Czy ktoś się orientuje jak wysterować sygnał zamykający zamki?
Trochę o tym dlaczego i co ustaliłem póki co:
W mojej Giulietcie nie było oryginalnie alarmu (auto ze stocku), więc dołożyli mi alarm w ASO(Cheetah niby dedykowany do samochodów grupy Fiat-a). Od początku było tak, ze z głównego kluczyka z pilotem wszystko cacy działało (zamek i alarm), ale z zapasowego był dołożony pilot nieoryginalny, i on tylko rozbrajał lub uzbrajał alarm, a auto trzeba otwierać przekręcając kluczyk zapasowy we wkładce. Jak zapytałem czemu tak, to powiedzieli że się nie da tego zintegrować z instalacją Giulietty - nie zależało mi bardzo więc odpuściłem im. Jednak to że alarm nie może zamknąć(i otworzyć) centralnego zamka ma jeszcze jedną wadę która mnie obecnie denerwuje. Od kiedy mam dziecko, często zdarzy się że idziemy załadowani, dziecko zaczyna gdzieś zwiewać, albo coś leci z rąk - otwieram z ori pilota wcześniej, ale czasem nie zdążę otworzyć drzwi w 30sek, wtedy uzbraja się sam alarm (tak chcę żeby zostało) ale nie zamyka zamka centralnego (a chciałbym), więc ja łap za klamkę i włącza się alarm. Bez sensu.
Wygooglowałem instrukcję montażową dla tych alarmów, są 2 przewody - fioletowy - na nim pojawia się "impuls masowy" przy zamknięciu z alarmu, na brązowym przy otwarciu poprzez sterownik alarmu - fajnie, teraz to tylko gdzieś podpiąć trzeba.
Zalookałem na schematy i opis z eLearna i wychodzi że sterowanie idzie na body computer złącze F pin 53, zarówno otwieranie jak i zamykanie wg opisu (i body computer przez swoje piny 32 i 18 złącza E steruje zamkiem - u mnie pin 3 nie jest obsadzony - chyba coś na wyrost planowali w mojej Giulietcie tego Dead Lock nie ma). podpiąłem się pod przewód 53 złącza F i faktycznie jak auto jest zamknięte zwarcie go do masy powoduje otwarcie wszystkich zamków, fajnie, to już przynajmniej otwieranie z nieoryginalnego pilota będzie działać - tylko to jest średnio ważna funkcja dla mnie. Ja potrzebuję zamknąć (samouzbrojenie i przy okazji samozamknięcie), spodziewałem się ze może jakaś rezystancja do masy jest potrzebna (wiele rzeczy w alfach jest sterowane na zasadzie detekcji rezystancji z lini przełącznika), ale próbowałem różne typu 390R, 470R,560R, 870R, 1kR, 2,2kR, w końcu wziąłem też potencjometr 1kR i nim kręciłem, ale udawało mi się tylko otwierać auto jak rezystancja spadało poniżej ok 400R (na oko po kącie obrotu).
Czy ktoś się orientuje jak wysterować sygnał zamykający zamki, czy to przez tą linię pin 53 gniazdo F, czy może jakiś inny?
Aha, teoretycznie mógłbym wyrzeźbić podłączenie pod wyłącznik na konsoli - tyle że on przełącza na zmianę otwórz zamknij, a to tak nie może działać z pilota alarmu (np co gdy ktoś 2 razy naciśnie rozbrojenie) - musiałbym zrobić układ który robi detekcję bieżącego stanu otwarcia drzwi i na tej podstawie pozwalać na przejście impulsu masy z jednego albo drugiego przewódu wychodzącego z alarmu. Niby nie problem(przekaźnik SPDT), ale po co to tak robić - poza tym musiałbym wyczaić który sygnał mógłby przełączać tym przekaźnikiem (na pewno nie jest to podświetlanie przełącznika na konsoli, więc pewnie musiałbym zrobić detekcję sygnału zamknięcia - tu niby jest 1kR do masy z linii F pin 53 jak drzwi kierowcy są zamknięte, więc niby się da, ale liczę że obędzie się bez żadnych dodatkowych urządzeń a da sie tylko podłączyć te 2 kable gdzieś (ewentualnie któryś przez rezystor).
Poniżej wklejam pdfy dla wygody jeśli ktoś chciałby looknąć sam i coś doradzić:
Autoalarm Cheetah CH-AE RANDOM AS instrukcja montażu.pdf
E3040 CENTRAL LOCKING .pdf
E2510 COURTESY LIGHTS .pdf
PS. No chyba że schematy są niekompletne lub z błędami (a takie się zdarzają - np pamiętam był błąd z oznaczeniem pinów czujnika pedału sprzęgła w 159 - a np patrząc do schematów z Fiata Stilo (ten sam czujnik) tam było tak samo jak faktycznie jest w 159)