• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta interfejs diagnostyczny

Leciej

Nowy
Auto
Alfa 156 2.4 JTD 99 Była/ Giulietta 2.0 JTDm
Witam

Ostatnio w moje ręce wpadł taki oto interfejs : ELM 327.JPG lecz w żaden sposób nie mogę się nim połączyć z Julką. Próbowałem zarówno za pomocą programu MultiEcuScan jak i AlfaOBD. Interfejs jest widoczny w programie lecz nie mogę się połączyć z silnikiem itp. Jaki interfejs polecacie aby współgrał z MES ? Nie koniecznie musi być bezprzewodowy.
Z góry dziękuję za cenne porady ;)

Interfejs jest widoczny w programie lecz nie mogę się połączyć z silnikiem itp. Jaki interfejs polecacie aby współgrał z MES ? Nie koniecznie musi być bezprzewodowy.
generalnie najlepiej taki który jest dedykowany pod grupę fiata. Dość dobrze się sprawdza elm327 v1.4b . Być może wystarczy zmodyfikować ten co masz, sprawdź multimetrem czy pomiędzy pin 6 a 14 masz rezystancje 120R , jeśli jest trzeba rozebrać interfejs i rezystor usunąć- powinno śmigać , tyle że może być problem aby technicznie to zrobić , jeśli jest on od wewn strony druku to będzie trochę słabo

Ten ELM:
http://viaken.pl/pl/nowy-polski-bezprzewodowy-elm327-v2-bluetooth-euroscan-2013.html
+
adapter:
http://viaken.pl/pl/adapter-do-interfejsow-elm327-i-kkl-dla-programu-fiatecuscan-typ-3.html

i robisz za pomocą MES'a co chcesz. Przynajmniej u mnie w Mito.

Ale upewnij się czy ten adapter pasuje do Twojej wersji silnikowej:
http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
bo być może będzie potrzebny inny typ. Ale zawsze można napisać do viakena i oni podeślą Ci właściwy. :)

Może być tak, że ten interfejs działa, ale darmowy MES nie obsługuje tej wersji ECU, tak jak u mnie. Wtedy tylko pełna wersja ratuje.

Ustaw prędkość na bodaj 34000 czy jakoś tak. Mnie przy 115200 kabel też nie działał.

Ustaw prędkość na bodaj 34000 czy jakoś tak. Mnie przy 115200 kabel też nie działał.

Ustawiłem i nic się nie dzieje. Gdy w MES klikam " szukaj interfejsów " to nie znajduje go na żadnym porcie COM. Czy są jakieś szczególne ustawienia portu COM pod interfejs ?

W takim razie chyba faktycznie ten interfejs nie działa. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Ustawiłem i nic się nie dzieje. Gdy w MES klikam " szukaj interfejsów " to nie znajduje go na żadnym porcie COM. Czy są jakieś szczególne ustawienia portu COM pod interfejs ?.

nie trzeba nic zmieniać , BT działał zawsze na standartowych ustawieniach . Kabel idzie na 38400-wiecej się nie ustawia przynajmniej jeśli chodzi o te starsze ELM-y, te nowe od viakena zdaje się smigały na większych prędkościach -ktoś pisał kiedyś . BT na 115200 optymalnie więc masz prawidłowo. Masz w ogóle dodane urządzenie bluetooth i sparowane w PC ?

Moim zdaniem - skoro w teście interfejsu na komendy ze strony MESa (AT...) interfejs cos odpowiada (OK, albo ? gdy nie załapał) to komunikacja komputer -> ELM jest. Bo to ELM we własnej osobie te odpowiedzi generuje. Problemem jest łączność ELM -> ECU, ale tutaj wina może być właśnie po stronie sławnego rezystora do usunięcia w grupie Fiata...

Możliwe, trochę mnie zmyliło jak kolega napisał że mu nie znajduje żadnego interfejsu na COM- może właśnie dlatego że nie gada z ecu . Ja bym zmierzył piny 6-14 czy "widać" 120R i będzie wszystko wiadome . Ewentualnie sprawdzić w aucie jakiejś innej marki (w większości z nich rezystor jest potrzebny) programem Torque lub Piston na androida czy się łączy bez problemu . Jeśli nie zagada to może być ten interfejs jakiś trefny a jak zagada to rezystor do wywalenia i musi śmigać w alfie

generalnie najlepiej taki który jest dedykowany pod grupę fiata. Dość dobrze się sprawdza elm327 v1.4b . Być może wystarczy zmodyfikować ten co masz, sprawdź multimetrem czy pomiędzy pin 6 a 14 masz rezystancje 120R , jeśli jest trzeba rozebrać interfejs i rezystor usunąć- powinno śmigać , tyle że może być problem aby technicznie to zrobić , jeśli jest on od wewn strony druku to będzie trochę słabo

Przyczyną tak jak kolega napisał, okazał się rezystor.

Pytanie do użytkowników elma 327 i Torque Pro - czy w 1.4 MA widać u was wskazania z przepływki ( zegar MAF g/s) ? Bo u mnie ten wskaźnik martwy i pytanie czy w julce to norma czy mam coś nie tak.

Nie pamiętam jak to było ale sprawdzę wieczorkiem i napiszę jak to wygląda u mnie

AlfaOBD (a może był to mes , nie pamiętam już) pokazuje temp oleju chociaż jest to jakaś wartość szacunkowa więc tak do końca to chyba nie wiadomo skąd się ona bierze ale teoretycznie podane wartości były nawet sensowne :) Torqiem się pobawie to zobaczę czy mam tak samo

Temat badałem bardzo głęboko - temperatura oleju jest "szacowana", ale na podstawie pomiarów z modułu MA, przez ECU. Na jednym z dalszych ekranów z parametrami jest "VVT oil temp" czy cos. Nie mam AlfaOBD pod reka.

Pytanie do użytkowników elma 327 i Torque Pro - czy w 1.4 MA widać u was wskazania z przepływki ( zegar MAF g/s) ? Bo u mnie ten wskaźnik martwy i pytanie czy w julce to norma czy mam coś nie tak.
Wychodzi na to że norma , nie pokazuje żadnego z nich tzn maf i oil temp

Amortyzatory
Powrót