• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] przełącznik LPG

domin

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA
Cześć, w sumie nie wiem do jakiego działu czy LPG czy tutaj to pytanie bardziej pasuje. Ale planuję założyć instalację LPG, czy macie jakieś pomysł gdzie zamocować ten przełącznik benz/lpg tak aby nie zaburzał estetyki wnętrza auta? :)

Cześć, w sumie nie wiem do jakiego działu czy LPG czy tutaj to pytanie bardziej pasuje. Ale planuję założyć instalację LPG, czy macie jakieś pomysł gdzie zamocować ten przełącznik benz/lpg tak aby nie zaburzał estetyki wnętrza auta? :)

Ja mam po lewej stronie od kierownicy. Wg mnie wygląda bardzo estetycznie, nie rzuca się w oczy. Jutro jak nie zapomnę to zrobię foto i wrzucę.

- - - Updated - - -

Ja mam po lewej stronie od kierownicy. Wg mnie wygląda bardzo estetycznie, nie rzuca się w oczy. Jutro jak nie zapomnę to zrobię foto i wrzucę.

A tak w ogóle jaką instalację planujesz założyć i gdzie?

Schowek na okulary

Jeśli masz na myśli gdzies przy światełkach wnętrza to nie mam tam schowka :( a jeśli ten w miejscu navi to tam zupełnie nie widać a nie chcę jeździć tylko na przejechane kilometry ;)

- - - Updated - - -
A tak w ogóle jaką instalację planujesz założyć i gdzie?
Jak możesz to wrzuć proszę bo mnie nurtują zielone/niebieskie diody a wszystko ma piękną czerwień wewnątrz :(

Co do instalacji to CHYBA KME jutro będę u gazownika to robił to wypytam dokładnie, dałem mu wolną rękę co założy ma dobrze działać i być z butlą min. 45l a reszta w jego gestii on to ustawia i serwisuje wiec mi to lotto. U mojej mamuśki w Mito (1.4 105 km) też zakładał i wszystko od półtora roku śmiga elegancko. Co do pytania gdzie to pod Warszawą (wyjazd na Mińsk maz.).

Właśnie widziałem że tam montują ale jakoś nie kupuję do końca tego patentu ;)

EDIT:
Ktoś z forum może zna metodę montażu tego w tych przyciskach co są halogeny S&S zamyknie itp? Żeby dioda świeciła się jako rezerwa, a przełącznik był gaz/benzyna? to byłoby świetnym rozwiązaniem!! :)

Ostatnia edycja:
Proszę bardzo. W codziennej eksploatacji zupełnie mi nie przeszkadza.IMG_0376.jpg

A czy możesz zapytać tego gazownika czy serwisuje również MultiAira z instalacją Tartarini?
Ja taką mam i z tego co się orientuję we Włoszech oryginalnie Tartarini szło na montaż do Julek. U nas chyba zresztą też...

Ostatnia edycja:
Dzięki, a nie znasz nikogo z tym patentem o który pytałem?
Nie serwisuje na 100%, nie wiem co montowała alfa ale fiat wsadzał (do bravo przynajmniej) wg ASO tartarini wg. rzeczywistośc Landi Omegas Plus ;)

Sam nosze się zamiarem montażu LPG, ale samochód jest na gwarancji,jeśli dojdzie do montażu to będzie to tartarini
Co do przełącznika to w instrukcji montażu LPG tartarini przełącznik montują między przełącznikiem DNA a pokrętłami klimatyzacji.
Możesz zdecydować się na inną lokalizacje ale przełącznik powinien być łatwo dostępny i widoczny dla kierowcy.

[MENTION=75910]gucio1960[/MENTION] teorie znam ale miejsce MI się nie podoba na przełącznik i wybacz ale ten montowany w ASO jest SZPETNY, wygląda jak rodem z dużego fiata.... ;)
u mnie jeśli się uda to będzie pod klapką (w miejscu navi) jeśli nie to jak u kolegi [MENTION=71743]sailor_p[/MENTION]

P.S
pytałem o przełącznik tak jak chciałem, gazownik powiedział, że to nie jest tylko wyświetlacz tylko cały moduł więc instalacja wywalałaby błędy gdybyśmy tak zrobili. Czyli pewnie trzeba niezłego elektryka do tego :(

Przełącznik to żadne cudoac7500547e48321dbed045219923b596_big.jpg idą do niego 4 przewody umieścić go można wszędzie nawęd przy hamulcu ręcznym.
Przełącznik jest potrzebny by wzrokowo ocenić ilość paliwa oraz czy pracujemy na paliwie lub LPG oraz do przełączenia ręcznego na benzynę.

Wiem wiem, miałem już 2 auta w zyciu ze zmienioną dietą na LPG. Ja chciałem teraz zamontować to tak, żeby w ten przełącznik co mam pod radiem pusty był przełącznikiem benz/gaz. Dioda nad nim sygnalizowała mi tylko rezerwę lub że jadę na benzynie. Gazownik powiedział, że to co tam jest to moduł sterujący bla bla bla i to się nie uda ;)
Przyjąłem do wiadomości, że jemu się nie uda ale i tak nurtuje mnie takie rozwiązanie bo jest IDEALNIE estetyczne :)
[MENTION=71743]sailor_p[/MENTION]
mam KME Nevo.
Jeśli chodzi o moje pierwsze uwagi po 1 dniu jazdy:
trzeba przerobić zasilanie jej żeby było spod stacyjki (tak aby start&stop działał poprawnie, póki co niestety przy dłuższym postoju się rozłącza)
trzeba podregulować ponieważ przy dynamicznej jeździe auto po wrzuceniu wyższego biegu na około pół sekundy się dławi i traci moc.

Ostatnia edycja:
jak ktoś chce Januszować, żeby nie było widać to najlepsze miejsce jest pod kierownicą po lewo u dołu

1.jpg

Też nieźle, u mnie ostatecznie jest w miejscu gdzie były montowane navi

Cześć,
ma ktoś może zdjęcie tego przełącznika w schowku na okulary ?

Pozdrawiam

A ja na tym plastiku, powyżej przycisku DNA. Tyle, że mi nie zależało na ukryciu przełącznika.

Ja też, ale w górnym lewym narozniku. Przełącznik widać tyle ile potrzeba.

A moja kobieta kazała zrobić sobie taki.
325.jpg

Bardzo ładny:)

Amortyzatory
Powrót