• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta wymiana żarówek na Philips H7 LED

barteq95

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTD
Cześć !
Mam do was pytanie odnośnie żarówek które chce kupic.
Swego czasu miałem fazę na to żeby zmienic cale lampy na ksenonowe ale uznałem że to jednak za drogi interes.

Konkretnie oglądałem Żarówke LED Philips H7 X-treme Ultinon +200% 6500K (700zł)

Czy możecie coś powiedziec o takich żarówkach ? Może nawet nie o konkretnie tych które wysłałem ale ogólnie o takich żarówkach led.
Chiałbym żeby to światło było zbliżone do tego swiatla dziennego LED , jak są włączone i te i te to widac zdecydowaną różnice. Ledy jak ledy są fajne jasne a swiatla żółte. Jak to jest? Jestem w stanie osiągnąć taki efekt wymianą żarówek ? Czy jednak ksenon to ksenon ? A może jednak żarówka LED jest lepsza niż ksenon ? Jestem w tym temacie zielony , doradzicie ? Pomożecie ?

266.jpg

Tak świeci Luxeon

267.jpg

268.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Auto Świat to testował i świetnie wypadły. Oprócz braku homologacji i ceny wad nie widzę. Podobny sprzęt z firmy Bosma możesz mieć za 300 PLN. Sam się zastanawiam czy nie kupić.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

6500k to masakra. w deszczu 0 widocznisci. zeby bylo dobrze to max 5000k ale z tym w ledach ciezko.

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Hm to chyba widziałem ten materiał z Auto Świat.
Z tego co widzę to świecą dość fajnym światłem , z żółtym kolorem to raczej nie ma nic wspolnego. Jestem ciekaw jak wyglądają z włączonymi ledami. Czy mocno się od siebie różnią .

To nie ma znaczenia czy Giulietta, czy np Audi. Oryginał D1S ma barwę 4300-4500K

Na gwiazdkę dostanę H7 led z Bosmy. :)
Jak założę, to podzielę się wrażeniami.

[MENTION=37952]barteq95[/MENTION] powinniśmy ustalić (z tego co wiem) w UE to nie legalne. A jak już to ustaliliśmy widziałem testy potwierdzające że LED są skuteczniejsze niż ksenony. Jak to odkopię to wstawię.
Do meritum, 6500K MOIM zdaniem to trochę za dużo na światła w aucie, raczej celowałbym w okolice 4000+ :)

Bosma z tego ci widzę daje 4000lm na żarówkę, ja mam włożone takie dające 4800lm i szczerze mówiąc w deszczu jest straszna lipa, a ogólnie też mi się wydaje że zwykłe mocniejsze żarówki Osram oświetlały drogę lepiej. to trochę nielogiczne, bo stojąc przed autem świeci jaśniej niż halogenowa, ale z punktu widzenia kierowcy moim zdaniem cała zmiana na minus

LED świeci punktowo i tego nikt nie zmieni- dlatego fabryczny LED ma wiele punktów świetlnych a nie jeden- wkładanie tego typu źródła światła to lipa i tyle zawsze zostająmiejsca nieoświetlone lub słabo oświetlone mimo że wydaje sie iż świeci mocnej- chcesz poprawić oświetlenie w julce to kupić HID 4300K i po kłopocie. Z mocniejszymi żarówkami to praktycznie gwarantowane wypalenie odbłysników- mam w garażu lampę z julki używanej na fabrycznej żarówce z nalotem 9 tkm - odbłyśnik ma wypalenie o średnicy ok 2,5 cm.

- - - Updated - - -

Poniżej HID VerteX-a 55 W20171007_194145.jpg
20171007_200612.jpg

- - - Updated - - -

Poniżej HID VerteX-a 55 W20171007_194145.jpg
20171007_200612.jpg

Bosma z tego ci widzę daje 4000lm na żarówkę, ja mam włożone takie dające 4800lm i szczerze mówiąc w deszczu jest straszna lipa, a ogólnie też mi się wydaje że zwykłe mocniejsze żarówki Osram oświetlały drogę lepiej. to trochę nielogiczne, bo stojąc przed autem świeci jaśniej niż halogenowa, ale z punktu widzenia kierowcy moim zdaniem cała zmiana na minus

Nie do końca chodzi tu o lumeny a o barwę światła. im więcej K tym gorzej w deszczu. max 5000K żeby w deszczy było widać.

Nie do końca chodzi tu o lumeny a o barwę światła. im więcej K tym gorzej w deszczu. max 5000K żeby w deszczy było widać.

Dokładnie.

Producenci LED'ów dąża do ich maksymalnej wydajności. Zmiana barwy światła na cieplejsze obniża wydajność diody i ilość Lumenów. Na tym etapie jedynie seryjne światła mają barwę między 4500-5000 K. Nie ma fizycznej możliwości montażu takich diod do adaptera H7/H4/H1 z wielu powodów.
Żaden producent nie będzie się starał za wszelką cenę zrobić wydajnych i "ciepłych" LED'ów H7 itp, skoro i tak nie będą one miały szans na legalne funkcjonowanie w światłach mijania i drogowych a tylko nieliczni będą skłonni zapłacić np 1200-1500 zł za dwie żarówki:) Trzeba czekać aż technologie i komponenty stanieją i wtedy bawić się w alternatywy.

moje LEDy mają 6000k, ale rozumiem, że to i tak wynik kiepski jak na deszcz, bo w deszczu bardzo słabo świecą...

mokry asfalt pochłania niebieskawą barwę świtała stąd słabe światła

a czy to prawda że ledowe żarówki wypalają szybko odbłyśniki? dziś zgłębiłem temat i w wielu miejscach w internecie takie opinie się pojawiają...

a czy to prawda że ledowe żarówki wypalają szybko odbłyśniki? dziś zgłębiłem temat i w wielu miejscach w internecie takie opinie się pojawiają...

Nieprawda. Nie trzeba specjalnych pomiarów, żeby stwierdzić, jak duża jest różnica między ciepłotą zwykłej H7 i LED. Te drugie nie są w stanie nawet takiej ciepłoty wygenerować a dodatkowo mają odbiorniki cieplne w postaci radiatorów lub wentylatorów.

...chcesz poprawić oświetlenie w julce to kupić HID 4300K i po kłopocie.

Robiłem kiedyś podejście do HID'ów ale zrezygnowałem z uwagi na duży problem z montażem żarnika. Jest on na stałe połączony z przewodem, co bardzo utrudnia zapięcie zatrzasku. Gdybym znalazł żarnik, w którym pierścień montażowy stanowi oddzielny element, pewnie bym się skusił, bo odcięcie światła było idealne.

da się zrobić bez kłopotu. Ja pop orstu wyjmuje ten drucik potem z wyczuciem trafiam. Niektórzy wymontowują lampy ale nie ma potrzeby
kwestia wprawy - świeci meeegaa!!

Led już w domu. W środę założę, to napiszę co i jak.
Wesołych świąt
:)
261.jpg

Amortyzatory
Powrót