[Giulietta] Chiptuning.

A jaki to egzotyk ,fiat pchał parę modeli vl do swoich aut więc nic to nadzwyczajnego.
Ale skoro masz w planach zmianę za chwile auta to rób to na serie i zapomnij.
Czasami spokojny sen jest lepszy niz te parę koni więcej.

Td04? Nie pchałbym się jesli chodzi o daily.

Nie, nie, nie. W grę wchodzi wyłącznie fabrycznie VL39, bądź zmiana na VL38 + chip.
O Garret nie myślę, a TD04 to już w ogóle odpada. Samochód jest zwykłym dupowozem - miasto 70% na krótkich odcinkach / praca-dom 5km.

Nigdy bym VL nie nazwał egzotykiem [emoji39]. Dlatego pomyślałem o TD.

Wysłane z mojego URSUSa C-360 3P

Pozwoliłem sobie na takie określenie z uwagi na to, że nie widziałem jak dotąd wątku VL38 w miejsce VL39.

wszystkie vl maja tę sam flanszę pod kata ,i resztę montażową więc taki misz masz vl`owy to żadna egzotyka.

Ok, turbo zamówione. Cały czas zastanawiam się co z IC ... nie chcę rzeźbić z FMIC dorabiając jakieś mocowania/stelaże. Zamówiłbym chętnie z 2.0JTD, tylko jakie tam trzeba domówić kolanka/silikony do montażu?
Ma ktoś z Was takowe info? Pod fabryczne nie podejdzie, bo nawet EPER wykazuje różne numery katalogowe.

Dziś będą miały miejsce poszukiwania sprawcy tego całego zamieszania. Wolałbym, by nie okazało się, że coś przyfrunęło z silnika. Już wystarczająco mam dość dobrych wiadomości.

Jeżeli z jednostką napędową wszystko będzie ok to i tak większe zakupy przede mną. Zbierając powoli całość do kupy:
Myślę o zestawie turbo VL38 55248311 + Intercooler 2.0JTD. Kiedy lekko się odbiję od finansowego dna, program w Cinsofcie. Przede wszystkim dla zbicia EGT.
Dobrze rozumuję/kombinuję, czy coś jeszcze warto by było zrobić?
I co znalazł sprawcę?

Teraz to już na pewno turbo mam do wymiany. Zdjęcie przesłane przed chwilą przez mechanika:

Panowie, co tam się mogło wydarzyć?! Jestem przerażony tym widokiem.
Wymiana turbo to pikuś, ale gdzieś musi leżeć przyczyna takiego stanu wirnika... :sad:

Po jakim to przebiegu? Były jakieś oznaki zużycia? Ja w swojej mam już 207 000km. Po chipie. I do tej pory nic nie robione. Może jednak v warto by było zrobić serwis. Co daje vl38. Jest większa i 2 razy tyle kosztuje. Co powinienem sprawdzić?

I co znalazł sprawcę?

Tak, podczas pracy pod obciążeniem wirnik tracił wyważenie i tarł o muszlę. Na szczęście turbosprężarka była wyłącznym sprawcą całego zamieszania.

Po jakim to przebiegu? Były jakieś oznaki zużycia? Ja w swojej mam już 207 000km. Po chipie. I do tej pory nic nie robione. Może jednak v warto by było zrobić serwis. Co daje vl38. Jest większa i 2 razy tyle kosztuje. Co powinienem sprawdzić?

Samochód ma w chwili obecnej 160tyś.km. Jedyną oznaką zużycia było słyszalne ciche grzechotanie podczas operowania pedałem przyspieszenia (efekt śrubek w puszce). Podczas jazdy praktycznie niesłyszalne - na postoju mocniej.
Jako, że tubo i tak jest do wymiany w moim przypadku, kupiłem VL38, które ma większy potencjał przyrostu mocy. Jak się okazuje, nie będzie to niezbędne dla samej naprawy, ale wleci także nowy IC od FMIC / po konsultacji z tunerem zmieniłem zdanie co do dieslowskiego. W przyszłym miesiącu chip.

Graty zebrane, dziś dotarł IC, turbo i olej z filtrami - trzeba działać :cool:

Przecież napisałeś ,że turbo nie miało luzów.

