[Giulietta] Uconnect - pytania i odpowiedzi

Nie róbmy z tego wątku o "thin-client vs. thick-client"... Ale skoro robimy, to się udzielę. :P

Tak, zmienia się to. Było już różnie. 20 lat temu były cienkie klienty (terminale), które dostawały treść z serwera. Potem zaczęły się rozwijać aplikacje, które działały bezpośrednio na końcówce. A potem się okazało, że przez przeglądarkę można zrobić dużo magii (głównie dzięki JS) i znowu ciężar został przesunięty ze specjalizowanych aplikacji na przeglądarki. W końcu, telefony zaczęły ogarniać apki (prawdziwe) i znowu nastąpiło przesunięcie w kierunku specjalizowanych aplikacji. Wygodniej (na telefonie) realizuje się proste zadania specjalizowanymi aplikacjami niż walcząc przez przeglądarki, które jednak przy tych wymiarach ekranu, nie są mega przyjazne.

Co będzie dalej? Pewnie takie cykle. I ja nie uważam, że nikt już nie pisze aplikacji na Androida, iOSa i WP... Jest sporo usług (serwisów), które żyją tylko w formie takich aplikacji, nie mają wersji webowej, ani dostępnej z przeglądarki. Jest też duuużo aplikacji, których wersja webowa jest ciekawostką, a nie jest szerzej wykorzystywana (instagram, dajmy na to).

A w temacie wątku - miałem to samo co radzia. Jak się skasuje telefon z UConnecta i UConnecta z telefonu, to na jakiś czas (kilka uruchomień) smsy wracały. Starczyło, aby się pobawić. I mówię o srajfonie. W ogóle to jest śmieszna historia, bo alfaowner.co.uk twierdzi, że powinno działać. Ale nie działa. ;)

Czy urządzenie Uconnect 5' można wymienić (razem z gniazdem USB i karty) plug & play na używane 6,5'? Oczywiście jestem świadomy że stracę CD a nawigacja nie będzie działać.

Nie wiem jak w Alfie, ale w Jeepie Renegade Uconnect 5'' jest RA2 a 6.5 RA4 .. wiec to chyba inna wtyczka? Podobno nie dzialaja dodatkowe funkcje.

Z ciekawostek zauważyłem, że jeśli włączy się nawigację Google Maps i prowadzi jednocześnie rozmowę telefoniczną, komunikaty są odtwarzane przez głośniki
Uconnect robi za zestaw słuchawkowy.

Ponawiam pytanie: Czy ktoś coś wie o mapach do Giulietta z Uconnect 6,5?

Podobno to najnowsze:

Software Version

15.25.01

Naviserver

9.10.2.412572

Map Data Base

CMCVP4EU;NQEU2013Q4;20150211

Map Setup

FILQS-GVGT-LTPY-PIP4-ARNE-RB

Podobno to najnowsze:

Software Version

15.25.01

Naviserver

9.10.2.412572

Map Data Base

CMCVP4EU;NQEU2013Q4;20150211

Map Setup

FILQS-GVGT-LTPY-PIP4-ARNE-RB
To jest mapa z 2013 czwarty kwartał? Sprawdź jeśli łaska gdzieś w okolicy na nowym skrzyżowaniu :)

Ja mam:
wersja software 14.45.00
Informacja o nawigacji 9.10.2.412572
Mapa CMCVP4EU;NQEU2012Q4;20130328

Ja mam Uconnect 5 :). Mapy dostarcza Navteq, oni są zawsze rok do tyłu. W Peżo mam najnowsze mapy, które były dostępne w grudniu 2014 i tam wyraźnie wskazywali, że dane są Q4/2013, więc dla map z początku 2015 Q4/2013 jest jak najbardziej na miejscu :D.

Koledzy, może trochę marudząc ale: czy ktoś wgrywał mapy do Uconnect 6.5? Jaki jest do tego wynalazku najnowszy soft?

Jest nadzieja na upgrade Uconnecta i nowe mapy :) poniewaz nowa Julka z 2016 bedzie miala juz Uconnect LIVE

UConnect Live mi się podoba, nawet bardzo, ale... znając entuzjazm FCA do uaktualnień (nawet ECU, a co dopiero bajerów)... to ja szanse na uaktualnienie UConnect 5" do UConnect Live 5" oceniam na... 1%?

Jasne - chciałbym, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że FCA byłoby tak miłe.

Już dobrze będzie jak się okaże, że można je ze sobą zamienić. Poczekać rok-dwa i kupić z rozbitka MY16. Mega drogie to być nie może, bo nowa ori nawigacja chodzi ok. 5k. Więc używany UConnect Live bez nawigacji musi być tańszy.

Koledzy, jest sens ładować kasę i zostać na lodzie z uaktualnieniami?
Jest chyba ten sam wygląd, może tylko soft do podmiany do LIVE. Dzisiaj widziałem chiński panel do innej marki. Zrobiony na Androidzie, mapy Google info o korkach, janosik działa, a i ustawieniami auta da się ruszać. Ciekawe kiedy do Giulietty (2014) pokaże się coś takiego.

Ostatnia edycja:
OMG będzie można się zalogować do fejsbuczka, <3

OMG będzie można się zalogować do fejsbuczka, <3

Żarty na bok - za takie uaktualnienie, żebym mogł robić "check in" fejsikowy z UConnecta, to mogę im nawet ze 2k zapłacić i nadal będę zadowolny. I nie - nie kręci mnie aftermarketowy wynalazek na Androidzie, mówię o UC (Live).

Nie no spoko, dla mnie niezła ciekawostka w sumie, i tyle.

Amortyzatory
Powrót