[MiTo] USB nie działa / Blue & Me nie działa

tatry.hej

Nowy
Auto
MiTo 1.4T-Jet 114kW, 2008r.
Witajcie
Szukałem, szukałem ale nie znalazłem :-( mam nadzieję że będziecie dla mnie łagodni, dopiero zaczynam przygodę z Alfą.
W moim autku nie działa USB i Blue & Me.
1) Zacznijmy od USB, złącze jest podłączone, czy symbol USB jest u Was podświetlony?
Po wpięciu pena nic się nie dzieje, żadnym przyciskiem na radiu nie mogę się przełączyć na USB.
Handlarz mówił, że po zakupie auta wsadził nowe radia bo go w ogóle nie było. Czy możliwe jest że nie podpiął jakiejś kostki, albo radio nie jest przystosowane do współpracy z USB?
DSCF7400.JPGDSCF7408.JPG

2) Teraz Blue & Me i pytanie dodatkowe :-)
Wygląda tak, jakby przycisk MENU na kierownicy był nieaktywny, niczym nie steruje, nic nie zmienia. Czym to może być spowodowane?

I pytanie dodatkowe :-) Czy u Was przycisk z ikonką Windows coś aktywuje? U mnie mogę go sobie cisnąć, ale pod spodem nie czuć żadnego oporu jak w przypadku innych przycisków.Reszta przycisków jest OK, wszystkie przyciski są podświetlone.
DSCF7402.JPG

Z dodatkowych info co zaobserwowałem to migający licznik przejechanych kilometrów, miga dopiero po włożeniu kluczyka, czytałem że może to być spowodowane słabym napięciem acu, ale czy to mogło też spowodować problemy z USB i Blue & Me? Chyba nie.

Wyglda na to, że poprzedni właciciel wiyciągnął radio razem z modułem b&m. Locznik miga, poniważ komputer wykrył jakiś błąd w konfiguracji. Może to oznaczać np. uszkodzenie modułu b&m lub jego brak. Ja bym zaczął od sprawdzenia czy w ogóle mam moduł w aucie.

Przycisk windows aktywuje funkcje glosowa.

Dolozyles radio to miga licznik. osiowanie proxy.

Wyglda na to, że poprzedni właciciel wiyciągnął radio razem z modułem b&m. Locznik miga, poniważ komputer wykrył jakiś błąd w konfiguracji. Może to oznaczać np. uszkodzenie modułu b&m lub jego brak. Ja bym zaczął od sprawdzenia czy w ogóle mam moduł w aucie.

Nie chcę wyciągać radia kombinowanymi bolcami, poczekam do wtorku aż przyjadą klucze do demontażu i wtedy sprawdzę.
Czy moduł b&m jest połączony z portem USB?

- - - Updated - - -

Przycisk windows aktywuje funkcje glosowa.

Dolozyles radio to miga licznik. osiowanie proxy.

Jak skasować miganie? ELM327 v2 z Viakena i AlfaOBD sobie z tym poradzą?

Kabel do portu usb wychodzi z całej wiązki więc ciężko będzie znaleźć jakiekolwiek połączenie. Poszukaj gdzie w mito powinien być zlokalizowany moduł b&m (może być nad schowkiem jak w julce) i sprawdź czy on u Ciebie siedzi.
Wątpię czy alfaOBD sobie poradzi z osiowaniem, bo to chyba tylko odczytuje błędy. U siebie, po wymianie modułu, robiłem osiowanie multiecuscanem i poszło bez problemu.

Nie chcę wyciągać radia kombinowanymi bolcami, poczekam do wtorku aż przyjadą klucze do demontażu i wtedy sprawdzę.
Czy moduł b&m jest połączony z portem USB?

- - - Updated - - -

Jak skasować miganie? ELM327 v2 z Viakena i AlfaOBD sobie z tym poradzą?

ELM327 i MES (Multiecuscan) lub FES (Fiatecuscan)

No i wszystko jasne, nie ma modułu B&M :-(
W kieszenie wisi kostka niebieska - pewnie od modułu, do tego jedna szara którą nie wiem gdzie wpiąć i doczepiony kabelek USB??? Co to jest?
Ponoć wcześniej ktoś miał indywidualną instalację audio, podejrzewam że może to być twórczość poprzedniego właściciela, Wy w swoich MiTo też macie takie kabelki?
DSCF7428.JPG

Kabel usb jest niepotrzebny i możesz go wywalić. Ten drugi szary może być od jakiegoś innego nieużywanego urządzenia, ale raczej nie podłącza się*go do b&m.
Sam moduł b&m na alledrogo spokojnie kupisz za 100-200 zł. Tu http://eper.fiatklubpolska.pl znajdziesz ponr vin jaki moduł pasuje do Twojego auta.

Dzięki Strzeszku.
U mnie centralka ma numer 50520143 / 50520144 / 50521871 ale na alledrogo wszyscy opisują, że z numerem 50520143 sprzedają moduł do GIULIETTY, będzie też pasować do MiTo?

Ważne jest oznaczenie modułu, a nie to co piszą sprzedawcy:) Jak pasują numerki, to moduł*będzie chodził, ale wcześniej trzeba wykonać osiowanie.
Język komunikacji modułu też nie ma znaczenia, bo to się da zmienić za pomocą softu ze strony http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx
Cała zabawa zajmuje około 30 minut.

Jakby ktoś kiedyś*szukał informacji na temat Blue&Me Media Player, że nie czyta wam Mp3 oraz nie pokazuje nazwy piosenki na wyswietlaczu radia, to wystarczy tylko odlaczyc kleme od akumulatora. :) Zauważyłem to po tym jak odebrałem auto od mechanika, w którym został wymieniony olej w skrzyni biegów (trzeba zdjac aku oraz osłone aku by sie tam dostać)
Wszystko działa.

Alfa Romeo Mito mrugający licznik nie działa Blue & Me oraz port usb

Informacja dla osób z problemem mrugający licznik nie działający blue & me oraz nie działający port usb(cały pakiet błedów), sam się spotkałem z taka awaria w alfie Romeo Mito 1.4 multiair 135km 99kW nie potrzebnie się martwiąc ze to coś poważnego wymieniłem akumulator na ( 0092S4E051 AKUMULATOR BOSCH 12V 60AH/640A L- 242X1 ) szybko błąd nie zniknął dopiero po przejechaniu 30km i zostawienie auta pod domem dopiero po odstaniu wszystko samo wróciło i zaczęło samo funkcjonować.

Amortyzatory
Powrót