Tak, podczas pracy pod obciążeniem wirnik tracił wyważenie i tarł o muszlę. Na szczęście turbosprężarka była wyłącznym sprawcą całego zamieszania.

ktoś ogladał endoskopem gładzie ? Bo jak opiłki metalu leciały do cylindra to nie koniecznie na dobre mu to wyszło, oby nie ...

Samochód ma w chwili obecnej 160tyś.km. Jedyną oznaką zużycia było słyszalne ciche grzechotanie podczas operowania pedałem przyspieszenia (efekt śrubek w puszce). Podczas jazdy praktycznie niesłyszalne - na postoju mocniej.
Jako, że tubo i tak jest do wymiany w moim przypadku, kupiłem VL38, które ma większy potencjał przyrostu mocy. Jak się okazuje, nie będzie to niezbędne dla samej naprawy, ale wleci także nowy IC od FMIC / po konsultacji z tunerem zmieniłem zdanie co do dieslowskiego. W przyszłym miesiącu chip.

Graty zebrane, dziś dotarł IC, turbo i olej z filtrami - trzeba działać :cool:

Gdzie kupowałeś turbo?

Przecież napisałeś ,że turbo nie miało luzów.

Owszem. "Pod palcem" nie było wyczuwalnych luzów. Natomiast w momencie sprawdzania starego turbo na maszynie okazało się, że te występują podczas jej pracy.

ktoś ogladał endoskopem gładzie ? Bo jak opiłki metalu leciały do cylindra to nie koniecznie na dobre mu to wyszło, oby nie ...

Po rozebraniu turbosprężarki na części pierwsze nie stwierdzono śladów zużycia wirnika od strony kompresji - łopatki są całe. Silnik jest przejrzany - nie widać żadnych śladów

208 koni 310 nm

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Gdzie w Poznaniu lub okolicy mógłbym bezpiecznie zhamować i zrobić remap mojej Giulietty 1,4MA 170 kM ?

TuneFORCE, chyba maja znizke dla alfaholikow pomimo tego ze siedza glownie w fordach.

Podniesienie mechaniczne mocy Giulietta 1.4 T-jet

Mam propozycję założenia i podwieszenia wątku o temacie jak wyżej. 1.4 tjet jak najsłabszy w stawce często jest modyfikowany w różny sposób, żeby podnieść moc. Może warto by zebrać info o tym, żeby ułatwić zapoznanie się z tym tematem.
Proponuję, żeby chętni, kt podnieśli moc swojego tjet wpisywanie tu rocznik, ile jest KM i Mm po modzie i co było zmieniane i na jakich częściach. Kto chętny i znajdzie jakiś wątek o podnoszeniu mocy też może tu wrzucić linka.
Jeśli jest taka wola, to nie mam nic przeciwko wrzucaniu tu też info o noszeniu MA.
Nie ukrywam, że chodzi mi modzenie mojej Giulietty po głowie i chcę zebrać maks info na ten temat, choć zapewne zainteresuje on wieku forowiczów.

Poszukaj na racingforum.pl (ktoś ma tak zmodzone Mito i Fiata 500X (?) )
W kilku słowach:
Najlepsza baza tego silnika to 155KM np. Mito lub 180KM np. z Punto.
Można też zaczynać od wersji 120KM ale zmian jest więcej.
Zmienia się w zależności od potrzeb:
turbo - chyba GT1446, wtryski - z Opla Corsy OPC i wałki rozrządu - z silnika 1.4 ale NA (to nie jest konieczny mod ale polepsza właściwości silnika) - to tak do 250KM
Powyżej to jeszcze wydech, IC - a katalizator podobno można zmienić na ten z wersji MA 170KM i jest OK.

Za około 5000 można z tego silnika mieć okolice 220-250KM (w zależności od jakiej wersji startujemy)

Po wszystkich modach wymagany nowy program. Cinek ma podobno ten temat ogarnięty.
No i gościu podaje, że jak się ma te 250KM to przy spokojnej jeździe ten silnik pali w okolicach 7L ;)

A w Grecji można kupić gotowy KIT na te mody - tylko nie wiem jak wtedy z programem.

[MENTION=815]ap2[/MENTION] zapominasz jeszcze o Downpipe, intercoolerze i dolocie. No wypadaloby jeszcze wydech wymienic (srodek+koniec)

Amortyzatory
Powrót