W pierwszym kroku próbowałem skleić urwaną linkę - bez powodzenia. Potem kupiłem używany zamek wraz z linką, ale .. najwyrażniej z innej wersji (anglik ?) gdyż nie było elementu, który byłby odpowiedzialny za otwieranie auta z zewnątrz.
Sporo roboty z tym było - demontaż boczka, rozwiercanie nitów, montaż zamka, dosztukowanie wkrętów - zastosowałem patent z dwoma nakrętkami gdyż nitów jest 9, a blachę na której trzyma się mechanizm podnoszenia szyby trzeba jakoś zamontować).
Wzorowałem się na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=isC8R0EDfE8
Jak ktoś jest dobrym majsterkowiczem, to w warunkach nie warsztatowych ogarnie temat w .. 5h. Mi zajęło sporo więcej, ale w końcu klamka działaPytanie jak otworzyć z zew. auto w przypadku rozładowania akumulatora...
Ostatnio edytowane przez RalfPi ; 28-08-2021 o 11:23
Udało się?
Cześć, chciałem dokończyć robotę jak należy i kupić odpowiedni zamek. Znalazłem dwa:
Zamek drzwi MEAT & DORIA 31018
Zamek drzwi MEAT & DORIA 31022
Ktoś podpowie, który pasuje do mojego auta (tudzież podać numer części), tak żeby można było otowrzyć auto z zewnątrz (w klasyczny sposób)?
Myśl o tym, że jak się aku rozładuje, to trzeba będzie jakąś szybę wybić nie daje mi spokoju.. Z góry dzięki.
Ostatnio edytowane przez RalfPi ; 04-01-2023 o 19:29
a nie możesz zdemontować tej zaslepki i tam bedzie zamek na kluczyk i otworzysz kluczykiem chodzi o ten mniejszy element po prawij stronie https://www.google.com/imgres?imgurl...MygyegUIARDFAQ
Masz na myśli stronę pasażera ? Jak zdemontować tą zaślepka - delikatnie podważyć z jednej strony?
Po stronie kierowcy nie mam zaślepki tylko zamek, ale nie istnieje żadne fizyczne połączenie mechanizmu zamka ze.. skoblem(?). Spostrzegłem to dopiero jak montowałem nowy zamek. Była widoczna różnica (niestety nie mogę teraz znaleźć zdjęć) pomiędzy oryginalnym zamkiem, a nowym.
Tzn. jak przekręce kluczyk to nic się nie dzieje, natomiast jak nacisnę przycisk otwierania na kluczuku, to skobel(?) się chowa / przesuwa w kierunku drzwi, a jak nacisnę przycisk zamykania / ryglowania, to skobel ponownie przesuwa się od drzwi w kierunku słupka.
... Już witał się z gąską.. a skończyło się na ułamanym plastiku i spostrzeżeniu, że pod zaślepką jest tylko czarny plastik - nie ma mechanizmu zamka, który pozwoliłby na ręczne otworzenie samochodu. Mimo to, dzięki za podpowiedź!
Wygląda na to, że trzeba kupić nowy zamek - tylko który? Zadzwonię w przyszłym tygodniu do ASO..
Pozdrowienia.