[Giulietta] Filtr powietrza - wymiana

Daroo84

Nowy
Auto
jest Giulietta 1.4TB była AR 156 1.8TS 99'
Czesc
jak w temacie? Jak sie do tego zabrac? Patrzac na oko od gory nie ma szans. czy da rade z kanalu wymienic czy musi byc auto na podnosniku?
Jak sie tam do tej puszki filtra dostac?

Pozdrawiam

Czesc
jak w temacie? Jak sie do tego zabrac? Patrzac na oko od gory nie ma szans. czy da rade z kanalu wymienic czy musi byc auto na podnosniku?
Pozdrawiam

Kanał może nie wystarczyć, bo filtr jest na wysokości koła.
Sam filtr jest na tyle wysoki, że normalny prześwit uniemożliwi wyciągnięcie go z puszki.

Nie można postawić auta z jednej strony na koniku zdemontować koło, zdjęć osłonę silnika i wyciągnąć filtr ?

Nie musi być na podnośniku, wymieniałem na kanale i bez problemu. Nawet jakby tylko prawy przód podnieść żabką to też się będzie dało. Można odkręcić od góry śrubę uchwytu mocowania ( klucz 10) a wtedy całą obudowę filtra można jeszcze trochę podnieść do góry

Ostatnia edycja:
Silnik nie ma tu znaczenia wszystkie julki mają tak umieszczony filtr powietrza.

Po podniesieniu żabą bez problemu wymienisz.

pzdr, tadzikpl

czy to ma za zadane utrudnić życie , czy podyktowane jest to budową julki ?
muszę to zobaczyć na żywo

Patrząc na komorę silnika wydaje się to jednak "trochę" logiczne. w Mitto zbiorniczek wyrównawczy cieczy chłodzącej jest przeniesiony na wzmocnienie przednie przy chłodnicy, w Julce jest obok silnika i to uniemożliwiło usytuowanie tam filtra powietrza, za mało miejsca.
Filtr jednak jest dość duży, więc zdaje się innego logicznego rozwiązania nie było .
Widać na zdjęciach różnicę między Mitto a Giuliettą przy tych samych silnikach 1.4 MA
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• d0d27f7f9c440fc0dbfe2e6989ae60de.jpg
    d0d27f7f9c440fc0dbfe2e6989ae60de.jpg
    151.7 KB · Wyświetleń: 1,540
  • alfa_romeo_mito_silnik_14.jpg
    alfa_romeo_mito_silnik_14.jpg
    97.9 KB · Wyświetleń: 1,723
pierwszy raz widzę takie cudo z tym filtrem powietrza , czyli konstruktorzy ułatwili sobie życie , utrudniając je w późniejszym serwisowaniu

pierwszy raz widzę takie cudo z tym filtrem powietrza , czyli konstruktorzy ułatwili sobie życie , utrudniając je w późniejszym serwisowaniu
Bez przesady. Ja tu żadnego utrudnienia nie widzę. Wymiana to żaden problem tym bardziej że przecież i tak filtr powietrza się wymienia z reguły przy wymianie oleju a jak jest osłona pod silnikiem zdjęta to wymiana filtra powietrza zajmuje 2 minuty. Nie ma co narzekać. Dobrze ze są takie rozwiązania jakie są a nie gorsze

Ostatnia edycja:
Filtr powietrza

Pierwsza wymiana oleju, zakupy u [MENTION=19198]Pablo[/MENTION], milers plus pakiet mann, mysle gitara... Pomijam umiejscowienie filtra oleju i debilizm projektanta, ale ok. Doszlismy do filtra powietrza i okazuje sie za wysoki...koniec końców musialem przyciac górna warge i ledwo domknalem dolny dekiel. Dziś mialem swoją druga wymianę i pamietajac o problemie kupilem filtr knechta. Niestety dla mnie wysokość ta sama co manna... wpychalem na sile aż pekl na gornej wardze...tak jakby srednica tej wargi btla za mala...kilka zabiegów nozem i filtr wszedł...
Z tego co widzę na allegro jest tylko jeden rodzaj filtra do giulietty... wiec mam jakąś inna puszkę czy co ???

Sorki za polskie znaki , mojego telefuna

Może 2.0 ma inny filtr niż 1.4? Ja przegląd temu pakowałem do 1.4 Manna i nie było żadnego problemu, wszedł jak... w masło.

Wychodzi na to że do mojej Julki pasuje filtr z 1.8 Tbi...Czyli mam włożoną puszkę od innego silnika ;/ Nie chce mi się zrzucać osłony silnika żeby dojrzeć czy są oryginalne opaski itp... Czy auto było po jakiejś stłuczce? Teoretycznie pomierzony lakier itd, ale zaczynam wątpić... No chyba, że takie cuda w fabryce

Wymiary filtra MANN C15007 dla silnika 2.0 170KM

Średnica zewnętrzna [mm]: 146
Średnica wewnętrzna [mm]: 89
Wysokość [mm]: 240

Wymiary dla filtra MANN C15005 dla 1.8 230KM

Średnica zewnętrzna [mm]: 147
Średnica wewnętrzna [mm]: 95
Wysokość [mm]: 218

Dedykowany był za wysoki i nie mogłem go wbić- czyli średnice wewnętrzną też miał za małą... Ten od 1.8 powinien wejść jak w masło... Pytanie czy te filtry są takie same jeżeli chodzi o materiał filtrujący, średnica oczka ale pewnie to jest to samo tylko inne wymiary.

Odswieżam temat.
2.0 JTDM 140 HP 2013 -taki sam przypadek ten sam niższy filtr (Pewnie coś grzebane). Chociaz jeździełm już samochodami , które miały nie grzebane, a numery części do VIN to była loteria ( francuskie marki)

Średnica zewnętrzna [mm]: 147
Średnica wewnętrzna [mm]: 95
Wysokość [mm]: 218

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót