• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Stuki w zawieszeniu i w skrzyni

mrlaku

Nowy
Auto
Giulietta 1,4 170kM
Witam. Od niedawna posiadam Giuliette 2010rok 1.4 170kM.
Alfa ma przebiegu 37tys, kupiona w polskim salonie, rowniez tam serwisowana.
Po zakupie udalem sie do salonu z ktorego byla zakupiona aby dokladnie sprawdzic dwie rzeczy ktore mnie niepokoja. Umowilem sie w piatek na 19 (co bylo wielkiem bledem) Panowie juz mysleli o weekendzie, rozmowa i traktowanie klienta jest beznadziejne(aso wroclaw, nikomu nie polecam).
Sprawy ktore mnie martwia-
Stuki w zawieszeniu, gdu pojawia sie jakas nierownosc na drodze slychac stuk, gdy na przyklad na zakrecie doda sie mocno gazu rowniez (kiedys podobna usterka w innym aucie objawiala sie przekladnia, tylko czulem to tez na kierownicy a tutaj tego nie ma) gdy przejezdzam przez tory na wprost albo na skreconej kierownicy to rowniez zawieszenie stuka wydaje sie takie hmmm rozklekotane a nie zwarte. Oczywiscie w aso wyszlo ze wszystko w zawieszeniu jest ok.
2 sprawa to czy w tym aucie tak jest ze przy zmianie biegow slychac takie metaliczne uderzenie, gdy zrobi sie to mega delikatnie mozna tego nie uslyszec ale przy mocniejszej zmianie slychac uderzenie.

Na ten przebieg to może łáczniki stabizatora?A stuki przy zmianie biegów to raczej nie jest normalne.A olej w skrzyni był sprawdzany?

Wlasnie gdy sprawdzalem lacznik to wszystko jest z nim ok. Za to w innym serwisie stwierdzili ze na polosi lewej jest lekki luz, maja ja wyjac w przyszlym tygodniu i sprawdzic ale nie podejrzewaja ze od niej jest az taki stuk...:/ co do skrzyni olej jeszcze nie byl sprawdzany. Poprzedni wlasciciel twierdzi ze tak bylo od poczatku a nie jest to osoba ktora moglaby klamac bo jest to znajomy znajomego i poza tym caly czas mamy kontakt.

Przy zmianie z 1 na 2 w momencie luźnego drążka pomiędzy biegami, coś tam delikatnie u mnie słychać, same biegi zazębiają się bez stuków. Występuje to tylko między tymi dwoma biegami.

Ostatnia edycja:
... Poprzedni wlasciciel twierdzi ze tak bylo od poczatku a nie jest to osoba ktora moglaby klamac bo jest to znajomy znajomego i poza tym caly czas mamy kontakt.
To dowiedz się czy był na akcji wymiany kół pierwszego biegu

Sadze, ze nie. Z moich infmormacji na tym egzemplarzu nie zostaly przeprowadzone akcje serwisowe.... Orientujesz sie jaki bylby koszt wymiany tego teraz, czy jest to niebezpieczne czy tylko uciazliwe?

Kosztu nie znam bo zrobiłem to nieodpłatnie jeszcze na gwarancji. Generalnie jest to uciążliwe bo występują kłopoty z zapięciem I biegu - jak ktoś się siłuje to prowadzi to do zużycia zewnętrznego mechanizmu zmiany biegów

Amortyzatory
Powrót