• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] skrzynia TCT koszty napraw

adekt

Nowy
Auto
lexus ux, bmw x2
Pytani do użytkowników automatów :) Czy kto już regenerował skrzynie, bądź ewentualnie ponosił jakieś koszty związane ze skrzynia TCT.
Z tego co wiem jest to skrzynia sucha? Prawda. Wyczytałem także że po przejechaniu 150 tyś trzeba się szykować na regeneracje? Prawda.A czy występuje tutaj dwumasa ?

Pozdrawiam
Adek

150 tyś to chyba chodzi o DSG a to inna firma.

Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka

nie słyszałem o usterkach TCT - wymieniać olej na taki jak zaleca producent i tyle.
W DSG zaczyna się od szarpania mniej więcej po 100 tkm- pomaga na chwilę kalibracja mechatroniki (ok 1000 pln), potem jej wywiania ( ok 6 tyś pln) następnie przy ok 200 tkm konieczna jest wmiana sprzęgieł - kolejne 6-8 tyś i kalibracja.

Pytani do użytkowników automatów :) Czy kto już regenerował skrzynie, bądź ewentualnie ponosił jakieś koszty związane ze skrzynia TCT.
nie słyszałem o usterkach TCT - wymieniać olej na taki jak zaleca producent i tyle.

Nie znam przypadków 'regeneracji', jedyne koszty jakie znam to wymiana (uzupełnienie oleju, bo w/g książki się uzupełnia a nie wymienia i tak ASO robi - niestety) oraz wymiana sprzęgieł. Ale też nie znam rekordzistów przebiegów TCT :D bo 150kkm to słaby rekord IMVHO.

Z tego co wiem jest to skrzynia sucha? Prawda. Wyczytałem także że po przejechaniu 150 tyś trzeba się szykować na regeneracje?
W DSG zaczyna się od szarpania mniej więcej po 100 tkm- pomaga na chwilę kalibracja mechatroniki (ok 1000 pln), potem jej wywiania ( ok 6 tyś pln) następnie przy ok 200 tkm konieczna jest wmiana sprzęgieł - kolejne 6-8 tyś i kalibracja.

Z DSG zależy od modelu bo jest ich kilka. Jest DQ200, DQ250, DQ380, DQ511, DL... i tak dalej.
Użytkowałem DQ250 (BorgWarner) przez 6 lat, 130kkm przebiegu w tym czasie, jest to najstarsza skrzynia, 6 biegów, mokre sprzęgła. Przez ten czas jedyne co trzeba było wymienić to sprzęgła (3890pln brutto w ASO) bo się kleiły przy redukcji 2->1 (na gwarancji). Kalibracja, wywianie etc to nie mam pojęcia o co kaman, albo nie do tej skrzyni albo nie przy takim przebiegu.
DQ200 (LUK) 7 biegów, suche sprzęgła, tak, znam przypadki kiedy skrzynia przy 130+ wymagała uwagi serwisowej (stukanie przy zmianie biegów, szarpanie etc). Nie znam historii serwisowej bo dwóch znajomych miało taki przypadek, obaj sprzedali klamory :cool:

Wyczytałem także że po przejechaniu 150 tyś trzeba się szykować na regeneracje? Prawda.A czy występuje tutaj dwumasa ?

Możesz powiedzieć gdzie wyczytałeś? Tzn, może wiesz, kto był autorem - użytkownicy, dziennikarze, konkurencja, czy jeszcze coś innego?
A może był to artykuł-poradnik typu https://motoday.pl/2015/06/16/skrzynia-dwusprzeglowa-najwieksze-wady-problemy-oraz-koszty-napraw
Świadomie kupiłem samochód z TCT biorąc pod uwagę między innymi pozytywne opinie dotyczące tej skrzyni.

- - - Updated - - -

Może podpytać u nich? http://www.prnd.pl/
http://www.prnd.pl/dwusprzeglowa-skrzynia-biegow-tct-alfa-romeo,4,4.html

Może ktoś napisać po jakim przebiegu, gdzie i w jakiej cenie wymieniał olej w takiej skrzyni? Czy obydwa obiegi oleju, czy też jeden od aktywatora. I czy ew zmiana oprogramowania poprawiła pracę skrzyni? Po gwarancji jest to usługa płatna i też niekoniecznie zalecana.

ja wymieniałem w AutomobileTorino Kraków we wrześniu teraz przy przebiegu 88 tys - prewencyjnie i dla własnego spokoju - bo jak pisze w książce producent nie przewiduje wymiany. wymieniłem olej w skrzyni, olej i filtr w robocie. koszty:
filtr - 256,96
olej robot - 52,34
olej skrzynia 2szt 75,92
wymiana oleju skrzynia 79,15
wymiana oleju+filtr robot 115,13
skrzynia biegów programowanie po wymianie - 143,91
w sumie 723,41
z rok wcześniej robiłem aktualizacje skrzyni i po aktualizacji było lepiej koszt koło 140 zł chyba wtedy
teraz po wymianie oleju całkiem inna skrzynia dużo płynniej i fajnie zmienia biegi więc chyba warto. filtr ponoć też się nie zmienia a on sporo kosztuje, ale wolałem wszystko wymienić i mieć pewność co mam, bo nie wiem jak jeździł kiedyś poprzedni właściciel :)

Wielkie dzięki za odpowiedź. Jeśli jesteś zadowolony z wymiany, jak i ze sposobu przeprowadzania wymiany i efektów, to chyba podjadę do Krakowa. Tu u siebie jakoś nie widzę w ASO entuzjazmu do takiej usługi i boję się, że zaszkodzą, a nie pomogą.
Pozdrawiam

A ja mam do wymiany sprzęgła.. przebieg niespełna 68tkm. Czy wymienia się od razu dwumase?

A co się dzieje ze wiesz ze sprzęgła padły? Coś za niski ten przebieg żeby już 2 sprzęgła padły.

Objawy to szarpanie i drgania przenoszone na samochód. Taka diagnoza mechanika, chyba że coś popierdzielil..
Ale jak szukałem julki to pamiętam że interesowałem sie jakaś z wawy która miała 30 tysi najechane i była po wymianie sprzęgła w ramach gwarancji

Ja mam 156tys. W 2.0 JTDm i jakoś sprzęgła nie padły. Chyba że był jakiś fabrik feler. Wiesz jaki koszt sprzęgieł?

Koszt 2,5-2,8 tys. Ale czy to za jedno, czybpod pozycją sprzęgło kryją się dwa to bladego pojęcia nie mam. Eper podaje numer 55253082 i nie wiem jak to czytać.

zacznij od kalibracji TCT

Koszt 2,5-2,8 tys. Ale czy to za jedno, czybpod pozycją sprzęgło kryją się dwa to bladego pojęcia nie mam. Eper podaje numer 55253082 i nie wiem jak to czytać.

Darek, czym robisz kalibracje? Albo w Aso? Czytałem że w Aso robią aktualizacje jak coś szarpie i pomaga.

o tym mowa- nowy soft i restart ustawień (to jest kalibracja) specjaliści od skrzyń automatycznych i dwusprzęgłowych również to potrafią

Auto miałem na oględzinach w ASO. Jakoś na sugestie że może nowy soft sprawiali wrażenie jakby o tym pierwszy raz słyszeli.. swoją drogą szarpanie szarpaniem, ale jak wytłumaczyć drgania?!

A swoją drogą ktoś jest w stanie polecić jakiś niezależny serwis skrzyń, w którym dałoby radę zrobić tą kalibrację, najlepiej rejon Krakowa/Rzeszowa?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót