Cześć!
nazywam się Bartek i moją pracą/hobby jest testowanie samochodów. Nie będę pisał dla kogo bo nie chodzi mi o reklamęKilka dni temu odebrałem do testów przepiękną Giuliette Quadrifoglio Verde 2015 w kolorze Rosso 8C Tristato (co za barwa!!). Samochód oczywiście z automatyczną przekładnią (trochę szkoda że nie ma manuala, ale TCT daje radę) i silnikiem o 5 KM mocniejszym niż poprzednik. Mam w redakcji racelogica więc pomierzyłem Bellę i wyszło do setki 6.2s (tryb D i z procedury ruszanie), na 400 m 14.4 s, a 100-200 km/h 17.3 s. Czasy niezłe, bardzo zbliżone do Focusa ST. I tutaj rodzą się moje trzy pytania:
1 czy da się całkowicie wyłączyć kontrolę trakcji? Bo zauważyłem że w trybach DNA można ją nieco uśpić/opóźnić jednak przy mocnym startowaniu i tak wkracza do akcji, co dość mocno mi osobiście przeszkadza. Przy bardzo szybkiej jeździe torowej to niestety duży problem, bo tracimy czas. Myślę, że gdyby dezaktywować kontrolę to czas do setki dobiłby spokojnie do 6 a może i nieco niżej? 220 Scirocco z DSG robiło równe 6s, a tamta skrzynia wcale szybsza nie jest a i auto waży podobnie.
2 kolejna kwestia to dźwięk samochodu słyszany w kabinie. Czy poliftowa Giulietta ma podrasowany dźwięk poprzez głośniki? Bo odgłosy są ciekawe, ale nieco sztuczne przez co mocno podejrzewam, że ktoś tam maczał palce nie koniecznie w układzie wydechowym. Sam układ brzmi przyjemnie, nieco cicho, ale przy zmianach biegów słychać basowy pomruk, nawet jak jeździmy spokojnie.
3 DNA. Zauważyłem że czasami jak zostawiam samochód na D to po odpaleniu jest nadal na D, a czasami wraca na N. Musze sprawdzić czy to przypadkiem nie wiąże się z czasem na jak długo odchodziłem o Giulietty, czyli po dłuższej chwili komputer sam wraca na N, a jak niedawno jeździliśmy to zostaje jak jest.
Gdyby ktoś miał jakieś pytania o testowany egzemplarz bądź o pomiary to piszcie śmiało. Wykonałem szereg pomiarów na każdym trybie - z procedura startu i bez.
wrzucam dwie fotki na szybko obrobione z Alfąwybaczcie za logo portalu...
![]()