[Giulietta] Wymiana oleju w skrzyni TCT

Nie trzeba odpinać zasilania. Przed akumulatorem jest bezpiecznik do pompy najpierw go wyjmij i cała procedura jak wyżej. Wyskoczy błąd od skrzyni ale nie zwracaj na niego uwagi, redukcja ciśnienia następnie wymiana filtra i oleju a na koniec odpowietrzenie i kasowanie błędu. Ot cała procedura. Olej w skrzyni jak w każdej zwykłej manualnej, wykręcasz korek, spuszczasz olej, zakręcasz korek, wlewasz tyle samo ile zejdzie i to wszystko. Kilka dni skrzynia popracuje trochę "inaczej" a później wróci do normalnego działania.

Tan filtr, jak pamiętam, to też daje się łatwo wyczyścić, więc konieczność kupowania odpada. Ale to do decyzji własnej.

no dokładnie, można go wypłukać jeżeli olej nie był zanieczyszczony i jakoś nadmiernie zużyty.

- - - Updated - - -

ale jak kolega chce robić książkowo na "tip top".

Z tym filtrem to nawet nie wiedziałem, możecie coś więcej napisać? Jest rozbieralny czy trzeba jakoś (i ewentualnie czym) przepłukać?
O klemie napisałem bo nie trzeba szukać, a jest na klipsie :D

ale jeśli odepniesz akumulator to wysypie 1000 błędów w każdym możliwym module w samochodzie i trzeba kasować po kolei, jak pisałem gdzieś wcześniej pompa ma swój bezpiecznik przed akumulatorem, a filtr nie jest rozbieralny.

Kasować tylko trzeba ESP, a robi się to przez obrót kierownica maks w jedną, potem druga stronę, innych błędów nigdy nie miałem, nawet zegar sam się ustawi przez GPS. Niemniej z bezpiecznikiem dobry pomysł, ponoć nie trzeba nicodpinac, ważne żeby drzwi kierowcy nie otworzyć, no ale to już do odwaznych;)

dzis zabieram sie za wymiane, mam juz wszystkie graty i oleje, dopytam, w Mesie odpowiednio funkcje 1 i 2 do procedury z cisnieniem ? Nie moge zdjec dodac...Podpisane funkcje to:
1. zmiejszanie cisnienia akumulatora
2. opróznianie sprzegla

Możesz skorzystać z mojej ściągi. Robiłem parokrotnie znajomym i sobie. Skrzynia przeżyła :-)

• przy wyłączonym zapłonie odłącz pompę tct od gniazda lub wyjmij odpowiedni przekaźnik/bezpiecznik
• zapłon włączony, będziesz miał ostrzeżenie o awarii pompy TCT, zignoruj, wykonaj "procedurę rozprężania akumulatora w MES lub alfaobd"
• wyłącz zapłon usuń stary płyn ze zbiorniczka
• Odłącz filtr i spuść olej z mechatroniki.
• Wymień filtr lub wypłucz, jeśli to konieczne.
• uzupełnij nieco powyżej linii „max”.
• podłączyć pompę
• włącz zapłon i poczekaj aż pompa wytworzy odpowiednie ciśnienie,
• wykonaj procedurę "odpowietrzania sprzęgła", kasowanie usterek,
• Koniec, zrobione. NIE WYKONUJ ŻADNYCH KALIBRACJI!
• pojedź i sprawdź czy wszystko jest ok

Okey, działam , ze zbiorniczka zleci płyn jak zdemontuje filtr oleju? Czy musze odessać jakąś ze zbiorniczka, a z mechatroniki przez filtr ? A i jak z ilościami ? Do skrzyni mam 2 l, a do mechatroniki 1 l

Ostatnia edycja:
wszystko zrobione prócz mechatroniki bo filtr okazał się inny do skrzyni …, z części manualnej zlałem 2,5 l oliwy, wlałem 2 l

Amortyzatory
Powrót