Specol leży jeszcze w paczkomaciezalany jest selenią przez aso 20k temu, rozrząd też aso (na gwarancji) robiło w ubiegłym tygodniu xD
Specol leży jeszcze w paczkomaciezalany jest selenią przez aso 20k temu, rozrząd też aso (na gwarancji) robiło w ubiegłym tygodniu xD
20tys... takie przebiegi przy MA to morderstwo. Max 15tys a nawet bym się skłaniał ku 10.000 u zony wymieniałem po roku i przebiegu 4500km. zawsze płukanka i zawsze warto choć przeczyścić "korek modułu" czyli śrubę z filtrem.
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
[QUOTE=paweltbu;2032013]Nie potrzebne ASo wystarczy ogarnięty mechanik. Poszedł prv. EW dzwoń na infolinie FCA czy będą partycypowac w kosztach. ale musisz mieć wszystko z ASo. jeśli ten specol co go zalałeś nie ma autoryzacji FCA to tez się mogą wyprzeć. ale próbować warto.
Z tego co czytałem na tym forum FCA partycypowało w kosztach jeśli auto spełniało 2 warunki równocześnie: pełna historia ASO+auto nie starsze niż 5 lat.
paweltbu, możesz zdradzić jak Ty sobie poradziłeś z wymianą MA? W sensie gdzie robiłeś, jak i jakie koszty?
Bo rzeczywiście wątków o tym MA powstało miliony na forum, ale poza wymianą w ASO pełnego modułu to jest tu zero konkretów jak naprawić go innymi metodami.
auto ma 6 lat i wszystko do tej pory robiło ASO. Co do specol'a to jak mówiłem jest w paczkomacie jeszcze go nie miałem kiedy odebrać bo dziś przyjechał. Co do 2 tys. kupiłem auto i przejechałem na nim około 400 km, cieżko mi coś więcej powiedzieć ale jak teraz zrobię porządek z MA, to od razu płukanka, wymiana oleju, oglądamy śrubę z filtrem i tradycyjnie co 12k wymiana oleju![]()
[QUOTE=sailor_p;2032067]Robiłem z kolegą i nie wymieniałem go a jedynie zdjąłem do sprawdzenia, nie jest to nic trudnego dla kogoś kto ma jakies pojęcie o mechanice. problemem jest zakładanie modułu. Bo można pokrzywić zawory jak się to źle zrobi /niestety mnie to spotkało/ jest wątek o naprawie która tak naprawdę sprowadza się do wklejenia tulei bo to jest przyczyną popsucia modułu. jak tuleja się wykręci i zerwie gwint to juz tylko wymiana na nowy. Nowy można kupić za 3tys na allegro, oczywiście gwarancja przy samodzielnym montażu będzie tylko teoretyczna, aso ją daje na 2 lata. generalnie jeśli moduł jest uwalony i trzeba kupić nowy to chyba nie opłaca się kompinowac samemu, moduł + uszczelka + oleje i filtry + robota u jakiegos mechanika dadzą oszczedność rzędu 1000zł, może ciut więcej jeśli robocizne sie odliczy a to średnia oszczędność jeśli nie mamy żadnej gwarancji. Koleżanka clucha zmieniała moduł w aso przy częściowym zwrocie kosztów przez FCA i ten nowy zepsuł sie po niecałych 2 latach, ponieważ była gwarancja wymienili bez kosztowo na nowy, gdyby robiła to na własną rękę to po 2 latach kolejne koszty.
Ostatnio edytowane przez paweltbu ; 02-11-2017 o 12:06
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
[QUOTE=paweltbu;2032084]W głowie mi się nie mieści jak FCA może tak olewać Klienta. Wygląda na to, że do tej pory nie ogarnęli się z tym modułem, skoro "nowy" nie wytrzymał 2 lat... żenada.
Ciekawe czy w końcu w którejś serii te moduły są bezawaryjne.
Swoją drogą zastanawiam się czy w Giulii, Stelvio wreszcie nauczyli się robić te moduły MA bo podejrzewam, że za ewentualną naprawę na pewno by w ASO krzyczęli co najmniej 15 klocków.
a możecie podać na wszelki wypadek nazwę odpowiedniego kleju bo gdzieś widziałem na forum ale mam problem z ponownym odnalezieniem tego....
Co do awaryjności lub braku, z tego co widzę Ci co kleili już nic wiecej o ich "padaniu" nie pisali więc może to faktycznie metoda, nawet wkładając nowy, żeby od razu pokleić...?
[MENTION=71743]sailor_p[/MENTION] obecnie czekam na odpowiedź z FCA, podobno do poniedziałku mają dać znać czy się dorzucą i ile, ale nie jestem takim optymistą aby ocenić, że to będzie wielki gest z ich strony mimo ze z aso mam FV na to auto na prawie 20k
generalnie głęboko wierzę, że to początek problemu więc uda się pokleić, a jeśli nie to trzeba bedzie jechać do aso na wymianę ale pytanie, czy da się tam dogadać, żeby przed montażem to wkleili, żeby co 2 lata albo 80 tys. tego nie robić....