• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Podswietlenie deski

• Autor wątku Autor wątku sart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

sart

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia 2.0 Q4 Competizione
Witam

Mam taki problem: po ok pol godziny jazdy na wlaczanych swiatlach gasnie mi podswietlenie wskaznika poziomu benzyny :-(
W serwisie powiedzieli od raz: wymiana :mad: 600 €
Mozna cos z tym zrobic ?? Da sie to jakos naprawic ?

pozdrawiam
sart

attachment.php

Załączniki

• IMG_20151201_194537.jpg
    IMG_20151201_194537.jpg
    33.8 KB · Wyświetleń: 1,417
Julka przechodzi w tryb oszczędności energii :D a tak serio, to dziwna rzecz ... pewnie coś z zegarami ..

Filip - żeś błysnął - no fakt nie widać że coś z zegarami jakby się sart nie zorientował.
a tak na poważnie- prawdopodobnie zimne luty na płytce i stąd problem. Zegary podświetlają diody.
Wymontować do elektronika niech posprawdza albo szukanie nowych używanych- pamiętaj aby był niższy przebieg- examiner cz FES umożliwia zmianę w górę nie w dół. No chyba że do magika od "korekty"

Witam

Mam taki problem: po ok pol godziny jazdy na wlaczanych swiatlach gasnie mi podswietlenie wskaznika poziomu benzyny :-(
W serwisie powiedzieli od raz: wymiana :mad: 600 €
Mozna cos z tym zrobic ?? Da sie to jakos naprawic ?
bez przesady, nie wymieniał bym całego licznika z powodu przepalonego jednego leda. To nie jest jakiś wielki problem. Wymontować i rozebrać licznik (jakies 20 min roboty) sprawdzić-przelutować wszystkie trzy diody i ewentualnie wymienić tę uszkodzoną . Jeśli nie siedzisz w temacie to zanieś licznik do jakiegoś rzetelnego elektronika . Wcześniej jednak proponuje się zaopatrzyć w nowe na ewentualną okoliczność wymiany- biały LED SMD 2.5mmx4mm (tak na oko sądzę że jest to 6000K).Wskażnik paliwa obsługują 3 sztuki

Przelutowac diody to dla mnie nie problem :-) ale gasna rownoczesnie 3 diody...
to oznacza, ze zimny lut nie jest przy samych diodach....
i gasna po ok 30 minutach jazdy - na poczatku wszystkie swieca.
Nie wiem tylko jak rozebrac deske, zeby dostac sie do licznika.
Znalazlem tylko post: http://www.forum.alfaholicy.org/mit...zegary_licznik_g_1_4_ma.html?highlight=zegary
Tylko co to jest "zdejmujesz środkowy plastik ten główny" ? :confused:
Ma ktos moze zdjecia ?

Ostatnia edycja:
Chodzi o duży panel na desce , musisz zdjąć panele po obu stronach licznika. Do samego podświetlenia wskaźnika są 2- 3 led (pewnie tylko jeden jest uszkodzony) . Zobacz do działu "zrób to sam" do tematu o montażu tempomatu , tam kolega epsonix chyba bardziej szczegółowo opisał jak zdjąć panel i wyjąć licznik , fotki też były jeśli dobrze pamiętam :)

Ostatnia edycja:
Przelutowac diody to dla mnie nie problem :-) ale gasna rownoczesnie 3 diody...
to oznacza, ze zimny lut nie jest przy samych diodach..
Bo to raczej nie zimny lut ,zanieś do jakiegoś majstra zapłacisz 50 zł i wlutuje i sprawdzi zasilanie

Sart, czy udało Ci się zwalczyć podświetlenie wskaźnika paliwa? W świeżo zakupionym aucie mam ten sam problem.

Jak diody są szeregowo to jedna przerywa wszystkie. 1/2h to dużo czasu dla elektroniki. Przeważnie nagrzewa się do 10 minut. Co te diody włącza?

