• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Skrzynia TCT problem

Mylisz temat. Położenie P, czyli Parking blokuje skrzynie biegów. Najprościej tłumacząc, to jest to taka zapadka, która blokuje sie na kole zębatym. Dlatego zawsze, a w szczególności gdy parkujemy na wzniesieniu, powinno się najpierw zaciągnąć hamulec ręczny a potem przełożyć lewarek na P. To działa podobnie jak wrzucenie biegu w manualu na postoju. A to o czym pisze kolega GoNiuS, to przyklejenie się klocków do tarcz i nie ma to nic wspólnego ze skrzynią biegów. W samochodach z ręczna skrzynią też to się zdarza.

Ja wiem ze w manualu też się tak dzieje, ale jak kolega wbije na D to już nie ma blokady, tylko właśnie klocki pewnie trzymaja.

Ja wiem ze w manualu też się tak dzieje, ale jak kolega wbije na D to już nie ma blokady, tylko właśnie klocki pewnie trzymaja.

No przecież właśnie o tym napisałem niejako przyznając Ci rację. Mój post tyczyl się pytania kolegi korpus, gdzie mu to wyjaśniłem.

Cześć,

mam podobny problem jak opisał dobryalf. Mianowicie z rana, gdy w poprzednim dniu było wilgotno, wrzucam z P na D i nic. Dodaję gazu nagle "dup!" jakby blokada z kół puściła. Szczerze to trochę się martwię, bo mój Mietek (MiTo) ma przejechane koło 18k. Podczas przeglądu ASO powiedziało, że wszystko jest ok. Niemniej jednak niesmak pozostaje... Miał ktoś z Was podobny problem z TCT? I cóż to może być?

Pozdrawiam,
Krzysiek

Dokładnie tak jak koledzy już pisali, ręczny ci przykleja klocki do tarcz. Mam tak u siebie (parkuje w garażu), miałem tak w punto (też parkowane w garażu). Bardziej odczuwalne w zimę, mam takie podejrzenie że przez sól na drogach się jakoś mocniej przyklejają (ale to mongolska teoria jest).

Btw. Pamiętaj też żeby po ostrej jeździe poczekać chwilę ze zgaszeniem samochodu i zaciąganiem ręcznego (bo klocki i tarcze gorące, a i turbina przy okazji jeszcze będzie przesmarowana).

Witam

Orientuje się może ktoś co dokładnie oznaczają te błędy w skrzyni:
P294D- elektropompa selespeed
Po721- prędkość koła
Dzisiaj jadąc zaczął mrugać prędkościomierz potem zgasło radio i klima i wyskoczyła kontrolka skrzyni, po chwili wszystko odżyło oprócz skrzyni.
Po zatrzymaniu się wyłączeniu i włączeniu auta problem dalej był auto nie chciało ruszyć z miejsca, świeciła się kontrolka dalej. Po 20min na wyłączonym silniku wszystko wrociło
do normy, odpalił normalnie bez błędy skrzyni, w domu po podłączeniu te dwa błędy się ukazały.
Myślicie że to coś z prądem czy skrzynia?

Witam

Orientuje się może ktoś co dokładnie oznaczają te błędy w skrzyni:
P294D- elektropompa selespeed
Po721- prędkość koła
Dzisiaj jadąc zaczął mrugać prędkościomierz potem zgasło radio i klima i wyskoczyła kontrolka skrzyni, po chwili wszystko odżyło oprócz skrzyni.
Po zatrzymaniu się wyłączeniu i włączeniu auta problem dalej był auto nie chciało ruszyć z miejsca, świeciła się kontrolka dalej. Po 20min na wyłączonym silniku wszystko wrociło
do normy, odpalił normalnie bez błędy skrzyni, w domu po podłączeniu te dwa błędy się ukazały.
Myślicie że to coś z prądem czy skrzynia?

Witam,

u mnie również błąd P294D. Diagnoza ASO: do wymiany aktywator (7500,00 zł). Ktoś poratuje?

Witam wszystkich potrzebuję pomocy.
Giulietta 2,0 jtdm TCT 168 000 km. Nie mogę odpalić dziś rano akumulator raczej nowy (nie było problemów). Podczas przekręcenia kluczyka w stacyjce zapalają się kontrolki i zapala się kontrolka co mnie zaniepokoiło od skrzyni biegów.
Auto nie odpala, zachowuję się jakby nie chciał zakręcić, słychać przekaźnik jak "pyka" i nic nie odpali. Co mnie niepokoi w ostatnim tygodniu był problem z zestawem głośnomówiącym blue&me nie mogłem się połączyć z z telefonem. Nie wiem czy to jest powiązane.
Jak ją kupiłem 2 miesiące temu to wszystko chodziło, wymiana oleju filtrów klima itp itd.
Proszę o pomoc nie wiem co zrobić podoba mi się Julka fajnie się jeździ z łopatkami i mija niemieckie "das auto" na drodze. Musze mieć auto sprawne taka mam prace że często muszę gdzie dojechać na czas.
POZDRAWIAM.

