Jak w temacie, przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi.
W instrukcji napisane że to dioda i trzeba jechać do ASO.
Ale może ktoś wymieniał samemu? Jaka to dioda, i czy dużo roboty?
Jak w temacie, przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi.
W instrukcji napisane że to dioda i trzeba jechać do ASO.
Ale może ktoś wymieniał samemu? Jaka to dioda, i czy dużo roboty?
To jest cały kierunkowskaz zabudowany. Kupujesz w aso taki sam, wymienić to nie problem - wysuwa się, podpinasz wtyczkę pod nowy i już.
Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
Tutaj masz: http://allegro.pl/alfa-romeo-giuliet...048082642.html
Kupowałem, wymieniłem, zapomniałem.
Przed zamontowaniem nowego radzę oblecieć łączenie przezroczystego i szarego plastiku silikonem lub inną masą uszczelniającą. Kierunkowskaz (dioda) pali się z powodu wilgoci, np. wskutek mycia pistoletem wysokociśnieniowym. Niestety to jest jakaś wada fabryczna tych kierunkowskazów, są zbyt słabo uszczelnione i dostaje się do nich woda.
Dzięki za pomoc, już zamówiony
Sent from my SM-G928F using Tapatalk
Padają LED'y od wody. Plastik się rozszczelnia ze starości (Włoszki się szybko starzeją). W środku są 3x LED i pada 1szt. i całość przestaje świecić. Można go rozkleić i wymienić LED, będzie działać. Z drugiej strony nowy oryginał kosztuje ok 50zł. więc nie warte zachodu.. chyba że ktoś lubi
![]()
Padają pojedynczo, wymieniałem obydwa kierunkowskazy i zawsze najpierw świeciły 2, potem 1 i na koniec trup
Co do rozklejania - robiłem to jeden raz i się udało, ale roboty sporo, plastik (ten przezroczysty) łatwo pęka i samo lutowanie diodek też wymaga nieco umiejętności (malutkie smd).
Ostatecznie kupiłem 2 nowe (50 zł/szt.) i porządnie uszczelniłem przed montażem. Jak do tej pory świecą wszystkie.