[Giulietta] Problem z odbiorem radia, gubi fale, antena?

Mogę powiedzieć od siebie, że ostatnio rozebrałem antenę, wyczyściłem wszystko w podstawie, zamontowałem z powrotem i jest lepiej. Wyszukuje zdecydowanie więcej stacji, za bardzo nie szumi w mieście i w trasie. Jednak czasem zdarzy się, że delikatnie zaszumi. Z zapamiętaniem fal dalej jest problem. Zapamiętana jest tylko ostatnio słuchana stacja. Od naprawy minęło ponad 2 tygodnie i przez ten czas nie było u mnie opadów. Teraz jak przyjdą deszcze to okaże się, czy będzie tak samo jak ostatnio (po naprawie) czy wróci do szumienia i gubienia fal.

A ktoś podpowie jak wyjąć te podstawę anteny? Kilka postów wyżej wstawiłem fotkę z podniesioną podstawą, ale coś ją blokowało od spodu i nie mogłem tego wyciągnąć z dachu(u mnie szklanego). Jest od spisu śruba do dokręcenia i to zrobiłem Ostatecznie odpuściłem, nie chciałem się z tym mocniej siłować [emoji52]

Powiem Ci tak, przerabiałem ten temat, bo nie działał mi RDS m.in nie zapamiętywało stacji. Zdecydowałem się na wymianę podstawy -> lekka poprawa, później wymiana bata antenty -> kolejna poprawa w jakości odbioru, ale problem z RDS oraz zapamietywaniem pozostawał. Oczywiście w przelotce był uszkodzony przewód antentowy który na różne sposoby naprawiałem i ostatecznie zastosowałem zestaw naprawczy taki jak na foto, ale dalej był problem. Kluczem przy tym zestawie okazało się odizolowanie metalowych elementów z zestawu naprawczego (łączników) aby nie stykały się z obudową samochodu. Od tego momentu działa RDS.
Capture2.JPG

- - - Updated - - -

A ktoś podpowie jak wyjąć te podstawę anteny? Kilka postów wyżej wstawiłem fotkę z podniesioną podstawą, ale coś ją blokowało od spodu i nie mogłem tego wyciągnąć z dachu(u mnie szklanego). Jest od spisu śruba do dokręcenia i to zrobiłem Ostatecznie odpuściłem, nie chciałem się z tym mocniej siłować [emoji52]

Domyślam się że problem są takie dodatkowe ząbki które występują w podstawie anteny. W przedliftowej podstawie są one niestety metalowe (w poście 58 można zauważyć jeden o góry) a w poliftowej są plastikowe (patrz zdjęcie)
Capture.jpg

Też miałem z tym problem podczas wymiany i niestety podczas wyciągania podstawy delikatnie odgiął mi się dach przy otworze montażowym anteny. Na szczęście po założeniu nowej podstawy wszystko siadło szczelnie i nic nie widać.

Ostatnia edycja:
[MENTION=82507]Czaro[/MENTION] Demontaż podsufitki -> najwygodniej i najbezpieczniej dla podsufitki. Ja ostatnio u siebie wymieniałem na antenę z gps i dab z fiata 500/jeepa, mam podstawę z anteną (sprawne) - tylko FM.
Antena ma w podstawie dwa ząbki które trzeba ścisnąć od środka kabiny.
Robiłem na podstawie tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=NyBd21uJHWs

Super, dziękuję Panowie za podpowiedzi. Mam radio z gps navi+dab, na zdjęciu zrobionym od dołu widać te bolce, ale one wyglądają na metalowe - da się to wcisnąć?

Dach mam szklany otwierany, więc dostęp jest troszkę łatwiejszy bo lekko można odsunąć podsufitkę na łączeniu z szybą dachową
14.jpg
15.jpg

Dokładnie te ząbki trzeba ścisnąć :P Ja używałem śrubokręta, najpierw jedna strona potem druga ;)

historii ciąg dalszy. Oczywiście dodatkowo pojawił się przetarty kabel w klapie. Póki co, teraz radio gra jak należy, szumów nie ma, fal nie gubi, znajduje dużo częstotliwości i oby tak zostało, ale lista dostępnych stacji nie ładuje się z automatu. Tutaj już nie wiem co jest grane.