- - - Updated - - -

jeszcze może to pomoże, problem z blue&me zaczął się jakby od czasu kiedy przeczyściłem gniazdo od zapalniczki/ładowania było trochę zaśniedziałe i nie łączyło ładowarki samochodowej . Prysnąłem kontaktem w spreju i przeczyściłem delikatnym papierkiem. Dodam że gniazdo chodził ładowarka do telefonu działa.

- - - Updated - - -

jeszcze jena rzecz jak czytam innych posty. Mruga mi licznik przejechanych kilometrów.

Witam wszystkich potrzebuję pomocy.
Giulietta 2,0 jtdm TCT 168 000 km. Nie mogę odpalić dziś rano akumulator raczej nowy (nie było problemów). Podczas przekręcenia kluczyka w stacyjce zapalają się kontrolki i zapala się kontrolka co mnie zaniepokoiło od skrzyni biegów.
Auto nie odpala, zachowuję się jakby nie chciał zakręcić, słychać przekaźnik jak "pyka" i nic nie odpali. Co mnie niepokoi w ostatnim tygodniu był problem z zestawem głośnomówiącym blue&me nie mogłem się połączyć z z telefonem. Nie wiem czy to jest powiązane.
Jak ją kupiłem 2 miesiące temu to wszystko chodziło, wymiana oleju filtrów klima itp itd.
Proszę o pomoc nie wiem co zrobić podoba mi się Julka fajnie się jeździ z łopatkami i mija niemieckie "das auto" na drodze. Musze mieć auto sprawne taka mam prace że często muszę gdzie dojechać na czas.
POZDRAWIAM.

- - - Updated - - -

jeszcze może to pomoże, problem z blue&me zaczął się jakby od czasu kiedy przeczyściłem gniazdo od zapalniczki/ładowania było trochę zaśniedziałe i nie łączyło ładowarki samochodowej . Prysnąłem kontaktem w spreju i przeczyściłem delikatnym papierkiem. Dodam że gniazdo chodził ładowarka do telefonu działa.

- - - Updated - - -

jeszcze jena rzecz jak czytam innych posty. Mruga mi licznik przejechanych kilometrów.
Sprawdz akumulator prawdopodobnie zaczyna padać.

pytanie, żeby nie tworzyć nowego wątku:
miga mi kontrolka skrzyni (mam TCT), auto stało dłuższe kilka dni więc ponieważ żre mi trochę więcej prądu niż powinno odpiąłem aku, po odpaleniu pika raz lub dwa i wywala błąd "Check transmission see handbook". akumulator jest nowy, ma ze 3 miesiące, napięcie zmierzyłem i jest 12,82 V, auto odpala i jeździ normalnie, ale cały czas miga ta czerwona kontrolka, nie działa system DNA i jest też błąd hill holdera. gdzie w Łodzi poza ASO można to diagnozować/naprawić?

A czy kolega kasował błędy po wypięciu i ponownym podłączeniu akumulatora obracając kierownicą do pozycji krańcowych w jedną i drugą stronę parę razy?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

z tego co wyczytałem w innym wątku to kasuje żółte kontrolki (hill holder, korektor itp) które zawsze się pojawiają po resecie prądu, a ja mam czerwoną kontrolkę skrzyni automatycznej, która nigdy po takim resecie mi się nie pojawiła

czy ktoś się orientuje jak sczytać błędy przez OBDII? kupiłem urządzonko, i sczytuje mi "za bogata mieszanka" z komputera silnika (co już wiedziałem, bo lpg do regulacji jest) ale w żaden sposób nie sczytuje żadnego błędu skrzyni, przełączam między oboma dostępnymi ECU i jeden ma "too rich" a drugi nie ma żadnych komunikatów

A przejściówkę masz?

chyba nie, bo nie wiem czym jest "przejściówka"?

jedna apka sczytała mi błąd P290D i teraz nie wiem czy to skrzynia - TCT gearbox fault: P290D, End of line/service self-calibration

czy może ogólny błąd związany z katalizatorem i jego czujnikami? bo tak ten błąd identyfikuje wpisanie luzem w google "P290D"

chyba nie, bo nie wiem czym jest "przejściówka"?

