mirekmiras
Nowy
- Auto
- Giulietta 1.4 TB 120 Distinctive 2015 Fiat Punto Evo 1.4 77 2010
Wygląda na to, że wspomniana wyżej logika funkcjonowania automatycznej klimatyzacji dotyczy modeli wykorzystujących w instalacji czynnik r1234yf (mój egzemplarz jest z końca listopada 2017). Sprężarka włącza się automatycznie, w określonych warunkach nawet przy wyłączonym przycisku AC (czerwona dioda na przycisku zgaszona), przycisk AUTO również wyłączony. Fakt potwierdzony "organoleptycznie" - sprzęgiełko sprężarki klimatyzacji jest załączone i obraca się z kołem pasowym sprężarki. Sterownik panelu klimatyzacji zaktualizowany do najnowszej wersji. Błędów w MES brak.
Zadawałem podobne pytanie dotyczące możliwości wyłączenia takiej logiki funkcjonowania klimatyzacji / sprężarki w innym wątku, ale nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi. U kolegi w Giuliettcie z 2015 roku z czynnikiem R134a nie ma takiego "problemu".
W mojej klimatyzacja zachowuję się identycznie jak u Ciebie, a mam czynnik R134a. Właściwie to dokładnie nie wiem, jak ona zachowuje się w jakimś dłuższym przedziale czasowym, gdyż po kilku czy kilkunastu minutach wciskam tryb auto, tak więc klima jest i tak załączona, oczywiście gdy temperatura zewnętrzna jest odpowiednia.