• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Chiptuning.

Trochę dziwne pytanie 2.0 JTDM2 150km czy da się zrobić mapę tylko do trybu dynamic, a resztę zostawić serie?

Praktycznie się da tak zrobić, jednak należy pamiętać że DNA to nie multimapa i należy pamiętać że zmiana na jednym trybie wpływa na inne tryby, po zmianie na D tryb N nie będzie w 100% wierny serii ( takie wiadomości mam od Conmira), dodam że tak jak ty chcesz mam zrobione u siebie.

…, ale Cinek ustawil bodajze 0.2bar wiecej i to naprawde czuc.
Śledzę temat, w który, często przewija się „Cinek” zakupiłem nie dawno Julkę TB120PS, czy można prosić namiar na Cinka.
Z góry wielkie dzieki

Ostatnia edycja:
W Julce 1.4TB ta z drugiej strony ma bodajze troche inna srednice otworku ale jest tej samej dlugosci.

Mam silnik 1,4 TB z 2013 120PS, czy mógłbyś podać numer części tej śruby z filtrem oraz miejsce jej usytuowania w silniku?

Z góry wielkie dzięki

Turbina + mapa

Cześć.

Jestem na etapie delikatnych zmian mocy w Julce 2013 1,4TB 120PS
Chciałbym w bezpieczny sposób podnieść moc auta bez zmian większości podzespołów silnika.
Obecnie jest turbina IHI chyba vl37 (nie wiem jak sprawdzić) i zastanawiam się czy wymiana na inną np vl39 cokolwiek da i czy warto taką zmianę przeprowadzić.
fachowiec powiedział, że sama zmiana softa da mi max 145PS a bardziej to 140PS -co uważacie? czy i co jest realne?
Zastanawiałem się żeby zmienić IC by latem auto się nie dusiło po zmianie softa.
Podsumowując proszę o radę czy i na jaką zmieniać turbinę, która nie wymusi zmian DP i wtrysków oraz co uważacie o modyfikacji samego softa bez zmiany IC

Z góry za każdą konstruktywną radę dziękuję (przeszukując forum jest tyle wątków, że ciężko ogarnąć ten temat tak by mieć jasność)

Ostatnia edycja:
Najpierw sprawdz ile ma seria , bo czesto fabrycznie bylo juz ponad 120km , ic na 140-150 km spokojnie wystarczy, co do reszty to nie wiem:)

Miałem 1.4 T-jet 120 KM z przebiegiem ok 170 kkm. Przed podniesieniem mocy silnik na hamowni wykazał się mocą 128 KM i 211 Nm zamiast fabrycznych 120KM i 205 Nm.
Po zmianie wyszło: 135 KM i 260 Nm. Zaznaczam, że chodziło mi o niewielką poprawę mocy, ponieważ turbiny i IC, nie zmieniałem.
Nie chciałem też, żeby przyrost mocy odbił się na kondycji dwumasy i sprzęgła itp.
Przyrost momentu, zwłaszcza był spory, ale następował później niż fabrycznie.
Ogólnie było lepiej niż przed zmianą.
Po pewnym czasie, jako, że auto miało LPG, podczas regulacji w warsztacie mieli też hamownię i przy okazji sprawdzili moc. Było parę koni mechanicznych i Nm mniej na LPG.

Ostatnia edycja:
Ile to jest ,,parę,, koni i niutonometrów?

Na hamowni serwisu LPG wyszedł taki wynik:130 KM przy 4938 obr/min i 257 Nm przy 2801 obr/min.
Dla porównania wcześniej na benzynie, po zmianie softu: 135 KM przy 5008 obr/min i 266 przy 2855 obr/min.
Tak jak już pisałem, to była inicjatywa serwisu LPG, w ramach wykonywanej regulacji.
Ja tylko z zadowoleniem przyjąłem fakt, że:
nie dopłacałem za ten pomiar mocy.
oraz, że z jednej strony, osiągana moc jest na tyle wiarygodna, bo nieodbiegająca zbytnio od wyników z pierwszej hamowni. W dodatku, na alternatywnym paliwie.

Dziś oddałem samochód na zmianę softa. Julka w dowodzie ma 120ps ale w rzeczywistosci okazalo się inaczej. Po shamowaniu wyszło na fabrycznym sofcie 138ps i 231nm. Tym samym odpuściłem modyfikacje bo mógłbym Max 30nm dołożyć. Teraz muszę kombinować nad większymi zmianami. IC, DP, garett plus soft
2FEBBD04-8410-4481-81C7-2922F3CE8A82.jpg

Ostatnia edycja:
Najpierw sprawdz ile ma seria , bo czesto fabrycznie bylo juz ponad 120km , ic na 140-150 km spokojnie wystarczy, co do reszty to nie wiem:)

No i sprawdziłem.. seria mi wyszła 138Hp/4822Rpm i 231,1 Nm/3520Rpm więc nie ma co grzebać bo podobno max co uzyskam to jedynie więcej Nm o jakieś 30...
W sumie to jestem zadowolony bo nie spodziewałem się takiego wyniku

Cześć , przymierzam się do zrobienia programu w swojej Giuliettcie Sprint 15`. Mam 1.4 MA 150. Przebieg poniżej 100k km.

Robił ktoś może z Was program w trójmieście i może polecić jakiś konkretny zakład ? Jakiego przyrostu mocy mogę się spodziewać ? Względem serii dołożony filtr powietrza od BMC. Dzięki za odp!

Chip Giulietta 1.4TB 105KM

Cześć, jestem totalnie zielony więc z góry przepraszam za moją niewiedzę.

Chciałbym podnieść moc w 1.4TB 105KM z 2016.
Czy ktoś może podnosił dla tej wersji? Widzę dużo na temat 120/150/170KM ale o 105 nie mogę się doszukać.

O ile realnie mogę podnieść moc bez konieczności wymiany turbiny?
Potrzebna będzie wymiana tarcz na większe po podniesieniu?

Witam.
Czy byłby w stanie ktoś mi podpowiedzieć czy w okolicach Koszalina czy Kołobrzegu jest jakiś warsztat który zawirusuje Giuliette 1.4 t-jet 120 km. Jestem świeżym posiadaczem tego bolidu ale żeby tego nie odwlekać chce od razu zacząć robić jak pod siebie (żonę).

Amortyzatory
Powrót