Witam,
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu przyczyn błędów jakie się sczytują z OBDII.
Krótki opis pojawiania się błędów.
Pierwszy raz zauważyłem pojawianie się jakichkolwiek błędów po najmroźniejszej nocy -30 stopni. Rano samochód nie chciał odpalić, ale gdy w końcu się udało po krótkiej jeździe, pod sklepem na parkingu wyskoczyły błędy na desce: Unavailable Start&Stop, Unavailable HillHolder, Brak wspomagania i Brak D.N.A. Po zgaszeniu i włączeniu silnika wszystko w porządku. Wróciłem do domu, sczytałem błędy,ale nie specjalnie się nimi przejąłem bo pomyślałem że od zimna, mrozu itd. wykasowałem je. To było jakoś na początku stycznia.
Od tamtej pory nic się nie działo aż w poprzednim tygodniu na samym środku skrzyżowania ale gdy stałem nie jechałem znowu pojawiły się błędy na desce: Unavailable Start&Stop, Unavailable HillHolder, Brak wspomagania i Brak D.N.A. Tym razem zrobiłem screena jak na zdjeciu 1 ale bez szczegółów a błedy jakie się sczytały to: B1067, B1074, B1065, B1047.
Wykasowałem i wszystko w porządku. Nic na desce się nie wyświetla.
Dziś znów podłączyłem OBDII i pojawiły się dwa błędy B1047 i B1074 z opisami jak na screenach (robiłem zrzuty ekranu z telefonu z AlfaOBD). Związane są z BodyComputerem ale dlaczego się pojawiają ? Niepokojące jest również Error Counter, który chyba zlicza ilość tych błędów. Więc proszę kogoś mądrego o wyjaśnienie co to za błędy co dalej z nimi robić. Samochód jeździ normalnie, nic się nie dzieje. Mito 2010 1.4 Multiair 105KM.
![]()