[Giulietta] Opony Michelin Energy Saver - prawa/lewa?

Knapek

ZBANOWANY
Auto
AR Giulietta 150KM, Jeep Renegade
Zmieniałem dzisiaj opony i oponiarz zapomniał zaznaczyć, która jest która. Wiem tylko, która para jest z przodu, a która z tyłu.
Czy w tych oponach jest zaznaczony kierunek rotacji, czy nie ma on znaczenia (to są opony asymetryczne)? Ja nie znalazłem, ale jest tam bieżnik jakby trochę kierunkowy, taka mała jodełka, ale na wszystkich oponach taki sam, więc po przełożeniu opony na drugą stronę samochodu po zachowaniu strony zewnętrznej/wewnętrznej zaczyna poruszać się on w drugą stronę. Bez sensu, bo w takim razie ne powinno być tej jodełki. Ale nie jestem w stanie określić, która jest która (lewa/prawa). Już zgłupiałem.

Jest na nich oznaczony kierunek rotacji czy strony Inside/outside?

Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka

To zakładasz stroną outside, jak sama nazwa wskazuje do zewnątrz i tyle. Opony asymetryczne nie są kierunkowe.

Przecież wiem co to znaczy inside/outside.
Pytanie było jak poznać lewa/prawa, ale z tego wynika że się nie da, jeśli nie są kierunkowe.

Sorry, różni ludzie się tu udzielają, niektórych nawet język polski przerasta, więc napisałem to co może się wydawać oczywiste. :)
Nie spotkałem opon asymetrycznych i kierunkowych jednocześnie, chyba, że w sporcie. Co za tym idzie sugerujemy się jedynie napisami inside / outside.

Ostatnia edycja:
Czyli nie określę, która prawa, a która lewa. No ale najważniejsze, że wiem które były z tyłu.
W ogóle to zaciekawiło mnie to i gdzieś wyczytałem, że ta jodełka jest po to, żeby w oponach założonych z lewej strony samochodu woda nie chlapała spod samochodu, tylko podobno zbiera się wtedy pod samochodem.
Tylko ile w tym prawdy to nie wiem, bo Anglii traci to sens, a chyba nie robią innych opon na tamtejszy rynek.

Raczej chodzi o to, by wewnętrzna strona opony odebrała jak najwięcej wody spod opony, a strona zewnętrzna zapewniła jak najwięcej przyczepności, ponieważ podczas jazdy w zakręcie to właśnie strona zewnętrzna jest najmocniej dociskana do podłoża.

Nie o to chodzi.
W oponie zamontowanej po lewej stronie samochodu jodełka jest tak: \/
A po prawej tak: /\

Taki urok opon asymetrycznych, że tzw. "jodełka" jest raz tak raz tak (mam tak samo w Uniroyal Rainsport 3).
Gdyby producent oferował opony asymetryczne kierunkowe, trzeba by było kupować osobno 2 lewe i 2 prawe.
Gdzieś czytałem, że podobno opony kierunkowe mają lepszy "ciąg" (przeciążenia wzdłużne - szczególnie ważne w zimówkach), za to asymetryczne lepiej trzymają na zakrętach (przeciążenia boczne) o czym pisał kolega powyżej, ale ile w tym prawdy trudno powiedzieć.

Czyli nie określę, która prawa, a która lewa. No ale najważniejsze, że wiem które były z tyłu.
W ogóle to zaciekawiło mnie to i gdzieś wyczytałem, że ta jodełka jest po to, żeby w oponach założonych z lewej strony samochodu woda nie chlapała spod samochodu, tylko podobno zbiera się wtedy pod samochodem.
Tylko ile w tym prawdy to nie wiem, bo Anglii traci to sens, a chyba nie robią innych opon na tamtejszy rynek.

Może statystycznie - poszukaj w necie jak są pozakładane u innych?
d0894bu-480.jpg
pobrane (1).jpg
michelin-energy-saver.jpg

Jak Ty chcesz to statystycznie ustalić? :D
A do autora wątku: czemu Ci tak zależy na określeniu która opona była po której stronie?

Jak Ty chcesz to statystycznie ustalić? :D
A do autora wątku: czemu Ci tak zależy na określeniu która opona była po której stronie?[/QUOT

Jeśli na 10 zdjęć 9 ma założone lewo, a 1 na prawo - statystycznie wychodzi że trzeba na lewo.
Zawsze może być dobra zmiana i wtedy na prawo :)
Ewentualnie zasada informatyka - jeśli wszystkie sposoby zawodzą, sięgnij do instrukcji :)

Ale przecież wiadomo jak założyć te opony. Napisem outside do zewnątrz i tyle. One nie są kierunkowe, więc nie wiem co jeszcze chcesz ustalać. :)

Ale przecież wiadomo jak założyć te opony. Napisem outside do zewnątrz i tyle. One nie są kierunkowe, więc nie wiem co jeszcze chcesz ustalać. :)

A czy ja gdzieś piszę, że nie wiem jak założyć? Przeczytaj ze zrozumieniem pytanie autora.

A czy ja gdzieś piszę, że nie wiem jak założyć? Przeczytaj ze zrozumieniem pytanie autora.

Zauważ, że jeśli przełożysz oponę asymetryczną na drugą stronę, to musisz ją obrócić i "jodełkę" masz wtedy odwrotnie. Dlatego nie rozumiem co miałaby ta statystyka dać.

Zauważ, że jeśli przełożysz oponę asymetryczną na drugą stronę, to musisz ją obrócić i "jodełkę" masz wtedy odwrotnie. Dlatego nie rozumiem co miałaby ta statystyka dać.

nie zakumałeś tej zabawy z foto? np ile osób ma źle założone

Przyznaję, że nie zajarzyłem. Mam pewne zboczenie na temat opon i często jak idę po parkingu, zwracam na to uwagę. No niestety błędy w montażu są dość powszechne.

Przyznaję, że nie zajarzyłem. Mam pewne zboczenie na temat opon i często jak idę po parkingu, zwracam na to uwagę. No niestety błędy w montażu są dość powszechne.

Z tym się zgodzę,
level 2 - znajdź różnicę na foto (3 ww. załączone zdjęcia)

Amortyzatory
Powrót