Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Temat: Wydech od QV do zwykłej ( 1.4 TB 120km )

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar olex975
    Mieszka w
    Góra Siewierska
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY2022 2.0 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Z ciekawości - na nowych ori gratach?

Bo to kiedyś kalkulowałem (końcowy + dokładka/dyfuzor) i wyszła mi taka kwota (za samą estetykę - drugą rurkę, de facto), że się przeraziłem. Wydech od QV nie jest jakiś bardziej sportowy/przelotowy niż regularny u nas. A za ~2.4k można w Wawie zrobić cały wydech z nierdzewki do naszych 1.4, od "za katem" do końca, wg. specyfikacji (przelot, nie przelot, ok. 3").
    Ja u siebie zrobiłem, zderzak cały 80 zł, wydech używka w dobrym stanie 350 zł, robota + lakierowanie w sumie 500 zł. Razem ok. 1000 wyszło.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

dokładkę zamontowałem sam- 10 min roboty, tłumikarz za zamontowanie wieszaka i przeróbkę tłumika wziął 80 pln
    na marginesie - jakby ktoś potrzebował - mam na sprzedaż ori wieszak nr kat 51820445 - ideał.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160528_133258.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	52.5 KB
ID:	202383Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160528_133311.jpg
Wyświetleń:	28
Rozmiar:	83.4 KB
ID:	202384

Użytkownik Pirat drogowy Avatar oleksy00
    Mieszka w
    Wrocław/Ostrzeszów, Poland
    Auto
    Giulietta QV 280HP/434Nm

Domyślnie

@olex975
    A czemu nie użyłeś starego zderzaka? Przecież ta dokładka jest na klipsach tylko i wystarczy samą kupić

Mieszka w
    Góra Siewierska
    Auto

Domyślnie

Zderzak kupiłem z nakładką podwójną, był tańszy niż sama nakładka u innych. Oczywiście mój zderzak był nieruszany, zmieniona tylko nakładka.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał olex975 Zobacz post
    Ja u siebie zrobiłem, zderzak cały 80 zł, wydech używka w dobrym stanie 350 zł, robota + lakierowanie w sumie 500 zł. Razem ok. 1000 wyszło.
    Cytat Napisał olex975 Zobacz post
    Zderzak kupiłem z nakładką podwójną, był tańszy niż sama nakładka u innych. Oczywiście mój zderzak był nieruszany, zmieniona tylko nakładka.
    To co było do lakierowania, bo chyba nie załapałem.

Dodam tylko - w związku z tym co wyżej napisałem. Gdy to liczyłem, szacowałem po cenach nowych gratów z ASO. I wtedy mi wyszło, że tyle a tyle dla mnie nie jest warte za jedynie efekt wizualny, kiedy za część tej kwoty mógłbym (jakbym chciał) zrobić cały przelot customowy z kwasówki. No prawie cały, bez DP i bez ruszania kata. Jakoś nie przyglądałem się rynkowi używanych części z QV. Ale słusznie - można kupić tłumik bez problemu i przypolować na dokładkę na allegro.

I przyznam, że trochę mnie taki zmodyfikowany cały wydech kusi, więc raczej wchodzić w tymczasowe rozwiązania podwójnej rurki estetycznej nie bedę. Szczególnie, ze chciałbym też większe (dużo większe) końcówki, w granicach 4.5", żeby wypełnić te przestrzenie w dokładce. Ale to pieśń przyszłości.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Mi zalezało na wyglądzie - w tej kwestii suma jaka mnie kosztował jest śmieszna- nawet połowa ceny buczącego ultera to nie jest. Inna sprawa że w aucie ma być cicho i taki był warunek zmiany. Śmiem twierdzić że w środku jest jeszcze ciszej.
    Inna sprawa że jak się popatrzy na nr katalogowe to mój tłumik idzie zarówno do MA jak i diesla.
    Jak dobrze poszperać to tłumik z dokładką wyjdzie ok 350-500 pln co uważam za cenę oki.

W kwestii malowania- kolega wyżej pomalował tą czarną dokładkę na czarny połysk- ważne że jemu się podoba.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Aaa, lakierowana dokładka. Rozumiem. Jakoś nie dotarło to do mnie.

Nawet nie wiedziałem, że QVkowy jest cichszy. Fajna obserwacja!

A propos buczących ulterów i innych. Z obserwacji w tym i innych samochodach (własnych, na tym forum i innych) - mieszanie tylko w końcowym tłumiku powoduje jedynie niewielkie zmiany w dżwięku. Też dlatego nie jestem fanem zgłaśniania samochodu tym sposobem. Różnice małe, koszty duże, wpływu na drożność układu nie ma. Ba, nawet wycięcie końcowego tłumika mało zmienia odgłosy. Zabawa się zaczyna na środkowym, a pełna jazda jak się kata wywala.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

To wiem- ale z tuningów wyrosłem- samochód ma mnie nie męczyć. Z moich obserwacji każdy tłumik typu ulter z czasem się wypala i jest głośniejszy a tego nie chce tym bardziej nic poza tym nie wnosi do dynamiki jazdy.

Co do Wyciszenia- prawdopodobnie ten tłumik w połączeniu ze środkowym ori TB tak spowodował- nie wiem może efekt placebo ale raczej słoń mi na ucho nie nadepnął.

Mieszka w
    Góra Siewierska
    Auto

Domyślnie

Potwierdzam, jest minimalnie ciszej, co dla mnie też na +.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Sylvio83
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 16V

Domyślnie

Dareek masz jeszcze ten wieszak? I pytanie ogólne co się bardziej opłaca: podwójny końcowy i przerabiać wejście czy środkowy i końcowy od QV bo taki mam okazję kupić i pewnie też jakaś przeróbka mnie czeka?????

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk