[Giulietta] ułamana klamka od wewnątrz

Jestem właśnie po wymianie. Szkoda że nie widziałem filmiku wcześniej - wcześniej bym nastawił się psychicznie. :)
Ja poodklejałem/oderwałem płaskie zgrzewy łączące usztywniajecy plastik w tylnej części, a później przykleiłem z powrotem na klej dwuskładnikowy.
Gdybym wiedział że tyle jest pierdzielenia to pewnie dalej otwierałbym drzwi ciągnąć za tyrtyktę którą udało mi się zaczepić o cięgno bez ściągania boczku.

Myślałem wcześniej o zakupie używanego boczku, ale po przemyśleniach odradzam .. Nie wiadomo w jaki sposób był demontowany i na ile uszkodzony jest już newralgiczny element.
W moim przypadku dodatkowo dochodzi to że mam karbon który jest praktycznie nie do dostania w sensownych pieniądzach.

witam

u mnie wystąpił problem schodzenia farby,naklejki...jest to uciążliwe bo ta farba,naklejka może poranić bo jest twarda i ostra
czy ktoś z Was ogarniał ten problem bez wymiany klamki?

witam

u mnie wystąpił problem schodzenia farby,naklejki...jest to uciążliwe bo ta farba,naklejka może poranić bo jest twarda i ostra

Niestety problem pojawia się mniej więcej w tym samym czasie w 3 miejscach: gałka zmiany biegów, klamka wewnętrzna, klamka zewnętrzna.
U mnie akurat niedługo po odejściu tej srebrnej powłoki klamka ułamała się od wewnątrz, więc wymiana rozwiązała problem w jednym punkcie.

witam
Niestety problem pojawia się mniej więcej w tym samym czasie w 3 miejscach: gałka zmiany biegów, klamka wewnętrzna, klamka zewnętrzna.
U mnie akurat niedługo po odejściu tej srebrnej powłoki klamka ułamała się od wewnątrz, więc wymiana rozwiązała problem w jednym punkcie.
Serwus!
Ja u siebie spolerowałem deliktanie papierem ściernym folie obu klamek. Z gałką zmiany biegów poszło trochę gorzej, bo o ile folie spolerowałem, to po lakierowaniu u góry gałki odeszła farba, a tam gdzie folie się podwija i drażni dłoń jest to wciąż całkiem dobrze przykryte farbą - funkcjonuje, ale estetycznie to nie wygląda - spróbuję jeszcze raz polakierować ew. kupię nową gałkę.

polerować u mnie raczej nie trzeba bo ta okładzina schodzi płatami....
ale pod nią jest taki brzydki białawy kolor...
malować raczej nie będę żeby nie nabrudzić w samochodzie....
ok, dzięki za podpowiedz

Piotr czy wymienialeś klamkę sam czy może masz warsztat w Krakowie, który temat ogarnia?

Pękła mi klamka, tak bez dotykania :D Pewnie już miała dosyć.
Problem jest z tymi zamiennikami. Kupuje mat a przychodzi i tak połysk. Czy zechciałby ktoś mi pomóc i podesłać link do sprawdzonego zakupu lub sprzedającego. Szukam prawej przedniej w tzw. macie/satynie.

Pękła mi klamka, tak bez dotykania :D Pewnie już miała dosyć.
Problem jest z tymi zamiennikami. Kupuje mat a przychodzi i tak połysk. Czy zechciałby ktoś mi pomóc i podesłać link do sprawdzonego zakupu lub sprzedającego. Szukam prawej przedniej w tzw. macie/satynie.

kupowałem tu https://allegro.pl/oferta/klamka-drzwi-przod-lewa-alfa-romeo-giulietta-10-10975523678

przyszła tak jak w opisie matowa/satyna , montowana półtora roku temu jak na razie ok
Zdjęcia w opiniach te z brązowymi boczkami to moja klamka kupiona u tego sprzedawcy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję. Chciałam kupić w całości z plastikiem bo boje się, że przy montażu samej klamki i mojej cierpliwości mogą być potrzebne takie trzy :D

Dzień dobry.
Ja w tym tyogodniu wymieniłem sam element wykonawczy Ertons 664389-03.
Do do demontażu boczka. Wykrecamy 3 sruby inbus, 1 zwykłą (3x w rączce) (1x w klamce) Tapicerke podwazamy potem od dołu ( ciężko wypiąć)
Co do wymiany klamki nie trzeba rozklejać boczka. Wystarczy usunąć 3 plastikowe nity moujące klamkę. kluczami do tapicerki da się podważyć tak plastiki by wyszła sama klamka (srebny element z czarnym) montaz podobnie. Usunięte piny zespawałem Hot airem.
Działa.

Jestem właśnie po wymianie. Szkoda że nie widziałem filmiku wcześniej - wcześniej bym nastawił się psychicznie. :)
... Gdybym wiedział że tyle jest pierdzielenia to pewnie dalej otwierałbym drzwi ciągnąć za tyrtyktę którą udało mi się zaczepić o cięgno bez ściągania boczku...

moje pytanie, wiem ze brzmi głupio, ale jak zamontowałeś tretytkę? popsuta jest klamka w drzwiach kierowcy w aucie żony, póki co drzwi otwiera awaryjnie poprzez otwarcie szyby i pociągnięcie klamki od zewnątrz,,. Pokazywałem jej że można otworzyć drzwi od środka pchając w odpowiednim miejscu cięgno (w prawo i jakby na zewnątrz drzwi), ale ona nie ma siły żeby palcem to popchnąć.
czy tretytka po zaczepieniu o cięgno powinna wychodzić w stronę pasażera na prawo od tej sprężynki (tzn obok pionowego pinu)? jak tak poprowadziłem dla testu kawałek drutu, to mimo dość mocnego ciągnięcia drzwi się nie otwierały - bałem się silniej ciągnąc żeby dalej czegoś nie połamać..
ogólnie to wydaje mi się że lepiej by było wymontować zaślepkę widoczną na zdjęciu najbardziej w prawej części, i tam tę tretytkę wyprowadzić? wtedy siła ciągnięcia byłaby bardziej wzdłuż drzwi tak jak chyba powinno się poruszać cięgno, a nie do środka auta co może spowodować dalsze złamanie tego srebrnego plastiku?

EDIT
pytanie nieaktualne, w moim przypadku zamontowanie tretytki, było niezbyt pomocne, pomaga technika popchnięcia cięgna śrubokrętem...
przykro mi to pisac, ale tak awaryjnego samochodu nigdy nie miałem w rodzinie (oprócz malucha 35lat temu - też z grupy Fiata..:) )

ps Giulietta to tak strasznie delikatne auto, klamka w tylnych drzwiach ułamana przez dziecko pare dni temu. Schowek przedni pod szybą ułamany zaczep i nie domyka się. Urwany zaczep lusterka wewnętrznego pasażera. Raz na dwa miesiące alarm z MultiAira.. Chłodnica klimatyzacji nieszczelna.. Zepsute otwieranie klapki paliwa... Co chwila coś się psuje..:)

Załączniki

• 20231029_154941.jpg
    20231029_154941.jpg
    127.5 KB · Wyświetleń: 354
Ostatnia edycja:
bez ściągania boczku nic nie zrobisz, trzeba linkę jakoś przełożyć z pozostałości urwanej na nową część, trzeba wyjąć metalowy bolec by go później włożyć po odchyleniu czarnego plastiku z klamka ( wcześniej różnicować zgrzewy od wewnątrz boczku ). Także bez ściągania boczku nie da się.

Nikt Ci nie odpisał bo wiadomo,że trzeba ściągać boczek

Ktoś wymieniał klamkę prawy tył? Jakieś wskazówki?

No właśnie wszyscy odnoszą się do przednich klamek bo to najczęściej się zdarza a co do tyłu to od razu wymiana całego boczku.

Amortyzatory
Powrót