• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta moduł DRL

damianca

Nowy
Auto
alfa romeo giulietta
Witam,
spotkaliście się może z taką sytuacją że po przekreceniu kluczyków (co ktoryś raz) zapalają się światła LED, po paru sekundach gasną.
Pojawia się komunikat " Check daytime running lights"
czy to moduł DRL, czy może coś innego??
Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz

Damian

Były takie przypadki i kończyły się wymianą lampy (uszkodzony led). Jeśli raz działa a raz nie to pewnie za jakiś czas padnie całkiem

Całej lampy?? Przy ksenonie będą koszty :/

Niestety całej. Jest co prawda niewielka szansa że padł tylko sterownik DRL ale dotychczas chyba nie było takiego przypadku. Czasem można w miarę łatwo zweryfikować gdzie jest przyczyna- po włączeniu dziennych trzeba zwrócić uwagę czy któraś z diod zaczyna migać lub nie świeci w ogóle- to może być dość krótki okres bo po chwili zabezpieczenie wyłączy całkiem obie lampy. Najlepiej by było jakby kolega jeszcze gwarancje miał :)

Ostatnia edycja:
Już wszystko wiem.
na serwisie po zapłaceniu 100 zł za podpięcie do komputera, body komputer wskazał że dwie lapmy do wymiany, kazda z nich po 2 tys zł w serwisie :-)

pojechałem na szrot, podpiąłem prawą lampe z modułem DRL, ktora jest odpowiedzialna za lewą strone również i wszystko działa.

za uzywke wolaja 450 zł. poszukam samego modułu DRL który jest za to uszkodzenie odpowiedzialny. ehhhhhhhh, miej Alfe :-) piękna ale kosztowna :-)

Chętnie zajrzę do takiej lampy jak ktoś wymienił i została mu uszkodzona.

100 % potwierdzone, kupiłem dziś lampe prawa ze sterownikiem, lampa uzywka za 190 zł z polamanymi uchami. przekreciłem sterownik z dołu lapmy uzywanej do mojej nie dzialajacej. i działa elegancko.
Sterownik jest nie rozbieralny, wprasowany w metalową obudowe.
podsumowując jęsli Wam nie działają obydwa ledy z prawej i lewej strony, to do wymiany sterownik w prawej lampe. on odpowiada za lewą lampe również.

:-)

zrobiłem zdjecie tego sterownika jakby ktoś chciał.

Super że u Ciebie tylko moduł poszedł, nie wszyscy mieli tyle szczęścia ale przynajmniej teraz wiemy że te moduły też padają ;) W każdym razie gratulacje :)

u innych jakie były objawy?? obydwie lampy gasły ledy po paru sekundach i komunikat : check daytime.....:?

Jeśli jest uszkodzona któraś dioda w rzędzie to zazwyczaj ona wpierw mruga (lub nie świeci wcale) a później moduł wyłącza obie lampy. Jeśli nagle gasną obie lampy jednocześnie (tzn bez objawów wstępnych) to jest podejrzany moduł tak jak u Ciebie. Jeśli wpierw coś się dzieje z jedną lampą to przynajmniej wiadomo która strona do wymiany

możesz wrzucić to zdjęcie? mam właśnie takie objawy (migają obydwa daylighty)

wpisz sobie na allegro lub w google PN tego sterownika 130732928400

Ostatnia edycja:
Witam mam podobny problem zaczyna się komunikatem "check daylight.." po czym kilka razy migają diody od lampy pasazera i gasną. Dodatkowo nie mogę przekręcić manetki odpowiedzialnej za postojowe/pozycyjne? Kupiłem moduł drl z gwarancją - podłączyłem dalej to samo... Napiszecie że to lampa pasażera do wymiany ale lampa jest nowa, originalna z Aso z datą 26.09.2018. Gdy odpalę ELMa i programy typu alfaobd, torque - nie wykrywają błędów.. Macie jakieś pomysły?

Czyli jeżeli miga prawa lampa przez kilka/ kilkanaście sekund to może być spalona?

wymien modul to koszt 60-100zl, bedziesz mial pewnosc ze ten temat masz obadany. Nie da sie tego inaczej sprawdzic jak wymiana lampy w calosci, a sam wiesz jaki to koszt, no chyba ze masz druga od kolegi na podmianke. Te ledy nie siadaja tak czesto jak modul ktory lapie wilgoc, robia sie zimne luty itp.

Moduł kupiłem z gwarancją i podłączyłem ale błąd nadal występuje. Chyba że po wymianie modułu muszę usunąć błąd przy pomocy kabla i muliecuscana?

Tak więc podłączyłem się adapterem nr 3 do gniazda OBD i połączyłem z BODY w multiecuscan lecz w zakładce błędy nie ma nic, znaczy gdy wejdę np w silnik to po sekundzie widzę napis brak błędów - w body po wejściu w błędy wygląda to jakby ciągłe się ładowało i nie mogło załadować... Podłączyłem się przy pomocy programu x-431 pro3 i wyskoczyły dwa błędy:
1. B100B-96; Day running light feedback -component internal failue, w tłumaczu: Sprzężenie zwrotne świateł dziennych - wewnętrzny błąd komponentu,
2. B1039-64; Vehicle dynamic switch plausibility - signal plausibility failure, w tłumaczu: Prawdopodobieństwo przełącznika dynamicznego pojazdu - awaria prawdopodobieństwa sygnału.
Czy ktoś wie co to może oznaczać?

Pomoże ktoś? Bo nie chce w ciemno lampy kupować nowej..

Amortyzatory
Powrót