jak nie ma jak są:
i nie wydaje mi się, aby montaż tego wymagał wielu zmian - przypuszczam, że też się wierci otwory w zderzaku. Z tym, że nie wiem jak to jest fabrycznie - czy na ekranie pojawia się odległość? - bo te zdaje się mają tylko sygnalizację dźwiękową(?)
Wg tego co mi powiedzieli w salonie FAP w Bielsku jak kupowałem Giuliettę, to te czujniki z katalogu akcesoriów to nie są takie same jak montowane fabrycznie. To po prostu niezależnie działający zestaw zastępczy do rozbudowy Giulietty o PDC, wiele nie różni się od zestawów z allegro, tyle że powiedzmy jest zatwierdzony przez fabrykę. Wiercimy zderzak, czujnik wkładamy tylko w dziurę (więc czujnik nie będzie zlicowany ze zderzakiem, będzie większy i wystawał), ma swój głośniczek i ewentualnie dokładany wyświetlacz, nie podłącza się tego w żaden sposób do systemów samochodu - niezależnie działa, potrzebuje tylko 12V. Dlatego żadnego wyświetlania odległości na ekranie między zegarami i tak nie będzie.
Podejrzewam że w Ganinexie nie skumali że pytasz o zestaw z lini akcesoriów, i wyliczyli Ci ile będzie kosztowało zamontowanie zestawu fabrycznego. Nie wiem jak w Giulietcie, ale w 159 w ASO to by kosztowało dużo więcej niż 4tys i nie miałoby żadnego sensu - ASO to by nawet zderzak musiało wymienić (no bo pod PDC są dodatkowe mocowania, których nie ma w zwykłym zderzaku) i pewnie wiązki elektryczne też by musieli wymieniać - koszty byłyby straszne, tym bardziej że w ASO mają tego swojego Fiatowskiego Examinera, a nim nie da się aktywować żadnych dodatkowych modułów dokładanych do samochodu (w przeciwieństwie do np MESa + ELM), co najwyżej można kupić nowego kompa i w niego wprogramować nową konfigurację (koszt kilkanaście tysięcy).
Mi w ASO w Bielsku dokładali czujniki na tył do Giulitty (wynegocjowałem min to przy kupnie auta), nie wiem czy ten z linii akcesoriów czy jakegoś innego producenta, ale coś mi się kojarzy że wspominali ze kosztuje on normalnie coś ok 1-1.2tys zł.
Wg mnie, najlepiej dołożyć sobie to samemu o ile potrafisz, a jeśli nie to niekoniecznie jechać do ASO. Zestawy czujników chyba polecane są od Valeo, z tego co wydaje mi się to ceny chyba coś poniżej 500zł. Wejdź na część forum 159 i tam poszukaj, było dyskutowane które, jak/gdzie montować wyświetlacze itp.