[MiTo] Kontrolka 'Engine Check', drgania silnika.

Evanull

Nowy
Auto
Mito 1.4 95HP 2009
Witam wszystkich, chciałbym przedstawić swój problem który pojawił się dzisiaj niestety.. Jestem posiadaczem Alfy Mito, rocznik 2008, silnik 1.4 95HP 16V. Podczas typowego powrotu z pracy zapaliła się kontrolka 'Engine Check' moc silnika wyraźnie spadła, zauważalne są silnie drgania silnika na luzie, bałem się, że nie dojadę do domu ale jakoś się udało, starałem się jechać oszczędnie, poza tym nie był do duży odcinek drogi. Sprawdziłem olej, podpięcia kabli i wszystko wydaje się okej, jednak po 3h problem nie ustąpił, ale nie oszukujmy się, raczej była na to bardzo mała szansa.. Dodam, że samochód posiada instalację LPG, ale zarówno na gazie jak i benzynie efekt jest identyczny. Kontrolka miga podczas jazdy, raz na jakiś czas świeci nieustannie dając informację dźwiękową po czym wraca do migania. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym, czy to poważna awaria. Z tego co przypuszczam to może być katalizator, ale to tylko ślepy strzał na chwilę obecną. Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedzi.

Obawiam się że bez podpięcia kompa i zczytania błędów to jest trochę jak wróżenie z fusów

Prawda. Podepnij do kompa i napisz kody błędów

Nie musi być mechanik , nie wiem skąd jesteś ale może ktoś z Twojej okolicy posiadający interfejs by go podpiął i zczytał kody , zapytaj na forum regionalnym

Skoro check miga to coś związanego ze świecami/cewkami - wypadaniem zapłonów

Byłem u mechanika, nie było zbyt wiele czasu bo ledwo zdążyłem z pracy przed zamknięciem, ale wstępna diagnoza wskazała właśnie na świece bądź cewki. Byłoby naprawdę dobrze, gdyby to nie było nic poważniejszego, ale na jakieś dokładne informacje muszę czekać prawdopodobnie do jutra.

Evanull uzupełnij profil - wpisz skąd jesteś.
Bo jak masz blisko do mnie to diagnozę kompem możemy robić w każdej chwili.

Byłem u mechanika, nie było zbyt wiele czasu bo ledwo zdążyłem z pracy przed zamknięciem, ale wstępna diagnoza wskazała właśnie na świece bądź cewki. Byłoby naprawdę dobrze, gdyby to nie było nic poważniejszego, ale na jakieś dokładne informacje muszę czekać prawdopodobnie do jutra.
Jeżeli jesteś z okolic Krakowa również mogę pomóc z odczytaniem błędów. W poprzednim samochodzie miałem podobne objawy przy wypalonych świecach. Możesz również sprawdzić sygnały z sondy lambda, to również powodowało u mnie nierówną pracę silnika z dławieniem się na luzie włącznie.

U mnie takie objawy były jak padał jeden z wtryskiwaczy od gazu.W instalacji Tartarini nie dało się wymienić jednego ,ale całą listwę.Koszt 555 zł.Też migał check,w końcu się zapalił.Błąd -wypadanie zapłonu na trzecim cylindrze.

Mitk-a wróciła od mechanika już w pełni sił, do wymiany była cewka i profilaktycznie świece, razem za wszystkie zabiegi + diagnoza komputerowa 350 PLN. Dziękuję za porady i oferowaną pomoc. Pozdrawiam!

Amortyzatory
Powrót