Mam identyczną sytuację. W jaki sposób najłatwiej wymontować licznik?

Temat ogarnąłem w następujący sposób:

1. Demontaż licznika (bardzo prosta sprawa, jakieś 10-15 minut roboty)

- trzeba wyjąć mały panel po lewej stronie zegarów, trzyma się na wcisk tylko, wystarczy go wypstryknąć
- zdejmujemy wielki plastik, który jest po prawej stronie zegarów i jednocześnie maskuje radio, trzyma się na zatrzaskach i jednej śrubce, do której dostęp mamy po otwarciu schowka i usunięciu gumowej zaślepki, która znajduje się na górnej ściance schowka, łatwo odnaleźć. Po odkręceniu tej śrubki, najlepiej zacząć wypinanie panela od strony zegarów
- odkręcamy dwie śruby, które trzymają licznik i delikatnie go odchylamy
- ostatni krok to odpięcie wtyczki z tyłu licznika i odpięcie tej materiałowej skórzanej osłony

2. Rozmontowanie licznika

- generalnie nic nie trzeba odkręcać, wszystko trzyma się na plastikowych zaczepach, które trzeba powoli i z wyczuciem wypinać, aż dostaniemy się do tarcz, wskazana cierpliwość i delikatność w działaniu
- zdejmujemy wskazówki chwytając je i ciągnąc w swoją stronę
- zdejmujemy plastik, który zakrywa elektronikę (trzyma się na zaczepach - łatwo znaleźć)

3 . Wymiana LEDów

- wskaźnik podświetlają dwie diody LED, najlepiej wymienić obie, w moim przypadku zostały zamontowane troszkę jaśniejsze, ale w niczym to nie przeszkadza, światło nie przebija przez tarczę, nie rozlewa się nigdzie, po prostu wskaźnik podświetlany jest jaśniej
- diody o świetle zdecydowanie zimnym, trzeba o tym pamiętać, żeby zachować spójność z resztą podświetlenia
- u mnie podświetlenie gasło bardzo szybko od momentu rozpoczęcia jazdy, po tym zabiegu do tej pory wszystko działa poprawnie, także polecam taką operację, jeśli kogoś dotyczy ten problem

[MENTION=72332]Lucas_83[/MENTION] czy pamiętasz może jakie to były diody bo bym kupił i nie rozbierał tego dwa razy tylko od razu wymienił

Czy mógłby ktoś podać oznaczenie diod podświetlających tablicę (w szczególności obrotomierz, wskaźnik paliwa i temperatury). Mam podobny problem ale wydaje mi się że może on wynikać ze słabych połączeń wiązek elektrycznych (kostek). U mnie też pojawia się problem ze stacyjką (raz odpala rozrusznik, a innym razem jest cisza). Jak jest zimniej i wilgotno to wszystko działa poprawnie.

Niestety znowu zaczęły się problemy ze stacyjką tak więc od wilgotności i temperatury na pewno to nie zależy

Ostatnia edycja:
Napewno oryginałów nie kupi się, nazwa jest bez znaczenia. Raczej proszę o wymiary (typ obudowy lub zdjęcie). Kolor trzeba dobrać.

Też śledzę i czekam na powyższe info ale widzę nikt nic nie wie? [emoji6]

Z opisu wymiarów, wychodzi na to, że najbardziej zbliżona jest dioda SMD 2835. Chyba takie zamówię, przed rozkręceniem zegarów, choć intuicja podpowiada mi, że to raczej zimny lut niż sam LED.

U mnie też raczej kwestia zimnego bo czasem świeca czasem nie [emoji6] pewnie oddam to jakiemuś elektrykowi

Wyjęcie zegarów to szansa na usunięcie kurzu od środka szybek, tylko ten plastik nie lubi dotykania, może ktoś coś próbował z powodzeniem.

Amortyzatory
Powrót