[Giulietta] Radio

to to zrobiłem na wstępie.. już nawet kupiłem cały mechanizm od peugeota ale jeszcze nie wykorzystałem ..Poszedłem na prościznę i po chamsku przerwałem obwód jednego z dwóch kabelków zasilających silniczek i wstawiłem wyłącznik.Nie ma błędów .. ekran stoi ..na noc zamykam :).

kol.tymbarcu .. za dużo pewnie Ci nie pomogę gdyż nie chce teraz wyciągać specjalnie ekranu aby zrobić zdjęcia ale ogólnie sprawa wygląda tak że wyciągasz delikatnie osłonę - maskownicę która jest na zatrzaski / to co jest w koło samego ekranu / i ekranik masz przykręcony na chyba 4 śruby do kokpitu.Po odkręceniu możesz go lekko unieść i odłączyć wtyczkę / patrz zdjęcie /.Należy wymontować również radio gdyż do niego jest podpięty gruby kabel przesyłający sygnał wideo.Łatwiej również Ci będzie jak najpierw wymontujesz radio ogarnąć całość ..i tak będziesz musiał ułożyć kabelek do wyłącznika. Ja wyłącznik umieściłem koło przełącznika DNA.Tą część możesz kupić już za 30 pln i jeśli będziesz chciał powrócić do ,,fabryki " to w ten sposób będzie najtaniej ;).Kabel zasilający silniczek podnoszenia ekranu rozcinasz i lutujesz do niego wcześniej przygotowany kabel do wyłącznika / wiadomo ..szeregowo w obwodzie /. Masz tu zdjęcie ..kabelek czerwony np. i jakiś filmik z YT / ostatnie zdjęcie jest z naszego forum ..poszukaj tematu dot. zacinającego się ekranu .
https://www.youtube.com/watch?v=F1nRTjac2B4&t=807s
kabel silniczka.jpg
IMG_20160927_172521_HDR.jpg
IMG_20171007_173244.jpg

Ostatnia edycja:
No co wy.? Ja tak bym u siebie nie zrobił, jakieś guziki, kable, sterowanie ręką.
Dla mnie to wstyd. Ja walczyłem i się nie poddałem, ekran działa tak jak ma być.

..do czasu ..;) zresztą każdy robi jak uważa.Za tydzień / jak dobrze pójdzie / i tak to wszystko wyleci i wstawiona będzie stacja multimedialna.Aktualizacja mapy za osiem stówek to przesada

..do czasu ..;) zresztą każdy robi jak uważa.Za tydzień / jak dobrze pójdzie / i tak to wszystko wyleci i wstawiona będzie stacja multimedialna.Aktualizacja mapy za osiem stówek to przesada

O!!!!!! To proszę o info jak poszło.

zbieram jak na razie info. i graty..np.właśnie pocztą idzie paczka ze schowkiem / facet wymontował nowy schowek i założył nawigacje ;) / ..ale jak już wszystko dogram i starczy kasy / idą święta / to podzielę się , założę nowy temat i zrobię tutorial z montażu.W zeszłym miesiącu miałem trasę ponad 2 tys. kilometrów po niemieckich autostradach.Ogólnie doszedłem do wniosku że głośno jest w naszych Julkach powyżej 140 km/h i dłuższa trasa jest męcząca i nawet radio jest wtedy zbyteczne ;).Stąd pomysł aby wiosną zabrać się za wytłumienie auta bo inwestycja w dobre radio mija sie z celem.Szukam też opinii i podpytuje na różnych forach na temat stacji multimedialnej.Nie chcę androida .. zależy mi na dobrym dźwięku i szybkim starcie stacji,jak i również własnym GPS ,chciałbym również mieć możliwość korzystania z połączenia z telefonem / Phone Link itd./ ..na placu boju zostały stacje firmy GSM 6818 lub z procesorem DSP 6808 ..ale ta ma HDMI-MHL a mój telefon już tego nie obsługuje.Fajnie komponuje się w Julce GMS 6751 ma DAB i moim zdaniem lepiej sprawdzający się w aucie potencjometr.Ale to też HDMI-MHL. Na pewno będę przerabiał oryginalną maskownicę wtapiając odpowiednią ramkę / dwuczęściową / https://centrumaudio.pl/ramki-radio...skoda-seat-1-din-2-din-piano-lack-czarny.html
na żywicę wycinając otwór.Cztery stówki za ramkę z plastiku od chińczyków to przesada.Maskownicę można kupić za 50 pln.To samo ze sterowaniem z kierownicy.Nie bedę kupował interfejsu za 260 pln tylko odłączę sterowanie od body wprost do radia / drabinka rezystorów /.Chciałbym zrobić instalacje tak aby w momencie sprzedaży auta można było założyć starą nawigację.Plan całości kiełkuje w głowie ..zobaczymy

Ostatnia edycja:
tak powoli zaczynam działać .. stacja GMS 6818 nie połączyła się z telefonem Huawei P8 lite po kablu na androidzie 6.0 ./ Próby na stole/.Wgrałem starszą wersję na ten telefon 5.0 i wszystko poszło bez problemów.Nawet ponoć o wiele lepiej mnie słychać ;).Oczywiście zaraz należy zablokować aktualizacje.Dziś udało mi się zdemontować stare radio i wyciąć odpowiednio miejsce na nowe.Założenie jest takie że zawsze możemy powrócić do fabryki .. nie należy wycinać więcej niż zakrywa stara maskownica.Zrezygnowałem więc z kieszeni ... nie mieści się , musiałbym podcinać jeszcze dół.Ale łatwiej będzie dorobić uchwyty i dokręcić do nich radio / są tam fajne nagwintowane otwory / w stare miejsca.Zamówiłem jakąś maskownicę używkę za 40 pln aby ją odpowiednio dociąć.Odpowiednia ramka będzie dobrana i wklejona na żywicę do maskownicy dopiero po zamocowaniu radia i pomiarach ;).
IMG_20171118_113844.jpgIMG_20171118_113823.jpgIMG_20171118_113755.jpg

Ciekaw jestem jak to będzie wyglądało. Bo funkcjonalność tej stacji jest super

jak na razie wgrałem i sprawdziłem działanie AutoMapy i IGO .. w tym ostatnim należało w pliku sys.txt zmienić port GSMu. Najnowsze mapy z Q4 2017 ;).Wszystko fajnie działa.Kolejne zakupy to kątowniki w OBI i ich przeróbka / kawałek filcu aby nie porysować stacji /.Dociąłem wstępnie maskownicę ale aby przykręcić kątowniki do radia muszę mieć ramki / które już są zamówione/ i je ułożyć wstępnie na klej do maskownicy. Później zamontować radio i już spokojnie dopieścić maskownicę i ją pomalować.. prace trwają ;)
1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpgIMG_20171124_114425.jpgIMG_20171124_114439.jpgIMG_20171124_114549.jpgIMG_20171123_132006.jpg

