• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Ceny przeglądów, który serwis wybrać? Opinie o salonie/serwisie Autex Bydgoszcz.

Normalnie miałbym 40 tys., gdyby samochód jeździł 2 lata zamiast roku, więc i tak byłoby drożej, a 100 zł w tą czy w tą nie robi różnicy, a nie mam siły już się z nimi dochodzić.
W Bravo bez przeglądu klimatyzacji płaciłem chyba 1200 zł po 50 tys, więc nie jest źle.

Byłem ostatnio przejazdem u Dukiewicza i za przegląd po 90 tys km (albo po 6 latach) zaśpiewali circa 1600 zł co wydaje mi się ceną mocno wysoką za wymianę oleju i całych 3 filtrów :( W takim wypadku dla kolekcjonera pieczątek po przeglądach zostaje zakup filtrów i oleju gdzie indzie i opłata za samą usługe. Btw widziałem obok na stosiku subaru eneosa 0w50 za 113 zł za litr gdzie cena u oficjalnego dystrybutora jest i tak wystrzelona w kosmos bo 90 zł za 1 litr.

Pieta, chyba coś jeszcze robią w tych 1600 zł. ;)

Olej plus filtr u Dukiewicza to jakies 400 zl.
Z glowy pamietam, ze wymiana f. powietrza to 100. Sam filtr w ASO ze 120. Filtr klimatyzacji 40 zl.
Na pewno dochodzą jeszcze świece przy 90k (w ASO 4*75 + 100 = 400 zl).

To juz mamy okolicę 1100 zl. I pewnie cos licza za linie diagnostyczna. Czy cos poza swiece, olej, filtry? Trzeba byloby zajrzec do instrukcji. ;)

o ile pamiętam nie wiem czy rozrządu się nie robi przy 90 tkm ale raczej nie!
ale np w RZ LU czy KT cena za tzw duży przegląd na poziomie 1500 pln nie jest problemem

Ostatnia edycja:
Giulietta 1.4 TB, Pol-Car Poznań
Pierwszy przegląd po 15.ooo km niespełna 700 pln łącznie z czyszczeniem klimatyzacji
Drugi przegląd po 30.000 km 1.300 pln. W tej cenie wymiana oleju, wszystkich filtrów, świec zapłonowych, czyszczenie klimatyzacji.

Pieta, chyba coś jeszcze robią w tych 1600 zł. ;)

Olej plus filtr u Dukiewicza to jakies 400 zl.
Z glowy pamietam, ze wymiana f. powietrza to 100. Sam filtr w ASO ze 120. Filtr klimatyzacji 40 zl.
Na pewno dochodzą jeszcze świece przy 90k (w ASO 4*75 + 100 = 400 zl).

To juz mamy okolicę 1100 zl. I pewnie cos licza za linie diagnostyczna. Czy cos poza swiece, olej, filtry? Trzeba byloby zajrzec do instrukcji. ;)

Racja zapomniałem o świeczkach. Aczkolwiek cena wydaje mi się nadal za wysoka biorąc pod uwagę że za ten sam zakres w Hondzie dla Civica wołają w Wawie circa 1100 zł. Co prawda świece zwykle a nie irydowe ale nadal rząd wielkości więcej.

- - - Updated - - -

Giulietta 1.4 TB, Pol-Car Poznań
Pierwszy przegląd po 15.ooo km niespełna 700 pln łącznie z czyszczeniem klimatyzacji
Drugi przegląd po 30.000 km 1.300 pln. W tej cenie wymiana oleju, wszystkich filtrów, świec zapłonowych, czyszczenie klimatyzacji.

Widać ze w Poznaniu oszczędniej :) Coż jak już było wielokrotnie powiedziane, można przyoszczędzić kupując filtry i oleje poza ASO, ewentualnie kupując lepsze produkty w cenie za które ASO sprzedaje swoje z logiem FIAT czy AR :P

Panowie pierwszy przegląd po 15000km 700pln? Przecież na tym przeglądzie według zaleceń jest praktycznie wymiana tylko oleju z filtrem... Olej we własnym zakresie 130pln + filtr 30pln to daje 160pln. Wymiana w ASO max. 50pln... To co oni tam jeszcze robią oprócz kontroli stanu Alfy?

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Na pierwszym przeglądzie jest trochę więcej czynności niż tylko wymiana oleju - wystarczy spojrzeć w tabelkę w instrukcji.

To co oni tam jeszcze robią oprócz kontroli stanu Alfy?

Na fakturze jest:
dezynfekcja klimatyzacji
przegląd okresowy
układ wtryskowy / zapłon (nie jest wyszczególnione co to dokładnie oznacza)
uszczelka korka
filtr kabinowy
ulej silnikowy + filtr
razem 650 brutto

Nie wydaje mi się aby ta cena odbiegała od ceny przeglądu innych marek w podobnej klasie.
Porównywanie cen usług w autoryzowanym serwisie do cen usług w nazwijmy to "zwykłym warsztacie", jest trochę jak zastanawianie się dlaczego espresso w kawiarni kosztuje 6 czy 7 złotych skoro całą paczkę kawy można kupić za kilkanaście pln.

Panowie byłem dzisiaj w ASO obgadać temat przeglądów.... Chcę wymienić olej i tylko olej z filtrem po 7tys km.... Za robociznę zawołali mi 110pln, olej i filtr mój. Pierwszy przegląd po 15tys km za robociznę zawołali 280pln gdzie jak powiedział będzie wymiana oleju z filtrem i filtra kabinowego... Do tego sprawdzenie, kontrola auta.
Nie za dużo ta robocizna? U przysłowiowego Mietka wymiana oleju kosztuje 40pln...
Nie żebym teraz narzekał ale zastanawiam się czy nie po dzwonić do innych ASO w okolicy :)

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

Adam - to są koszty gwarancji niestety- tak wygląda obsługa autka ale przy cenie julki nie są to jakieś ogromne koszty.

Nie no ja wiem i nie narzekam bo wiedziałem, że serwis tak wygląda tylko chciałem się zorientować jak cenowo to wygląda w innych ASO a nie chce mi się dzwonić do każdego w okolicy :)

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Nie do końca w temacie, ale na pewno coś wnosi. Dukiewicz Warszawa, 60 000 km. Wymiana filtrów, oleju + przegląd. Samochód jeszcze na gwarancji.

Cena: 2 100 PLN
Masakra

ja się pytałem o cene pierwszego przeglądu do 1.4 tjet to powiedzieli ze około 900 zł powiedzieli ze w tym roku podrożał przegląd w tjet 120 km

Amortyzatory
Powrót