• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta vs Brera

barnio

Nowy
Auto
Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach
Ktoś ma jednocześnie Giuliettę i Brerę i jest w stanie porównać te samochody do siebie.

Brera byłaby jako auto na weekendowe przyjemności z odpowiednio mocnym silnikiem i ekonomiką mającą marginalne znaczenie, Giulietta natomiast jako typowe ekonomiczne wozidełko do pracy. Ktoś ma je jednocześnie lub miał jedno po drugim i może je porównać ?

Czy awaryjności Brery bliżej jest 156, czy de facto bezawaryjności 159/Giulietty ?

Brera jest śliczna na zewnątrz i wewnątrz - na pewno przyjemniej się będziesz czuć w Brerce. Minus to pewna ociężałość w porównaniu z Julką. Zawias też jest dużo sztywniejszy w Brerze, ale w fotelu kierowcy tego nie czuć, natomiast z tyłu jest SKRAJNIE niewygodnie - i trzęsie, i miejsca mało.
Jeśli ekonomika ma marginalne znaczenie, to tylko benzyna V6 :). Julka 1.4 brzmi przy tym jak kosiarka, a jak brzmi TBi to pewnie słyszałeś - gorzej niż MA.

TBi brzmi gorzej niż klepiąco-cykające MA? No nie wiem... Oczywiście V12 najlepsze, potem ew. V8 i gdzieś na końcu V6. R4'ki takie czy śmakie brzmienia "nie majo".

Jak ktoś słusznie napisał Brera = 159, co ma plusy i minusy. Tak samo silniki, zupełnie inne (benzynowe, na dyzlach się nie wyznaję).

Dodatkowo warto dodać, że dynamika Brery pozostawia trochę do życzenia w porównaniu do Julek MA i TBi. Tzn. nie licuje ze sportowym wyglądem Brery. Czyli tak - ta niepozorna, familijna i "ekonomiczna" Julka QV objeżdża wszystkie Brery z palcem w nosie, na prostych i w zakrętach. A i MA tylko 3.2 V6 ustąpi.

Możesz sobie zadać pytanie, czy kiedykolwiek będziesz chciał kogoś (>5 letniego) przewieźć na tylnej kanapie. Jeśli tak - to Brera odpada.

Czy chciałbym Brerę? Pewnie tak. Zamiast Julki? Chyba nie.

barnio a ile masz wzrostu? :D Bo ludzikom powyżej 1.90m może być ciasno. Kolega ma 198 cm, się mieści i nie narzeka, a ja za wuja nie mogę zrozumieć jak on to robi. Mam 190 cm i już ze 3 razy się przymierzałem i się nie mieściłem.

Czyli tak - ta niepozorna, familijna i "ekonomiczna" Julka QV objeżdża wszystkie Brery z palcem w nosie, na prostych i w zakrętach.
Chyba wtedy jak brera jedzie na lawecie :D, gdzie taką objechałeś ?

Na poważnie to różne samochody, przy założeniu Giulietta + Brera będzie OK.
Wg mnie faktycznie wzrost może mieć znaczenie, ja mam 177 i siedzę wygodnie (nawet w kasku na głowie). Drażni mnie jedynie zmniejszone pole widzenia przez przednią szybę - na mieście, przy dojazdach do świateł, szczególnie irytuje, rekompensuje na trasie ...
Z awaryjnością tak jak w 159 (odpowiedniej wersji).

Poliftowa Julka QV ma 6.0 do setki, a Brera 3.2V6 ma 6.8. I do tego mega ciężki przód...

No nie powiem abyscie mnie pocieszyli. Czytalem ze jednostki z 1700kg Brery nie maja latwo, ale nie myslalem ze az tak :) Brera jest z tylu i profilu obledna, niemniej zakladalem ze roznica w cenie topowych wersji da tez roznice w odpychaniu sie, a wychodzi ze niekoniecznie.

Najlepiej przejedź się i oceń sam, bo dla jednego 120 koni będzie wystarczające a dla innego 170 pod butem i będzie mało.

Poliftowa Julka QV ma 6.0 do setki, a Brera 3.2V6 ma 6.8. I do tego mega ciężki przód...
Porównanie "z dupy" aut innej generacji. Zapomniałeś dodać o TCT+*launch control oraz 6 (sześciu) latach "przepaści" technologicznej. Porównaj z cuprą 280 dsg a nie z brerą, jak chcesz szybko i wygodnie do setki to pod powiem A45 AMG. Co do tego objeżdżania to podtrzymuje wcześniejsze.

Porównanie "z dupy" aut innej generacji. Zapomniałeś dodać o TCT+*launch control oraz 6 (sześciu) latach "przepaści" technologicznej. Porównaj z cuprą 280 dsg a nie z brerą, jak chcesz szybko i wygodnie do setki to pod powiem A45 AMG. Co do tego objeżdżania to podtrzymuje wcześniejsze.

Chyba przegapiłeś, że autor wątku pytał o porównanie Brery do Giulietty. Czyli tak - innych aut, z różnych generacji.

A co do objeżdżania to też utrzymuję wcześniejsze. Brera jest kilkaset kg cięższa przy ledwo 20KM więcej, to nie może wpłynąć dobrze na prowadzenie ani na prostej, ani na torze.

Zeperfs nie jest jakąś wyrocznią, ale zarys jest: http://www.zeperfs.com/en/duel1653-5432.htm

A tekst o porównywaniu z Cuprą i A45 AMG.. nie wiem? Mam wskazać samochody z 2006, które objeżdżajją Brerę 3.2? Nie jest to jakiś problem, znaleźć takie. Idę o zakład, że Saab 9-3 TurboX z okolic 2007/8 spokojnie daje radę. Mazda 3 MPS? Bez spiny. Nawet Clio Sport (wolnossące 197KM ledwo) poradzi sobie. Nie wiem czemu ma służyć Twoja wyliczanka, ale moja temu samemu.

A tekst o porównywaniu z Cuprą i A45 AMG.. nie wiem? Mam wskazać samochody z 2006, które objeżdżajją Brerę 3.2? Nie jest to jakiś problem, znaleźć takie. Idę o zakład, że Saab 9-3 TurboX z okolic 2007/8 spokojnie daje radę. Mazda 3 MPS? Bez spiny. Nawet Clio Sport (wolnossące 197KM ledwo) poradzi sobie. Nie wiem czemu ma służyć Twoja wyliczanka, ale moja temu samemu.

Zasmucę Was bardziej... Giulietta 1.4 MA 170KM z sensownym boxem i odrobinę utwardzonym zawieszeniem po takiej Brerze 3.2 V6 nie pozostawi nawet wspomnień. Stawianie "do boju" QV-ki jest naprawdę niepotrzebne.

Amortyzatory
Powrót