Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Temat: Opony do 18"

Użytkownik Romeo Avatar italiano_83
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 MA Distinctive/ Premium/Dach/Bose

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    No właśnie bez żartów, wrzucam zdjęcie swojego koła właśnie 18/225/45 - ja bym balonem tego nie nazwał...
    Z tej fotki góra wygląda jak balon dół ok, zdjęcie zrób prostopadle do koła wtedy będzie widać.
    Balon w "cudzysłowie" - ale przecież profili 40/45 nie można nazwać "nisko profilowe" opony, bez przesady też.

A sama wysokość opony też ma znaczenie względem rozmiaru felgi - 10cm na 18" to nie to samo co na 16" .. optycznie przecież to będzie zupełnie inaczej wyglądać.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Ktoś zakładał może większe opony/szersze felgi 18x8.5" do Giulietty? pytam bo przymierzam się do zmiany w 159 kompletu 18" letnich na 19", w związku z tym zostanie mi fajnie pomalowana felga (podkowy ciemny chrome shadow) z prawie nowymi Good Year-ami F1 Assy 3 (po jednym sezonie w 159, tylko 7tyś km przejechane).

Ktoś ma doświadczenie jak taka szersze felga pasuje do Giulietty (ET41 i cała reszta parametrów takie same jak w GIulietcie - 5x110mm i 65.1mm otwór)?

A co z tak wielką oponą? 5% większa średnica niż obecny rozmiar 225/45R17, trochę dużo z jednej strony. Z drugiej, IMHO, koła w giulietcie są jakieś takie trochę maławe jak na mój gust i nie zaszkodziłoby wypełnić trochę bardziej nadkola (nie obniżać na zawiasie), dlatego to rozważam.

MOże ktoś ma fotki Giulietty na jakiś większych kołach, to proszę o wrzucenie tu.

PS.Nie interesuje mnie wysłuchiwanie o ubezpieczeniu czy działa czy nie itp, już kłótnie na ten temat były nie tylko w tym podforum.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

To jaki teraz będzie rozmiar? 235/45R18? Bo z tego co pamiętam jak przez mgłę, to było seryjne 18 w 159.

Auto

Domyślnie

tak, to byłaby 235/45R18, 17mm bardziej wypełniłaby nadkole (5% promień wzrasta). opony praktycznie byłoby na feldze tyle samo (wizualnie) co w przypadku 225/45R17, bo mimo dodatkowych 4.5mm przed efektem balona uchroni większa średnica felgi - proporcje zostaną OK, tu wrzucam fotkę jak to na wygląda na 159.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0058.jpg
Wyświetleń:	34
Rozmiar:	156.1 KB
ID:	239254

Czy przy 8.5" szerokości felgi i 235 szerokości opony (i ET41), nie będzie mi gdzieś coś ocierało w Giulietcie - nie wiem ile jest tam faktycznie luzu a w standardzie jednak dają 8" szerokie felgi i opony 225/40R18.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 25-12-2017 o 01:10
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Ktoś zakładał może większe opony/szersze felgi 18x8.5" do Giulietty? pytam bo przymierzam się do zmiany w 159 kompletu 18" letnich na 19", w związku z tym zostanie mi fajnie pomalowana felga (podkowy ciemny chrome shadow) z prawie nowymi Good Year-ami F1 Assy 3 (po jednym sezonie w 159, tylko 7tyś km przejechane).

Ktoś ma doświadczenie jak taka szersze felga pasuje do Giulietty (ET41 i cała reszta parametrów takie same jak w GIulietcie - 5x110mm i 65.1mm otwór)?

A co z tak wielką oponą? 5% większa średnica niż obecny rozmiar 225/45R17, trochę dużo z jednej strony. Z drugiej, IMHO, koła w giulietcie są jakieś takie trochę maławe jak na mój gust i nie zaszkodziłoby wypełnić trochę bardziej nadkola (nie obniżać na zawiasie), dlatego to rozważam.

MOże ktoś ma fotki Giulietty na jakiś większych kołach, to proszę o wrzucenie tu.

PS.Nie interesuje mnie wysłuchiwanie o ubezpieczeniu czy działa czy nie itp, już kłótnie na ten temat były nie tylko w tym podforum.
    Moja chyba pamietasz? u mnie 19 8j +17mm dystansu i eibach - wszystko gra, tylko opona nalesnik. Jesli zastanawia Cie rozmiar opony to sa fajne apki na tel, np. will they fit.
    Prawde mowiac i tak ostatecznym testem jeat założenie i sprawdzenie..
    Ostatnio edytowane przez Pitero ; 25-12-2017 o 07:34
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Auto

Domyślnie

totalnie zapomnialem, dzieki za przypomnienie, faktycznie miales 19" ze 159 ti, ale jednak na dystansie.zastanawiam sie czy bez dystansu by weszla i nie tarla gdzies wewnatrz?
    przypomnij mi jaka opone zakladales zebym mogl sobie porownac srednice kola.

aha no i jedna rzecz mi przyadkowo uswiadomiles to ze te moje podkowy sa 8", jakos mi sie ubzduralo ze to 8.5"
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 25-12-2017 o 13:33

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    totalnie zapomnialem, dzieki za przypomnienie, faktycznie miales 19" ze 159 ti, ale jednak na dystansie.zastanawiam sie czy bez dystansu by weszla i nie tarla gdzies wewnatrz?
    przypomnij mi jaka opone zakladales zebym mogl sobie porownac srednice kola.
    Trudno mi powiedziec, bez dystansow nie zakladalem. Opony to 225/35. Z tym dystansem 235 nie wejdzie.
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Auto

Domyślnie

ja myślałem zakładać bez dystansów. podjadę kiedyś z jednym kołem do mechanika na przymiarkę.

Twoje 225/35R19 to praktycznie ori średnica (poniżej 1% różnicy wg 17")

Może ktoś inny ma wypróbowane większe koła w Giulietcie i się odezwie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Ja założyłem 225/40/19 felga 8.5j et40. Ori zawieszenie gv. Jest ok.

Auto

Domyślnie

możesz wrzucic jakas fotke? Twoje maja mniej wiecej taka srednica jak 225/45r18. myslisz ze 235/45r18 tez da rade czy za duzo?