czynnika. Diagnoza, nieszczelny zawór na wężu. Klima dobita do 460g. Zawór wymieniony. Układ oczyszczony. Teraz to dopiero czuć, że klima działa. Zrobiony wakacyjny trip 3tys km i wszystko ok. Zero wycieków, klima cały czas mrozi ;)

Tak jak kolega napisał u mnie chłodnica poleciała po 2 latach przy przebiegu 20 tys diagnoza uszkodzenia od drobnych kamyków.
Aby zapobiec powtórce zamontowałem do zderzaka od wewnątrz siatkę z drobnymi oczkami ze stali nierdzewnej .

Fabryczna siatka plastikowa to porażka, chyba celowo takie wielkie dziury żeby chłodnice wymieniać w ASO. Mam założona siatkę aluminiowa czarną, nic nie widać - nie rzuca się w oczy tak jak gołe alu a ochrona piękna. Mam tak zrobiony cały dolny wlot oraz grill

To może wrzuć jakieś zdjęcie, jak to wygląda :)

Fajnie to wygląda i chyba praktyczne. Gdzie kupowałeś tę siatkę i czym/jak ją przymocowałeś?

Siatka z Jacky kupiona w Norauto mocowana na opaskach plastikowych do fabrycznej kratki

Tak jak kolega napisał u mnie chłodnica poleciała po 2 latach przy przebiegu 20 tys diagnoza uszkodzenia od drobnych kamyków.
Aby zapobiec powtórce zamontowałem do zderzaka od wewnątrz siatkę z drobnymi oczkami ze stali nierdzewnej .

u mnie to samo chłodnica klimy padła po 3 latach.

super sprawa z tą siatką.

Czołem,
Jakie właściwie powinno być prawidłowe ciśnienie w układzie klimy?
Przeczytałem ten wątek i padają tu wartości od 5,9 bar na zimnym do 16-tu.
Sprawdziłem dziś u siebie
Temp na zewn 23 st. Przed uruchomieniem 2,7 bara
Po odpaleniu samochodu i kłamie na maxa w dół wzrosło do pomiędzy 4-5 bar.
Klima działa b dobrze. Zmierzyłem temp na wylocie środkowej kratki termometrem elektronicznym 4,2 st.

DF

gdzie można zakupić taki silniczek???? na allegro nie mogę znaleźć...
jak z wymianą - da radę bez demontażu całej deski??

Przeoczyłem twój post więc odpowiem dopiero teraz, sorki :)
Można je zdobyć używki na Allegro, ale naprzykład dla mnie było łatwiej i w wyniku taniej kupić całą nagrzewnicę - gdzie za cenę dwu osobnych silniczków miałem komplet wszystko na wszelki wypadek, że jeszcze coś okaże się uszkodzone - łącznie z dwoma silniczkami.

Cześć,

mam problem z niechłodzącą klimą może komuś znany...?

Wrzucam 3 screeny z MESa.
Błąd mieszalnika mnie zastanawia czy jest istotny czy nie, ale pozycja prawej klapy jest na 0% a lewej na 100.. coś tu chyba nie do końca działa...
Druga rzecz w ubiegłym roku na koniec lata dobijałem klimę bo już ten problem występowałi było ponad 300g czynnika a nie chłodziła, dobiłem do 450 może ciut chłodniej było - albo chciałem to odczuć ale dalej nie było szału.
Trzecia cisnienie w klimie 0,004 bara to chyba dość niskie..?
Czujnik jakosci powietrza nie dawal zadnej odp. o jakosci powietrza, czy to moze byc jego wina?
Sprężarka kręci się. Pisał tu ktoś o jakiejś wtyczce żeby wypiąć i wpiąć - co to za wtyczka?
Spotkaliście się z tym, albo może macie pomysł co zrobić?
klima 1.PNGklima 2.jpgklima 3.jpg
[MENTION=6]Piotriix[/MENTION] [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] [MENTION=20648]tx555[/MENTION] zaje się, że Wy macie sporą wiedzę dot. mechaniki :)

EDIT
Właśnie zrobiłem test przekaźnika kompresora klimatyzacjI wykonano pomyslnie, efektów wizualnych jak i dźwiękowych brak...
Błędów po skasowaniu nie wbiło (jesscze) spowrotem

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót