[Giulietta] Uconnect 6.5 aktualizacja

Otóż przed rozpoczęciem procedury osiowania należy w body włączyć funkcję GPS, DAB (jeśli twój Uconnect 5 nie miał funkcji DAB) oraz APPS.
W fabrycznym Uconnect 5" nie miałem DAB, GPS, miałem Efficient Drive, my:Car, czyli usługi "Live".
Wymieniłem na Uconnect 6.5 z DAB i przyciskiem "More", udało się zainstalować Apps.
Jak sądzisz, czy przy pomocy AlfaOBD uda się uruchomić/włączyć DAB(zniknął), GPS i Efficient Drive, takie opcje znajdują się w menu "Zmiana konfiguracji samochodu".
Na module GPS zależy mi szczególnie, gdyż radio/BC nie trzyma czasu a bez tego modułu nie ma opcji pobierania czasu z GPS.
Te informacje determinują ewentualny zakup licencji AlfaOBD. Opisane czynności nie są dostępne w posiadanej wersji MES 4.7R1
I jeszcze pytanie, która z dostępnych licencji Android czy Windows jest lepsza?

ak sądzisz, czy przy pomocy AlfaOBD uda się uruchomić/włączyć DAB(zniknął), GPS i Efficient Drive, takie opcje znajdują się w menu "Zmiana konfiguracji samochodu".
Na module GPS zależy mi szczególnie, gdyż radio/BC nie trzyma czasu a bez tego modułu nie ma opcji pobierania czasu z GPS.
Te informacje determinują ewentualny zakup licencji AlfaOBD. Opisane czynności nie są dostępne w posiadanej wersji MES 4.7R1
I jeszcze pytanie, która z dostępnych licencji Android czy Windows jest lepsza?

Ja wymieniałem Uconnect 5 bez DAB na wersję 6.5 z DAB i przyciskiem MORE i później na wersję z DAB i APPS. W obu przypadkach udało mi się uruchomić DAB, GPS za pomocą AlfaOBD. Korzystałem z wersji dla Windows i interfejsu ELM327 na USB. W weekend sprawdzę jaka to była dokładnie wersja oprogramowania, może też znajdę włoski tutorial, który mi w tym pomógł. Oczywiście aby DAB i GPS działały niezbędne są odpowiednie anteny.

Co do zegara, to niestety problem występuje również u mnie. W ciągu dnia potrafi się spóźnić o kilka minut. Mam wrażenie, że ten problem nie występował na wersji firmware 16 a zauważyłem go po aktualizacji do wersji 17. Gdzieś czytałem, że problem został rozwiązany w wersji 18 ale z wiadomych względów nie chcę wykonywać tej aktualizacji.

Ja wymieniałem Uconnect 5 bez DAB na wersję 6.5 z DAB i przyciskiem MORE i później na wersję z DAB i APPS. W obu przypadkach udało mi się uruchomić DAB, GPS za pomocą AlfaOBD. Korzystałem z wersji dla Windows i interfejsu ELM327 na USB. W weekend sprawdzę jaka to była dokładnie wersja oprogramowania, może też znajdę włoski tutorial, który mi w tym pomógł. Oczywiście aby DAB i GPS działały niezbędne są odpowiednie anteny.

Co do zegara, to niestety problem występuje również u mnie. W ciągu dnia potrafi się spóźnić o kilka minut. Mam wrażenie, że ten problem nie występował na wersji firmware 16 a zauważyłem go po aktualizacji do wersji 17. Gdzieś czytałem, że problem został rozwiązany w wersji 18 ale z wiadomych względów nie chcę wykonywać tej aktualizacji.

Gdzie zakupiłeś Uconnect 6.5 z DAB i później z APPS i jakie to były koszta? Jak sytuacja wygląda z antenami, oryginalne czy jakieś zamienniki?
Myślę by się przesiąść z mojego 5" ale jako że jestem laik to waham się czy nie wydam kasy na darmo a finalnie nic z tego nie wyjdzie.
PS. Co złego jest w wersji 18?

W wersji 18 nie zaktualizujesz map nawigacji.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Jak sytuacja wygląda z antenami, oryginalne czy jakieś zamienniki?
Jakakolwiek antena z dedykowaną wtyczką fakra. Podmiana samego radia bez większych problemów, może być kłopot z uruchomieniem aplikacji i usług live. Wszystkie możliwe kombinacje opisał [MENTION=81370]Karelin[/MENTION] w poście #71 w tym wątku.

Gdzie zakupiłeś Uconnect 6.5 z DAB i później z APPS i jakie to były koszta? Jak sytuacja wygląda z antenami, oryginalne czy jakieś zamienniki?
Myślę by się przesiąść z mojego 5" ale jako że jestem laik to waham się czy nie wydam kasy na darmo a finalnie nic z tego nie wyjdzie.
PS. Co złego jest w wersji 18?

Moje oba odbiorniki Uconnect 6.5 kupiłem ponad dwa lata temu na allegro albo olx od firmy demontującej pojazdy. Nie pamiętam już jaki to był koszt ale chyba ok. 800-1000 zł za szt.