Czy po wymianie wzmacniacza, występuje u was problem ze szczelnością? Parę osób widziałem, że uszczelniało. Pytanie, jak sytuacja bez dodatkowego uszczelnienia?

Problemem nie jest uszczelnienie podstawy tylko skroplona para która zamienia się w wodę przy zmianach temperatur - szczególnie zimą .Woda siedzi sobie w środku i potem już elektroliza robi swoją robotę. Jak chcesz mieć spokój na wieki to przed zamontowaniem nowej/używanej rozbierz podstawę i obustronnie zabezpiecz pcb uretanem (oczywiście poza stykiem do samego bata)

Panowie czy ktoś zmieniał swoją antenę o nr 50529315 (antena bez GPS) moja stara ma numer 50511742 na jakiś zamiennik? U mnie również szumi radio ale dziwne jest to, że jak poruszam zdemontowaną anteną to czasami jest lepiej... Antenę rozebrałem, był biały nalot ale po wyczyszczenie i złożeniu nie ma wielkiej różnicy.
Oryginał kosztuje ponad 270zł ... znalazłem taki zamiennik ale nie jest z wtykiem żeńskim więc musiał bym go wymienić. Myślicie że podejdzie? https://allegro.pl/oferta/antena-aktywna-fakra-fiat-ford-mercedes-peugeot-vw-12319628629 Antena Fakra.

Może ktoś montował zamiennik anteny i może polecić?
Znalazłem jeszcze zamiennik z GPS są dwie wtyczki ale pytanie czy zasilanie anteny idzie po kabelku FM\AM czy GPS?
https://allegro.pl/oferta/antena-da...zYjJkYjI2YTg0ODQ3NTBmNWUxZmQwODY2ZDE4ZWExZDU=

Dla tych co próbują odłączyć oryginalną antenę z pojedynczą wtyczką polecam uważać na plastikowy zaczep bo lubi się niestety ułamać.

Załączniki

• Screenshot_20230118_212348_Chrome.jpg
    Screenshot_20230118_212348_Chrome.jpg
    31.9 KB · Wyświetleń: 97
Ostatnia edycja:
Ja nie tak dawno wymieniałem antenę na Calearo https://www.tme.eu/pl/details/7677947/anteny-samochodowe-radiowe/calearo/ . Wcześniej też wymieniłem radio na niebieską kropkę 2DIN z dotykowym wyświetlaczem, nawigacją, DAB+ i innymi ciekawostkami. Niestety, oryginalne radio (Giulietta 2011r) trochę odbiega od dzisiejszych standardów. Było trochę zabawy ze zorganizowaniem miejsca w desce na to urządzenie i konieczna była dodatkowa przejściówka by to połączyć z kierownicą, ale teraz jestem zadowolony z efektu.
Niestety nie sprawdzałem czy ta antena będzie współpracować z oryginalnym radio. Nie mam pewności i mogę się mylić, ale wzmacniacz antenowy, a szczególnie jego zasilanie w Alfie rozwiązane jest inaczej niż w uniwersalnych antenach. W uniwersalnej antenie zasilanie wzmacniacza idzie osobnym przewodem. W oryginalnej antenie chyba jest to rozwiązane jednym przewodem razem z sygnałem. Nie wiem jaki to ma wpływ na samo radio, ale ja długo walczyłem z odbiornikiem w moim aucie i cały czas miałem problemy jakością sygnału. Blaupunkt z oryginalną anteną nie chciał poprawnie pracować. Dopiero wymiana antena na w/w przyniosło super efekt.

Cześć!

Mam ten sam problem z radiem - w mieście działa słabo, a poza miastem praktycznie wcale. Mam Giuliette z 2010 roku i pytam Was czy mogę zamówić kompletna antenę od polifta razem ze wzmacniaczem czy muszę szukać samego wzmacniacza od przedlifta?

Pozdrawiam

Kup dokładnie taka jaka masz. Nie kombinuj na model z polifta czy innego fiata a jeśli to upewnij się że pasuje też otwór w dachu.
Jeśli nie masz nawigacji to oryginał około 250zl teraz, z nawigacją niestety okolice 450...

Orientuje się ktoś czy do Giulietty podejdzie antena od Giulii lub Stelvio?

Amortyzatory
Powrót