Dziś dostałem na PW zapytanie odnośnie radia.. postaram się napisać co i jak choć jeszcze jestem na wyjeździe. Radio wymieniłem na GMS 6818, podłączyłem mikrofon i antenę gps nad lusterkiem , skończyłem całą kabelkologie. Radio nawigacja fabryczna na gnieździe ma tylko podłączenie stałe zasilania do akumulatora.Nie ma +12 po stacyjce.Należy więc przeciągnąć zasilanie np. z pod gniazda zapalniczki , przy okazji można podciągnąć kabel od podświetlenia gniazda.Jednak nie zrobiłem wszystkiego co chciałem ;) / nie przerobiłem np. maskownicy i podłączenie kierownicy /. Teraz testuje co i jak w ten sposób że mogę je wyciągnąć na stół ,podłączyć do zasilacza i testować np. programy startujące z karty sd / igo , automapę , / oraz próbuję uruchomić startujące z karty FESmobile czy AlfaObd na win ce.Udogodnieniem np. w upchaniu kabli będzie możliwość wyciągania centralki B&Me aby mieć dojście do kabli należy ostatni zatrzask okablowania B&Me wypiąć z opaski zaciskowej.Generalnie o wiele lepiej działa wybieranie nagrań z plików .. wiadomo .. wybieramy dotykowo , dość fajnie działa wybieranie nagrań z telefonu ale nie ma możliwości przynajmniej w moim telefonie zmiany i podejrzenia plików.To co mamy załadowane aktualnie w odtwarzaczu telefonu zadziała nam przez BT. Wybieranie numerów , książka bez uwag.Mój telefon to wynalazek typu Huawei P8 lite .. i musiałem aktualizować jednak go do najnowszego androida 6.0.Inaczej słyszalność rozmów była zniekształcona.Jeśli chodzi o to co wydawało mi się najważniejsze przy wyborze stacji multimedialnej / teraz już się to zmieniło ;) / czyli możliwość Phone Link podłączenia telefonu kablem usb do stacji i sterowanie telefonem z ekranu dotykowego stacji .. wszystko działa ..czyli google maps , android auto sterowanie głosowe z mikrofonu stacji przez BT i inne pierdołki.Generalnie denerwuje mnie niebieska tapeta stacji ale nie będę próbował podmieniać plików gdyż mam na stację dwa lata gwarancji.Trochę przeszkadza brak potencjometru głośności ale myślę że po podłączeniu przycisków z kierownicy to się zmieni. Zachwycony jestem mapami Igo ..nigdy nie korzystałem z tych map.Stacja startuje bardzo szybko, pamięć trzyma ustawienia po rozruchu itd.Stację można wyłączyć np. przed wyłączeniem stacyjki i ponownie załączyć po uruchomieniu auta / jest to dobre wyjście jeśli musimy często wachlować rozrusznikiem/. Po powrocie postaram się wkleić kilka zdjęć i opisać całość..

Trochę zdjęć.
Jak na razie szału nie ma ;)..jedyna ramka którą zmieścicie w maskownicy aby nie demolować kokpitu / nie wycinać dolnej części plastiku / to podstawowa ramka - maskownica o wymiarach podanych na zdjęciu pierwszym.Wszystko zależy teraz od tego jak wkleimy to na żywicę i obrobimy przed oklejeniem folią imitującą szczotkowane aluminium ..ale to po świętach ;)

Załączniki

• 1.png
    1.png
    320.6 KB · Wyświetleń: 55
  • 2.jpg
    2.jpg
    79.9 KB · Wyświetleń: 71
  • 3.jpg
    3.jpg
    41.2 KB · Wyświetleń: 59
  • 4.jpg
    4.jpg
    35.7 KB · Wyświetleń: 56
  • 6.jpg
    6.jpg
    50.6 KB · Wyświetleń: 56
  • b427434029c3b8cdfc0f21c7b3571337.jpeg
    b427434029c3b8cdfc0f21c7b3571337.jpeg
    43.6 KB · Wyświetleń: 53
  • f78a2a40d690ac5cafb11ac822b1a117.jpg
    f78a2a40d690ac5cafb11ac822b1a117.jpg
    66.8 KB · Wyświetleń: 49
  • wm.png
    wm.png
    243.2 KB · Wyświetleń: 45
  • wm (1).png
    wm (1).png
    224 KB · Wyświetleń: 46
Ostatnia edycja:
tak..kupno nowego radia wiąże się z kodem tego radia / są firmy które to robią lub strony internetowe .. generatory kodów itd./. Wymontuj swoje radio i daj je jakiemuś elektronikowi..jeśli masz możliwości to sam je rozkręć i sprawdź czy nie dostała się wilgoć ..może masz obluzowane wtyczki lub uszkodzony / zagięty kabel /. Nie ma co gdybać tylko zdjęć maskownicę / pamiętaj jedna śruba torx do odkręcenia w schowku przykryta gumową zaślepką / i aluminiowa maskownica jest na zatrzaskach.Wykręcić radio / 4 śruby / i zobaczyć co się dzieje.
Pokaż załącznik 237260
Pokaż załącznik 237259

Sory ze tak odgrzebuje.
Dolozylem navi i ten kabelek czerwono czarny plus po ktorym otwiera sie ekran gdzie powinen byc wpiety? Ja go narazir wpialem w obwod glowny radia gruby czerwony ale czyje ze gdzies indziej on powinen byc. Dzieki za info

Amortyzatory
Powrót