[Giulietta] Dziwne działanie klimatyzacji

Wygląda na to, że wspomniana wyżej logika funkcjonowania automatycznej klimatyzacji dotyczy modeli wykorzystujących w instalacji czynnik r1234yf (mój egzemplarz jest z końca listopada 2017). Sprężarka włącza się automatycznie, w określonych warunkach nawet przy wyłączonym przycisku AC (czerwona dioda na przycisku zgaszona), przycisk AUTO również wyłączony. Fakt potwierdzony "organoleptycznie" - sprzęgiełko sprężarki klimatyzacji jest załączone i obraca się z kołem pasowym sprężarki. Sterownik panelu klimatyzacji zaktualizowany do najnowszej wersji. Błędów w MES brak.

Zadawałem podobne pytanie dotyczące możliwości wyłączenia takiej logiki funkcjonowania klimatyzacji / sprężarki w innym wątku, ale nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi. U kolegi w Giuliettcie z 2015 roku z czynnikiem R134a nie ma takiego "problemu".

W mojej klimatyzacja zachowuję się identycznie jak u Ciebie, a mam czynnik R134a. Właściwie to dokładnie nie wiem, jak ona zachowuje się w jakimś dłuższym przedziale czasowym, gdyż po kilku czy kilkunastu minutach wciskam tryb auto, tak więc klima jest i tak załączona, oczywiście gdy temperatura zewnętrzna jest odpowiednia.

Wynika z tego, że pozostaje z tym jakoś żyć. Nie ukrywam, irytujące rozwiązanie, podobnie jak z wyłączającym się radiem od razu po zgaszeniu silnika. Takie włoskie smaczki.

Wynika z tego, że pozostaje z tym jakoś żyć. Nie ukrywam, irytujące rozwiązanie, podobnie jak z wyłączającym się radiem od razu po zgaszeniu silnika. Takie włoskie smaczki.

Myślę, że się przyzwyczaisz. Jak silnik złapie temperaturę roboczą, wciśnij po prostu przycisk auto i reguluj sobie tylko temperaturę w razie potrzeby.

Sorry za off topic, ale po prostu ja nie przepadam za klimatyzacją, bo często jeżdżę bardzo krótkie odcinki i szczególnie latem odbija się to szybko na zdrowiu stąd szukałem obejścia tego rozwiązania.

Z tego co znalazłem to ten problem jest rozwiązywalny w wersji przedliftowej, po lifcie nie znalazłem rozwiązania.

Z tego co znalazłem to ten problem jest rozwiązywalny w wersji przedliftowej, po lifcie nie znalazłem rozwiązania.
W jaki sposób można obejść automatykę włączania sprężarki w wersjach przedliftowych? Ten sposób nie działa w wersjach poliftowych?

A taki problem ktoś rozwiązywał?:
Uruchamiam auto, dmuchawa zaczyna działać- zaczyna dmuchać ciepłe powietrze na szybę. Reguluję temp. nawet na LO, na dworze ciepło, a klima dalej wali ciepłym powietrzem na szybę. Wyłączam stacyjkę, uruchamiam ponownie- i wszystko gra, klima ładnie chłodzi.

Była rozbierana deska wcześniej- znany problem, ułamane kółko w tym silniczku od regulacji klap. Test klimy i klap wychodzi prawidłowo 0 i 1 na wyświetlaczu. Nie jestem w stanie stwierdzić na pewno czy czasem wcześniej tak nie było, przed rozbieraniem deski.

Amortyzatory
Powrót