[Giulietta] błąd P1063 - proszę o informacje

MAKA

Nowy
Auto
GIULIETTA 1,4 170km TCT
Dzień dobry, jestem nowy na forum - niedawno kupiłem Giuliettę 1,4 170km TCT - i mam z nią problem - może ktoś z Was wie co zrobić.
Okresowo pojawia się błąd P1063 - klei się zawór elektromagnetyczny cylindra 3 - w serwisie autoryzowanym nie ma problemu z naprawą , ale koszt to ok 4000 zł - wymieniają zestaw na wszystkie cylindry. Czy jest możliwość naprawy jednego zaworu? Proszę o info. Dzięki.

Niestety ale wysypał Ci się moduł multiair, który jest wymienny w całości. poczytaj forum jest o tym bardzo dużo, da się zmniejszyć koszta do ok 3tys.

Dzień dobry, jestem nowy na forum - niedawno kupiłem Giuliettę 1,4 170km TCT - i mam z nią problem - może ktoś z Was wie co zrobić.
Okresowo pojawia się błąd P1063 - klei się zawór elektromagnetyczny cylindra 3 - w serwisie autoryzowanym nie ma problemu z naprawą , ale koszt to ok 4000 zł - wymieniają zestaw na wszystkie cylindry. Czy jest możliwość naprawy jednego zaworu? Proszę o info. Dzięki.
Jaki przebieg auta , rocznik? Wymiany oleju też nie są tu bez znaczenia. Ktoś to kiedyś naprawiał ale skutek nie był zbyt ciekawy, no i trzeba mieć dawce czyli drugi taki moduł i zrobić jeden z dwóch- gra nie warta świeczki. Nowy kupisz za 2800 PLN , wymienić może dowolny kompetenty mechanik , niektórzy robili sami - wielkiej filozofii nie ma tylko trzeba pamiętać o zalaniu nowego olejem ( szczegóły w tasiemcowym temacie o multiair) . Jeśli chcesz mieć spokój i gwarancje na wszystko to pozostaje Aso chociaż będzie drożej. Kiedy olej był wymieniony i na jaki? Były przypadki że po wymianie oleju błąd zniknął. Może niekoniecznie masz od razu moduł do wymiany, jeśli pada to jest nierówna praca szarpanie,praca na 3 cylindrach, wypadanie zapłonów itp

Dzień dobry, dziękuję za odpowiedź. Przebieg to 50000 tys, rocznik 2013, ale jestem drugim właścicielem - auto było kupione w Polsce i serwisowane w ASO. Po zakupie wymieniłem olej na Castrol przy przebiegu 43000km, poprzednia wymiana po 28000tys. Komunikat pojawił się trzy razy - ostatnio w odstępach 2 tygodni. Tylko jeden raz przez chwilę nastąpił spadek mocy. Komunikat zniknął i znowu jest ok. Rozmawiałem w ASO - powiedzieli , że to tylko kwestia czasu, aż zatnie się "na dobre" i że nie ma na niego sposobu innego niż wymiana

Dzień dobry, dziękuję za odpowiedź. Przebieg to 50000 tys, rocznik 2013, ale jestem drugim właścicielem - auto było kupione w Polsce i serwisowane w ASO. Po zakupie wymieniłem olej na Castrol przy przebiegu 43000km, poprzednia wymiana po 28000tys. Komunikat pojawił się trzy razy - ostatnio w odstępach 2 tygodni. Tylko jeden raz przez chwilę nastąpił spadek mocy. Komunikat zniknął i znowu jest ok. Rozmawiałem w ASO - powiedzieli , że to tylko kwestia czasu, aż zatnie się "na dobre" i że nie ma na niego sposobu innego niż wymiana
MA wymaga specjalnego oleju Selenii. Moze to wlasnie wina/kwestia Castrola. Inna sprawa ze Castrol jest chyba najczesciej podrabiana marka olejow samochodowych.

W sumie to zanim padnie rzeczywiście możesz spróbować wymienić olej / selenia digitec PE/ i filtr modułu MULTIAIR. taka śruba z sitkiem z boku pod obudową rozrządu. Zawsze to jakaś tańsza opcja.

Spróbuję z tym olejem i filtrem. Dzięki

Ostatni olej jak bym mu radził to selenia , rozpisywać sie nie ma co bo wszystko zostało napisane w wątku olejowym . Ja bym radził zastosować dobrą płukankę i choćby Motula na początek , do tego jak kolega wyżej wspomniał wyczyścić filtr MA (serwisy tego nie robią sami od siebie ale jak każesz to muszą) a na pewno nie zaszkodzi chociaż go wykrecić i sprawdzić stan. Jeśli problem się będzie nasilał to pozostanie wymiana modułu

a jaki ten motul, gdzie w Wawie można to zrobić (czyszczenie)?

x-clean 8100 5W40 C3 , taki leją fabrycznie do alfy na USA (tam na szczescie nie ma selenii ). W wawie masz dystrybutora archoila (dobiorą Ci coś z ich palety , BG109 tez tam dostaniesz a nic bardziej skutecznego chyba już nie ma) , mozesz tez użyć jakaś inną ale markową płukankę (wlewa się preparat przed wymiana oleju na okreslony czas po czym spuszcza cały ten syf)

x-clean 8100 5W40 C3 , taki leją fabrycznie do alfy na USA (tam na szczescie nie ma selenii ). W wawie masz dystrybutora archoila (dobiorą Ci coś z ich palety , BG109 tez tam dostaniesz a nic bardziej skutecznego chyba już nie ma) , mozesz tez użyć jakaś inną ale markową płukankę (wlewa się preparat przed wymiana oleju na okreslony czas po czym spuszcza cały ten syf)
Od czasu pierwszego liftu zalecanym olejem do MA jest 0W40. Info sewis Ganinex Kato. Jezdze na nim od nowosci.

I bez przesady z tym "syfem", jak jego Julka ma 50k przebiegu..

Od czasu pierwszego liftu zalecanym olejem do MA jest 0W40. Info sewis Ganinex Kato. Jezdze na nim od nowosci.
racja , umknęło mi że mowa o polificie
I bez przesady z tym "syfem", jak jego Julka ma 50k przebiegu..
taaa i niewymieniana selenia w silniku przez 28tyś..., no już sobie wyobrażam jaki układ olejowy jest "czysty" . Wystarczy czasem 10tyś/rok (jazda miejska-krotkie dystanse) żeby było bagno które cięzko nieraz dopucować . Już sam fakt że polift z poprawionym modułem ma problem z MA mówi sporo w kwestii olejowej

Ostatnia edycja:
Kto tobie ten olej w Ganinex proponował jestem bardzo ciekaw.

To z mej ciekawości nie wiesz co Tobie wlali.
Pozdrawiam

Selenia Digitec 0W30 Marcin nic innego nie poleci i nie wleje.
Kolejny zamulacz MA proponowany przez FCA

Na zwykłym Motul Ma ma się bardzo dobre liczy się regularna wymiana oleju.
Można lac olej o tak zwanej tech kosmicznej jak ja to nazywam i MA też padnie jeśli nie będzie ww. Uslugi w terminie ok 10 15 tys/ km

Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka

Dzięki wszystkim, po 28 tys była kolejna wymiana oleju nie pierwsza. Niestety jest coraz gorzej - dziś był już spadek mocy więc chyba koniec jest coraz bliższy - spróbuję tej płukanki, ale raczej wymiana mnie nie minie.

Amortyzatory
Powrót