[Giulietta] Zepsuty schowek na desce rozdzielczej - pytanie

Auto
Alfa Romeo Giulietta 1,4 TB 120 KM + LPG Tartarini EVO
Witam!

Czy ma może ktoś schowek do sprzedania, ten który znajduje się na desce rozdzielczej zamiast ekranu nawigacji? Przez nieuwagę za mocno podniosłem klapkę schowka do góry chcąc włożyć tam GPS-a i niestety wyłamał mi się zawias, ramka na której się znajdował oraz sprężyna która podnosiła klapkę do góry. Próbowałem skleić Loctitem 416 ale bez rezultatu. W ogóle muszę przyznać, że zawiasy tego schowka są nad wyraz delikatne, wręcz tandetne. Ramka na której się trzymają jest bardzo cieńka i tylko lekko przygrzana do całej półki więc wyłamała się łatwo. A same zawiasy mają najwyżej 2 mm grubości, więc w połączeniu z dużym ramieniem (klapka jest całkiem spora) wystarczyło nieco więcej siły przyłożyć, pociągając do góry klepkę i po sprawie.

Może ktoś zamieniał u siebie ten schowek na nawigację i ma go do sprzedania? Jeśli nie to czy macie może jakieś dojście do tanich części oryginalnych? W ASO chcą za to prawie 300 zł.

Ostatnio odkryłem zgrzewanie plastiku z siatką zbrojeniową. Taka siateczka z nierdzewki z oczkiem 1mm z allegro. Wtapiasz to dokładnie lutownicą w plastik i trzyma jak pies kota. Żaden w ten sposób naprawiony plastik jeszcze mi nię nie połamał.

Niestety te wystawione na allegro są uszkodzone, ale popytam osoby które wystawiły całe deski rozdzielcze do Giulietty, czy sprzedadzą mi sam schowek. Dziękuję bardzo za podpowiedzi odnośnie możliwości spawania tego typu plastików, muszę rozeznać temat, jeśli nie w przypadku tego schowka to na pewno na przyszłość się przyda.

podłączę się do tematu, orientuje się ktoś czy schowek w wersji z uchwytem do tom toma powinien się otwierać?, i jak można go zdemontować?.

u mnie się nie otwiera

ok, dzięki za odpowiedź, dowiedziałem się już, że w tej wersji schowek się nie otwiera, teraz tylko pytanie jak wyjąć ten cały element?.

Tez mam problem ze schowkiem. Pytanie jak go całkowicie wymontować ? Są tam jakieś śruby czy trzeba go wyszarpac?

Dzieki, jutro biore sie demontaż, niestety ułamał mi sie jeden zawias

Schowek naprawiony, do odkręcenia są tylko 2 śrubki znajdujace się pod gumową wkładką, pokleiłem zawias, nałożyłem sprężynkę i działa (narazie). schowek.jpg

Odświeżam temat żeby nie zakładać nowego wątku, mi z kolei ułamał się ten bolec który wchodzi w zamek, nie sądzę żeby dało się to przykleić, czy ktoś z was spotkał się może z takim problemem i ma jakiś pomysł jak to naprawić? Wykorzystałem zdjęcie kolegi z posta wyżej
schowek.jpg

Wkreca się śrubkę pchełkę i naprawione. Jest nawet na yt film.

Dzięki wielkie! Takie proste, a takie genialne ;)

Cześć, jakich wymiarów ta śruba pchelka ma być ?

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Nie podam ci dokładnego rozmiaru ale musi być taki, żeby łepek śruby był w stanie schować się w to miejsce, gdzie normalnie wchodziłby bolec gdyby nie był ułamany. Zanim jakąś wkręcisz, sprawdź czy da się ja tam wcisnąć. Pamiętam, że była potrzebna na prawdę niewielka, długość również chyba w okolicach 15mm
schowek.jpg
Dodatkowo dzięki temu, że to śruba to możesz bardzo dokładnie wyregulować długość tego nowego bolca wkręcając ją na odpowiednią głębokość, udało się wyregulować odstęp co do milimetra

Dzięki za info, póki co przykleiłem ten boleć oryginalny na kropelce, po wyschnięciu ponownie nadlałem kropelką boki bolca i tydzień już się trzyma.

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj to zrobiłem u siebie. Jakby ktoś się zastanawiał to łeb wkręta, która pasuje ma 5 mm średnicy. Długość wkręta w moim przypadku było 16 mm, ale 15 mm jest w pełni wystarczające i daje większa pewność że nie wkręcisz się na drugą stronę.

Wysłane z mojego moto g(6) plus przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót