[Giulietta] 2.0 JTDm - Klapy wirowe - są?

niuchu

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 JTDm 140KM
Witam,

Jak w temacie - w silnikach JTDm Giulietta ma klapy wirowe w kolektorze?
na necie natknąłem się na informacje, że w Giulietcie Fiat całkowicie zrezygnował z klap wirowych w silnikach 2.0 jtdm 170/150km, natomiast 2.0 jtdm 140km oraz 1.6 jtdm "klapy" mają, ale "fixed flaps" - czyli jak mniemam w jednej, stałej pozycji(?).

The older engines as used in the 159 had swirl valves which could be opened or closed on half of the intake valves. This proved troublesome and they were removed from the engines in the giulietta. For the 170/175 and from what I can gather the 150 they were completely removed, but for the 105 and 140 they put some fixed flaps in place to increase swirl at low to mid rpm operation, but reducing flow at higher RPM.

Czy ktoś miał okazję zaglądać albo wie, czy klapy w giulietcie występują? Jeśli tak, to warto się tematem profilaktycznie zainteresować, żeby uniknąć grubszych kłopotów? Auto ma 147k przebiegu.

Z góry dzięki za odpowiedź

Kolego otwórz maskę, pochyl się i już będziesz wiedział... Raczej we wszystkich 2.0 JTDM są klapy

Ostatnia edycja:
z tego co wiem to ma klapy.ty profilaktycznie pomysl o smoku oleju,jego uszczelce tez

Ok, skoro juz wiem ze sa, to pytanie czy w "nowych" jtdmach sprawiaja one klopoty? Czytajac forum mozna wywnioskowac, ze zdarzaly sie problemy i ludzie klapy usuwali, a w przypadku urwania skutki moga byc konkretne... I jesli sa problematyczne to przy jakim przebiegu warto o ttm pomyslec?

W julkach są już kolektory zmodyfikowane i czytając forum nie było żadnego przypadku kłopotu z klapami, więc nie siej kolego niezdrowej paniki. Problem występował tylko w AR159 i to na początku produkcji.

W julkach są już kolektory zmodyfikowane i czytając forum nie było żadnego przypadku kłopotu z klapami, więc nie siej kolego niezdrowej paniki. Problem występował tylko w AR159 i to na początku produkcji.

pisząc że były problemy chodziło mi oczywiście o "starsze" jtdmy, nieprecyzyjnie się wyraziłem, jak w Julce jest to nie wiem i stąd też temat i dlatego też pytam. dzięki za info, pozdrawiam

Czy ktoś wie w jakich rocznikach 159, 2.0JTDm występowały problemy z klapami ?

Czy silniki 2.0 - 170 KM w AR159 różniły się od tych w Giuliettcie?

we wszystkich wersjach 2.0Jtdm w 159 silnik byl ten sam, z tym samym osprzętem - przynajmniej wg epera ;p

W julkach są i były różnice między wersjami 140/170 i 150/175, różny osprzęt, różne rozwiązania

U mnie w wersji 140KM nie ma i nie było klap wirowych fabrycznie - informacja potwierdzona u Cinka, który też twierdzi że w większości słabszych wersji silnika 2.0JTDm w Julkach klapy wirowe nie występowały...

Odgrzeję nieco kotleta - czy w Giulietcie faktycznie klapy wirowe są bezproblemowe i nie zdarza się ich urwanie?

Pojawiły się udokumentowane przypadki urwania klap wirowych w 2.0 JTDM. Jest to solidniejsza konstrukcja niż w 1.9 JTDM i ma to miejsce przy większych przebiegach (~200.000km) ale jednak zdarza się.
Nie chcę oczywiście nikogo straszyć. Każdy zrobi z tym co zechce...

Ja ściągnąłem kolektor po 200tys i był w super stanie nawet mało nagaru, wymyłem i zostawiłem klapy, egr i dpf są na miejscu.

w 2.0 też jest bardzo znany problem z urywającymi klapami, fakt rzadziej się urywają niż w 1.9 16v bo są lepiej skonstruowane ale niestety i tak jest ryzyko urwania się, dużo przypadków jest w insigniach 2.0 cdti, lepiej usunąć

w 2.0 też jest bardzo znany problem z urywającymi klapami, fakt rzadziej się urywają niż w 1.9 16v bo są lepiej skonstruowane ale niestety i tak jest ryzyko urwania się, dużo przypadków jest w insigniach 2.0 cdti, lepiej usunąć

Trochę po czytałem na forum insigni i faktycznie jest to dosyć częsty problem ale jest też opisany prosty sposób na to co z resztą u nas też się o tym piszę, a mianowicie zaślepienie i wył. EGR.

Amortyzatory
Powrót