• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Lusterko fotochromatyczne -montaż

Piotriix

Administrator
Członek ekipy
Auto
Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
Dzisiaj montowałem lusterko fotochromatyczne i pasuje wszystko bez problemu -kable wtyki itd.
Ale byłem trochę zdziwiony jak się okazało ,że mam czujnik światła /w starym lusterku/i nie był aktywowany.
W sumie mam już kilka lat Julkę i żyłem w nieświadomości:P.
Przy okazji wyłączyłem ten eko terrorystyczny start stop / a podobno w moim roczniku jest to niewykonalne/
Szukam teraz czujnika deszczu gdyby ktoś coś wiedział dajcie znać

Czujnik akumulatora?

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Nie

Jutro sprawdzę

Jeśli planujesz czujnik deszczu to sprawdź wpierw ile przewodów masz na pierwszej tej większej kostce. Jeśli tylko 4 to czujnik Ci nie zadziała i musisz ciągnąć brakujący kabel z BC

Mam kostkę gotowá,wszystko było gotowe razem z lusterkiem .
Faktycznie bez wypięcia czujnika wraca to ch...ne stop start.

Ostatnia edycja:
Jeśli planujesz czujnik deszczu to sprawdź wpierw ile przewodów masz na pierwszej tej większej kostce. Jeśli tylko 4 to czujnik Ci nie zadziała i musisz ciągnąć brakujący kabel z BC
Ok sprawdzę
Sprawdziłem jest ich sporo więcej niż 7 .
Czekam na czujnik deszczu i jak podepnę to zdam relację.
Pytanie jak tą czarną ceramiczną farbę usunąć z szyby?

Ostatnia edycja:
Ok sprawdzę
Sprawdziłem jest ich sporo więcej niż 7 .
no to na bogato :) u mnie akurat tego przewodu do czujnika nie było tzn dokładnie to CANa tylko bo zasilanie jest.Ważne ile kabli idzie do body bo na kostkach od lusterka jest więcej ale co z tego jak u mnie wiązka ma tylko 4, widocznie fabryka nie miała nadmiaru kabli w ten dzień i dawali tylko tyle ile konieczne w mojej wersji
Pytanie jak tą czarną ceramiczną farbę usunąć z szyby?
daj znać jak będziesz mieć jakiś sposób bo ja na tym poległem, to jest farba ceramiczna pierońsko twarda i chyba nie do ruszenia bez ryzyka uszkodzenia szyby :(. Pierscień mocujący do czujnika masz? Od razu Ci powiem że nie do kupienia luzem bo to nie jest cześć zamienna - element w komplecie tylko z szybą . Sprężyne dociskową kupisz w aso za parę złotych

Ostatnia edycja:
daj znać jak będziesz mieć jakiś sposób bo ja na tym poległem, to jest farba ceramiczna pierońsko twarda i chyba nie do ruszenia bez ryzyka uszkodzenia szyby . Pierscień mocujący do czujnika masz? Od razu Ci powiem że nie do kupienia luzem bo to nie jest cześć zamienna - element w komplecie tylko z szybą . Sprężyne dociskową kupisz w aso za parę złotych
Mam mieć pierścień razem z czujnikiem./ale widziałem ofertę w jednym z zakładów montujących szyby samochodowe/
Rozumiem,że zabudowałeś w innym miejscu.
Dasz fotki?

- - - Updated - - -

u mnie akurat tego przewodu do czujnika nie było tzn dokładnie to CANa tylko bo zasilanie jest
Jakaś instrukcja na wszelki wypadek jak mi się nie przyda to może ktoś skorzysta

Rozumiem że dorwałeś gdzieś zestaw używany z mito/giulietta? Ile Cie to kosztowało? Bo nowy sensor to 4 stówy.
Ja nie zamontowałem jeszcze , w zasadzie poki co pomysł upadł z dwóch powodów , raz to problem ze zrobieniem okienka w czarnym polu a dwa niektórzy posiadający ten czujnik odradzali mi montaż bo podobno średnio on działa - oni mają i nie używają bo i tak wolą tryb ręczny. Tak więc w tej chwili jestem średnio przekonany do montażu ale ostatecznie jeszcze nie mówie nie ;) . Można zamontować sensor w innym miejscu na gołej szybie byle by to było w polu pracy wycieraczki

no im więcej opinii tym lepiej jakaś średnia wyjdzie :)

Rozumiem że dorwałeś gdzieś zestaw używany z mito/giulietta?
Kupiłem komplet -lusterko, czujnik deszczu ,czujnik światła i pierścień na szybę razem obudową za dobrą cenę-130 zł z wysyłką.
3 miesiące polowałem na to.
Szukałem samego lusterka a ,że trafiło się w komplecie:) dokupiłem tylko nową podkładkę żelową
I raczej zamontuję to gdzieś obok tej obudowy.Pewnie wytnę w tej mniejszej otwór i przykleję poniżej tego czarnego.
Myślałem pierwotnie o brutalnym szlifowaniu ale nie wiem czy to da mi taki efekt aby to działało jak należy./Po konsultacji z zakładem montującym szyby odpuszczam sobie szlifowanie./
Zastanawiam czy i tego czujnika zmierzchu się też nie kalibruje.

- - - Updated - - -

Wystarczy sobie czułość w body compie ustawić jaka interesuje
Jak?
Z poziomu ustawień czy trzeba się podpinać np.ecuscanem?

Ostatnia edycja:
W menu BC są 3 poziomy czułosci które ustawiasz niezależnie dla czujnika deszczu i zmierzchu. Musisz kupić jeszcze podkładkę żelową, chyba że już ktoś Ci nową założył. Ja myślałem ostatecznie zamontować poniżej ale obudowa lusterka go juz nie przykryje i bedzie to wszystko na wierzchu troche mniej estetycznie wyglądać

Ostatnia edycja:
Dasz fotkę?

Czułość czujnika deszczu i świateł w Julce ustawia się poprostu w menu komputera pokładowego (strona 27 w instrukcji )

a powłoka czarna na szybie wg mojej wiedzy jest wypalana piecowo, więc jedyny sposób usunięcia to szlifowanie.

Amortyzatory
Powrót