[Giulietta] Czujniki parkowania przód - jakie dołożyć

• Autor wątku Autor wątku Jbart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Jbart

Nowy
Auto
Giulietta QV, Volvo S80 V8
Planuję zakup Giulietty. Ostatnio oglądany egzemplarz (wstępnie już obejrzałem, a aktualnie czeka na aso) nie ma ww czujników z przodu, a są mi potrzebne.
Czy jest możliwość dołożenia fabrycznych, żeby nie walały mi się ekraniki po samochodzie? Jeśli nie, to może ktoś poleci jakiś zestaw, który zna z użytkowania.

Pozdrawiam
Jarek.

W innym aucie mam czujniki Amervox - mogę z czystym sumieniem polecić, dokładne, dość szybkie. Jedynie pomyśleć musisz gdzie diodowy wyświetlacz do przednich umieścić. Duży nie jest, ale jest.

Ja przednie czujniki dołożyłem w ASO "wg własnego przepisu" - kupiłem: 1. zespół klawiszy (S&S/czujnik) bo w przeciwnym razie musiałbym zainstalować gdzieś "ciało obce" czego nie lubimy. Wiem że był jakiś problem żeby kontrolka na klawiszu świeciła się po włączeniu zestawu bo oryginalnie sygnał szedł do niej z body komputera ale dało się ten problem wyeliminować. Oczywiście chodzi o wersję poliftową, bo we wcześniejszej nie było klawisza przedniego czujnika parkowania i wtedy trzeba byłoby wykorzystać jakiś niewykorzystywany klawisz lub dołożyć "ciało obce". 2. kratki od zderzaka z otworami na czujnik (156105342 i 156105341) 3. zestaw czujników Valeo - centralka znajduje się pod deską po prawej stronie od kierownicy. Na początku Pan wkleił te czujniki w stare kratki ale nie wyglądało to według mnie wystarczająco estetycznie więc dokupiłem nowe kratki i je własnoręcznie wymieniłem. Otwory w kratkach pasują idealnie na czujniki Valeo (na wcisk od zewnątrz do wewnątrz - czyli trzeba wcisnąć przed podłączeniem kabla). Uwaga - oryginalne kratki są na zatrzaskach i dodatkowo wgrzane w zderzak więc trzeba je wyciąć. Nowe wchodzą w zatrzaski. Jak już wyżej było nie chciałem żadnych obcych ekraników więc mam tylko sygnał no i póki co nie chciałem wiercić dziur w zderzaku (malowanie) bo parkuje czołowo do ściany więc wystarczają mi tylko 2 "centralne" czujniki. Jakby dołożyć boczne na zderzakach jest prawie jak w oryginale, nie ma jednak danych na wyświetlaczu.
67.jpg

68.jpg

Ostatnia edycja:
Z kratkami pomysł dobry. Ja chciałbym też mieć przednie boczne, i trochę się boję tych ingerencji w zderzak. Muszę się rozejrzeć w Łodzi za fachowcami...
Co do wyświetlacza, to też mógłbym się obyć...

Jakie widzisz ryzyka związane z wierceniem 2 otworów na czujniki?

Chciałbym żeby było idealnie :) miejsce...kolor...itd.

Też się tego obawiam i planuje założenie czujników w zderzaku... przy okazji jego lakierowania. Obym nie miał okazji do ich montażu :)

[lang=it]Salve ho acquistato il pulsante dei sensori di parcheggio giulietta ma non riesco a capire come ha collegato i fili Tilt ,e possibile avere dei consigli? Mi e rimasto solo di collegare il pulsante originale. Grazie[/lang]

Ja dokladalem czujniki SteelMate - podobno najlepszy z zamiennikow a czasem montowane sa tez w ASO. Dzialaja super - mam tylko sygnal dzwiekowy.

Jak zakladasz w ASO to pewnie zrobia ci to tak zeby bylo jak ori. Ja zakladalem samemu i specjalnie wybralem zestaw tylko z dzwiekiem bo w Alfie nie mialem wcale czujnikow.

No właśnie jak kupowałem używaną od dealera, pytałem o założenie czujników. Sprzedawca powiedział, owszem, mogą zamontować, ale nie będzie wizualizacji na wyświetlaczu, bo auto zostało skonfigurowane tak a nie inaczej i komputer samochodu tego nie obsłuży. Dodał, że być może jakiś zdolny elektronik poradziłby sobie z tym, ale ASO nie chce się w o bawić. Dlatego z ciekawości chciałem dowiedzieć się, co o tym sądzi grono forum ;)

Też się tego obawiam i planuje założenie czujników w zderzaku... przy okazji jego lakierowania. Obym nie miał okazji do ich montażu :)

Przy okazji "naprawy " spryskiwacza" korki lodowe albo kuna - rozpięły się przewody - możliwe ,ze kuna wsliznęła sie i kręcąc się wypięła, albo cisnienie płynu przy korku lodowym (uprzedzajac płyn był zimowy) rozpieło złączki zrobiłem rewizje od dołu i znalazłem wolną wtyczkę przy zderzaku :
wt.jpg

Może to wtyczka od przednich czujników - ktoś wie?

dodatkowo znalazłem wolne wtyki przy tylnej szybie:wt2.jpg

Co miałyby obsługiwać?

Ja przednie czujniki dołożyłem w ASO "wg własnego przepisu" - kupiłem: 1. zespół klawiszy (S&S/czujnik) bo w przeciwnym razie musiałbym zainstalować gdzieś "ciało obce" czego nie lubimy. Wiem że był jakiś problem żeby kontrolka na klawiszu świeciła się po włączeniu zestawu bo oryginalnie sygnał szedł do niej z body komputera ale dało się ten problem wyeliminować. Oczywiście chodzi o wersję poliftową, bo we wcześniejszej nie było klawisza przedniego czujnika parkowania i wtedy trzeba byłoby wykorzystać jakiś niewykorzystywany klawisz lub dołożyć "ciało obce". 2. kratki od zderzaka z otworami na czujnik (156105342 i 156105341) 3. zestaw czujników Valeo - centralka znajduje się pod deską po prawej stronie od kierownicy. Na początku Pan wkleił te czujniki w stare kratki ale nie wyglądało to według mnie wystarczająco estetycznie więc dokupiłem nowe kratki i je własnoręcznie wymieniłem. Otwory w kratkach pasują idealnie na czujniki Valeo (na wcisk od zewnątrz do wewnątrz - czyli trzeba wcisnąć przed podłączeniem kabla). Uwaga - oryginalne kratki są na zatrzaskach i dodatkowo wgrzane w zderzak więc trzeba je wyciąć. Nowe wchodzą w zatrzaski. Jak już wyżej było nie chciałem żadnych obcych ekraników więc mam tylko sygnał no i póki co nie chciałem wiercić dziur w zderzaku (malowanie) bo parkuje czołowo do ściany więc wystarczają mi tylko 2 "centralne" czujniki. Jakby dołożyć boczne na zderzakach jest prawie jak w oryginale, nie ma jednak danych na wyświetlaczu.

QUOTE=kkrawat;2053597]Ja dokladalem czujniki SteelMate - podobno najlepszy z zamiennikow a czasem montowane sa tez w ASO. Dzialaja super - mam tylko sygnal dzwiekowy.[/QUOTE]

Panowie, powiedzcie ile was ta operacja dołożenia czujników kosztowała w ASO? Sam przymierzam się do ich założenia na przód i chciałbym wiedzieć czy ASO nie zawoła ode mnie za dużo ;)
Druga sprawa to czy dźwięk brzęczyka macie podłączony do głośników sprzętu audio czy jest jakiś dodatkowy głośnik?

Z góry dzięki!!

Niestety nie zachowałem faktury ale pomimo że robione było w ASO wystawił ją elektryk a nie ASO a i tak nie było tanio. Mam tylko paragon z ASO za kratki 2 x 84 zł.
Mam brzęczyk z przodu w centralce Valeo.

Ostatnia edycja:
Hello TILT, I am an Italian guy who bought an alfa giulietta 1.6 diesel year 2015. I already have back parking sensors and following you I'd like to install front sensors too in a clean way. I already bought the s/s and P panel, but now I see that they only send a signal to main car body computer. How can I use it to cable sensors directly to that?
Can you describe me the total work you did for installation? I tried to translate directly from polish to Italian but Google didn't make a really good work.
I'll wait for your kind reply, thank you in advance.
Regards
Gabriele

Niestety nie zachowałem faktury ale pomimo że robione było w ASO wystawił ją elektryk a nie ASO a i tak nie było tanio. Mam tylko paragon z ASO za kratki 2 x 84 zł.
Mam brzęczyk z przodu w centralce Valeo.
Hello TILT, I am an Italian guy who bought an alfa giulietta 1.6 diesel year 2015. I already have back parking sensors and following you I'd like to install front sensors too in a clean way. I already bought the s/s and P panel, but now I see that they only send a signal to main car body computer. How can I use it to cable sensors directly to that?

Can you describe me the total work you did for installation? I tried to translate directly from polish to Italian but Google didn't make a really good work.

I'll wait for your kind reply, thank you in advance.

Regards

Gabriele

Inviato dal mio SM-G950F utilizzando Tapatalk

Amortyzatory
Powrót