Jeśli chodzi o anteny to wystarczy podłączyć dowolną z wtyczką FAKRA. Można się też pokusić o zrobienie fabrycznej instalacji ale jest to dosyć problematyczne. Jeśli w swoim aucie nie miałeś oryginalnie radia z DAB i GPS, to należy wymienić antenę na dachu, tylną szybę (jest w niej zintegrowana dodatkowa antena DAB), wzmacniacz antenowy, przeprowadzić specjalny przewód od anteny do radia. Mam nawet gdzieś wykaz wszystkich elementów wraz z odpowiednimi numerami części. Ja poszedłem trochę na skróty - kupiłem fabryczną antenę GPS od Fiata 500 albo Jeepa Renegade - działa idealnie. Jeśli nie masz zestawu bose można umieścić ją w miejscu na środkowy głośnik na podszybiu. Spokojnie da się ją również zmieścić gdzieś za radiem. Z anteną DAB jest trochę trudniej - kupiłem jakiś prosty model przyklejany do szyby ale ostatecznie tylko ją podłączyłem żeby upewnić się, że DAB działa i umieściłem ją nad schowkiem pasażera. Wiadomo, że w takim układzie odbiór DAB jest taki sobie ale jest to rozwiązanie tymczasowe (przynajmniej takie było założenie dwa lata temu :).

Najtrudniejsze to kupić sprawny odbiornik. Jeśli to się uda, reszta jest dosyć prosta.

Jak sądzisz, czy przy pomocy AlfaOBD uda się uruchomić/włączyć DAB(zniknął), GPS i Efficient Drive, takie opcje znajdują się w menu "Zmiana konfiguracji samochodu".
Sprostowanie:
Po starannym przeszukaniu menu w MES 4.7R1 znalazłem opcję włączenia modułu DAB i GPS.

Co do zegara, to niestety problem występuje również u mnie. W ciągu dnia potrafi się spóźnić o kilka minut.
Po włączeniu modułu GPS pojawiła się w radiu opcja synchronizacji czasu z GPS co rozwiązało temat spóźniania zegara.

Help Panowie, ja kupiłem żonce ze Stanów fiata 500l ale szukam pomocy tutaj bo to jedyne sensowne forum na temat systemu / nawigacji 6,5 uconnect

była wgrana wersja 13.49.0 nawigacja działała ale chyba miała mapy USA bo plama …

udało mi się zrobić aktualizacje softu do 15.43 nafta fiat
zastanawiam się co dalej mogę wgrać nowszego ?

nawigacja już nie działa chce jakiś kod aktywacji !?? help o co chodzi

jakie mapy można wgrać na Polskę ?

czy istnieje szansa na język polski ?

Ostatnia edycja:
Nie zgłębiałem tematu Uconnect'a w Fiacie. W wątku na xda-developers: https://forum.xda-developers.com/t/uconnect-6-5-alfa-fiat-root-access.3828426/ jest wzmianka o możliwości "otwarcia" softu na wolne aktualizacje map w sprzęcie Harmon 6.5" i 8.4".
Nie znalazłem tam informacji na temat konwersji NAFTA na EU, ale też zbytnio nie szukałem. W repozytorium https://mega.nz/#folder/kMYjlSKB#MCC6U1jclb0_aHc-NdocrA znajdziesz pliki i instrukcje do aktualizacji softu i map.
Ale czy znajdziesz te pasujące do Twojego sprzętu tego nie wiem.
Musisz trochę poszukać lub poprosić o wsparcie SquithyX https://forum.xda-developers.com/m/squithyx.308905/#recent-content
Powodzenia.

Witam.
Próby nowych map 2021 nie powiodły się. Dwa peny i nic. Pliki nie obsługiwane. Wersja 2020 poszła gładko. Piszecie że ta najnowsza działa. Struktura plików w nowej jest inna niż 2020.
W mapach z 2020 był plik ISO. Jakieś sugestie ?
Mapy 2021:

Załączniki

• Bez tytułu.png
    Bez tytułu.png
    5.5 KB · Wyświetleń: 41
Ostatnia edycja:
Dołącz właśnie ten sam plik swdl.iso, on musi być zawsze.

U mnie tak to wygląda. Aktualizacja poszła za pierwszym razem.

Zrzut ekranu 2021-07-15 231143.png

Plik ISO dołączyć mam oryginalny z backup który zrobiłem przed aktualizacją do 2020 czy z 2020. Bo w 2021 tego plik nie ma.

Plik ISO dołączyć mam oryginalny z backup który zrobiłem przed aktualizacją do 2020 czy z 2020. Bo w 2021 tego plik nie ma.

Plik swdl.iso jest jeden, używany zarówno do backupu jak i do aktualizacji map.

Mam jeszcze jedno pytanie. Mogę użyć tego pliku z 2013 ori. z backup. Już nie posiadam z 2020. Musiał bym ściągnąć .

Amortyzatory
Powrót