[MiTo] Wymiana oleju przez bagnet

• Autor wątku Autor wątku bogas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

bogas

Nowy
Auto
MiTo 1,4MATB 135KM
Wiem, że metoda ma tyle zwolenników co przeciwników.
Robił ktoś?
Jeśli tak to ile zostało odessane?
Może macie rysunek jak gniazdo bagnetu wchodzi do miski i czy ona sama jest równa/płaska na dnie?
Jako, że chcę już zmienić olej po naprawie multiaira zastanawiam się nad tą metodą.

A dlaczego nie zlejesz korkiem???

Wiem, że metoda ma tyle zwolenników co przeciwników.
Robił ktoś?
Jeśli tak to ile zostało odessane?
Może macie rysunek jak gniazdo bagnetu wchodzi do miski i czy ona sama jest równa/płaska na dnie?
Jako, że chcę już zmienić olej po naprawie multiaira zastanawiam się nad tą metodą.

Miska zawsze jak tak wyprofilowana, aby był spływ w kierunku korka spustowego czy to przez wgłębienie czy też przez częściowe pochylenie dna miski.
Bagnet musi mieć swobodny dostęp do miski olejowej, osobny temat to wielkość (średnica) i kształt tuby która może utrudniać włożenie sondy.
Musisz sam zobaczyć jak wygląda kształt tuby i jakie jest średnicy, a następnie dobrać przewód elastyczny i tyle.
Są mniej lub bardziej przyjazne auta to wykonywania odsysania oleju, czasami kształt tuby ( mocna załamania) i mała średnica skutecznie zniechęcają to wykonywania wymiany w ten sposób.
A wystarczyło aby Alfa zamontowała klapkę w płycie pod silnik jak jest to w dodge czy oplu zafira i nie było by problemu.
Sama wymiana jest tak samo skuteczna a w niektórych przypadkach bardziej skuteczna niż wymiana przez spuszczanie oleju przez korek, w niektórych silnika olej nie spływa grawitacyjnie ze wszystkich podzespołów silnika a operowanie wysysarką pozwala na jego usunięcie, tak jest np w 1.9TDI grupy VW olej tam nie spłynie z chłodnicy oleju podczas wymiany przez korek. Zostaje tam około 200-400ml oleju który można odessać jedynie wysysarką, ale to trzeba wiedzieć.
W moim poprzednim aucie przez 200.000 km czyli kilkanaście wymian oleju był on odsysany- zawsze ta sama zależność w porównaniu do spuszczania przez korek, 300-400ml więcej świeżego oleju wchodziło po wymianie przez odsysanie. I nic silnikowi nie było, żaden szlam się nie osadzał - bo jak komuś się szlam zlewa z silnika to lepiej niech zacznie częściej olej zmieniać lub zrobi płukankę.

Dziękuję za merytoryczną odpowiedź.
Ma wejść o ile pamiętam 3.6l oleju. Na bagnecie mam powyżej połowy więc ok 3.3l.
Jeśli odessam 3l, to wymieniam.
Ideałem byłaby fotka dna miski.
Sondę mam średnicy mniejszej niż gniazdo bagnetu, oznaczę na niej długość bagnetu+10cm.
Jeśli tyle wsunę to bawimy się w to.
Próba w sobotę, dam znać.
Dzięki!

- - - Updated - - -

Może kanału nie ma ;)

No nie ma ;)
Starzeję się.. Robię się wygodny, a po naprawie multiaira ufam juz tylko sobie i kumplowi. ;)

Wymiana z powodzeniem.
Najpierw odessalem stary olej (po przebiegu 1300km), by sprawdzic jak sobie radzi pompa.
Wychodzi, ze zostaje 300ml wiec tyle, ile zostanie w gniezdzie filtra oleju, w module multiair i zakamarkach.
Wlalem go spowrotem, rozgrzalem silnik i dolalem plukanke. Po 10min wylaczylem silnik i po 20min odciaganie.
Nastepnie wlalem elfa 5W40, silnik pracowal ok 30 min i go odciagnalem.
Olej byl czarny!
Nastepnie wymiana filtra oleju (uwaga: nasadka 26 i dluga przedluzka potrzebna), wymiana filtra multiair i sruby na zasilaniu turbosprezarki.
Wlalem Valvoline SynPower 5W40 i zostawilem do rana.
Po przejechaniu na drugi dzien 30km olej ma kolor slomkowy, a po ostatnich trzech wymianach byl czarny.

Pokaż załącznik 221290

Pokaż załącznik 221291

Po lewej olej po 1300km i plukance, po prawej swiezy elf po plukaniu.

Ostatnia edycja:
Wymiana z powodzeniem.
Najpierw odessalem stary olej (po przebiegu 1300km), by sprawdzic jak sobie radzi pompa.

Dobra robota, choć nie chwal się tym specjalnie na forum, bo za chwilę poleje się strumień hejtu ... bo przecież tak nie można.
Płukanka jest dobra od czasu do czasu to daje obraz tego co zostaje podczas regularnej wymiany oleju w silniku jakkolwiek dokładnie nie była by ona wykonywana.

Valvoline SynPower 5W40 i zostawilem do rana.
Ja też niedługo będę zmieniał olej z 5w30 na 5w40.

Amortyzatory
Powrót