jedna apka sczytała mi błąd P290D i teraz nie wiem czy to skrzynia - TCT gearbox fault: P290D, End of line/service self-calibration

czy może ogólny błąd związany z katalizatorem i jego czujnikami? bo tak ten błąd identyfikuje wpisanie luzem w google "P290D"

Tak wyglądają przejściówki które wpinasz pod zakupiony przewód: https://allegro.pl/oferta/adapter-elm-327-multiecuscan-alfaobd-fiat-5946505060, druga sprawa że jeśli chcesz sprawdzić błędy TCT to musisz wybrać ten moduł z listy i dopiero potem próbować, teraz łączysz się tylko z silnikiem więc nie dziw się że tam nic o skrzyni nie ma.

A ja mam pytanie do osób, które robiły adaptację skrzyni tct lub wiedzą o co w tym chodzi.
Mianowicie czy odbywa się to na pracującym silniku, skrzyni lub podczas jazdy?
Zakładając, że chodzi o jakieś regulacje i likwidowanie luzów ze względu na życie tarcz, pomyślałem, że ten proces powinien odbywać się podczas pracującej skrzyni.
Jestem umówiony na wymianę oleju w układzie sterowania i adaptację.
Zaczyna mi zauważalnie szarpać przy zmianie biegów 1/2 i 3/4.
Podejrzenie pada na sprzęgła ale chcę zacząć od podstaw. Oleje i filtr już raz wymieniałem, teraz tylko chcę to zrobić w samym aktywatorze. W sumie to skrzynia manualna zautomatyzowana i w samej skrzyni olej raczej na własne życzenie i spokoju, albo wcale.
Jeśli ktoś miał podobne problemy niech da znać jakie rozwiązania.
Ew gdzie tanio kupić sprzęgła i wymienić ;)

Wszystkie adaptacje odbywają się na postoju, na zgaszonym silniku. U mnie niestety adaptacji nie dało się już wykonać ze względu na zużycie sprzęgieł. A wymieniłem je w swoim garażu :)

Wszystkie adaptacje odbywają się na postoju, na zgaszonym silniku. U mnie niestety adaptacji nie dało się już wykonać ze względu na zużycie sprzęgieł. A wymieniłem je w swoim garażu :)
Dzięki za odpowiedź.
I jeszcze dopytam, czy brak możliwości adaptacji jest sygnalizowane przez program czy po prostu wyjeżdżasz i nadal szarpie?
Może trochę informacji, jakie objawy, przy jakim przebiegu, jaki koszt i czy przy okazji trzeba dwumasę wymieniać?

Z tego co pamiętam to próba adaptacji po prostu kończyła się wynikiem negatywnym. Delikatnie szarpania przy zmianie akurat nie były u mnie powodem wymiany. Miałem spalone sprzęgło od nieparzystych biegów (zakładam że to przez zużyty akumulator i trzymanie na hamulcu przez poprzednią właścicielkę). Wymieniałem przy przebiegu ok. 124k, koszt w okolicach 2500 zł. Dwumasa była w porządku także nie wymieniałem. Po wymianie i adaptacji zmiana biegów jest naprawdę gładka.

Z tego co pamiętam to próba adaptacji po prostu kończyła się wynikiem negatywnym. Delikatnie szarpania przy zmianie akurat nie były u mnie powodem wymiany. Miałem spalone sprzęgło od nieparzystych biegów (zakładam że to przez zużyty akumulator i trzymanie na hamulcu przez poprzednią właścicielkę). Wymieniałem przy przebiegu ok. 124k, koszt w okolicach 2500 zł. Dwumasa była w porządku także nie wymieniałem. Po wymianie i adaptacji zmiana biegów jest naprawdę gładka.
Czyli sam koszt sprzęgieł jak rozumiem tyle wyniósł, gdyż wymiana we własnym zakresie?
Z tego co się wstępnie rozglądałem to sprzęgła Luk to ok 2700,- PLN.
A zapytam jaki wpływ mógł mieć akumulator na sprzęgła. Bo ja też przez jakiś czas miałem z tym problem. Okazało się, że alternator miał poluzowany przewód. U mnie akurat biegi parzyste szwankują. Może podobna sytuacja. I co chodzi z tym trzymaniem na hamulcu a uszkodzeniu sprzęgieł? Chodzi o tzw jazdę na półsprzęgle czyli w przypadku tct nie wciskaniu hamulca do końca?
Dzięki za przydatne informacje.

Amortyzatory
Powrót