[Giulietta] Skrzynia TCT problem

revir85

Nowy
Auto
Byla Giulietta 12' 2.0 jtdm2 TCT SPORT Bedzie Giulia
Witam
Ostatnio 2 razy zdarzyla mi sie taka sytuacja ze po przekreceniu zaplonu swiecila mi sie na desce kontrolka od skrzyni tct gdy po wrzuceniu R badz D kontrolka przy skrzyni migala a powinna zaswiecic sie tam gdzie przesunie sie lewrek na D bardz R badz N po wrzuceniu na drive badz na cofanie nie bylo zadnej rekacji skrzyni auto nie chcialo jechac.... tylko pikalo... po zgaszeniu i ponownym odpaleniu problemu nie bylo... dodam ze auto jezdzi normalnie nie szarpie biegi wchodza ladnie... mial ktos podobny przypadek? wiecie co to moze byc?

No skrzynia chciała się z tobą popieścić [emoji41]

miesiąc po zakupie miałem przypadek, że po uruchomieniu wyświetlił się napis 'sprawdź przekładnię' (drążek był na P) i podobnie jak u Ciebie nie zaskoczyło po wrzuceniu na D (ale bez pikania). po 5 minutach ponowne uruchomienie, jeździ normalnie od tego czasu (rok), żadnego błędu w kompie serwis nie stwierdził :D więc obstawiam, że Piotriix ma rację ;)

Hmmm troche mnie uspokoilicie.... podlaczylem sie pod kompa i byl blad spordyczny uszkodzana jednostka sterujaca... tylko nie zapamietalem symbolu :/
skasowalem pojezdzilem i jak na razie ok wszystko smiga az milo takze sam nie wiem :)

Panowie powtorzyla mi sie sytuacja
komp wykazal 2 bledy w skrzyni:
P0613 jednostka sterujaca uszkodzona
P0563 zasilanie czujnikow
chciac odpalic alfe zero reakcji na kluczyk jak by aku padl zaswiecila mi siekontrolka od skrzyni...po wyjeciu kluczyka i probie ponownego odpalenia auto normalne zapalilo kontrolki dzialaly i biegi tez dzialy...
Jakies sugestie?
Dodam ze napiecie akumulatora przy tych bledach komp pokazal 8 i 11V
Nie jest temu winny slaby akumulator ? czy mechatronika poszla w skrzyni moze sadzac po tych bledach?

Ostatnia edycja:
No prądu szukaj .ma być 12 i więcej

No tez mi sie tak wydaje... poszlo za niskie napiecie i komp zlapal bledy kurat od skrzyni... jutro wymienie akumulator i jak sie problem powtorzy bedzie trza dzialac dalej :/ gosc co skrzyniami sie zajmuje mowil ze te bledy od mechatroniki jakiejs :/ duze koszty tego w razie w orientuje sie ktos?

Raz miałem przygodę w zimie z TCT, po dłuższej przewie i na mrozie uruchamiam silnik - jest OK, wstawiam D autko ani drgnie, daję F zero reakcji i tak dłuższą chwilę. Nagle dupppp i jedziemy, nieźle się przestraszyłem ale nic nie urwało się. Dwa lata minęły i jest dobrze.

hmmm jutro pomierze aku jak bedzie do bani to kupie nowy i bede obserwowal skrzynie. Jak sie sytuacja powtorzy wtedy bedzie problem :/ choc wydaje mi sie ze slaby aku ma za niskie napiecie i stad te problemy:/

U mnie raz pojawił się problem ze skrzynią przy siarczystych mrozach zeszłej zimy. Po odpaleniu i przejechaniu krótkiego odcinka ponowne odpalenie niemożliwe i ikonka skrzyni na czerwono. Po resecie stacyjką nie było już nigdy problemu. Przy okazji diagnostyki wyszło coś z aktywatorem lub centralką. Więc niewykluczone, że akumulator i spadek napięcia może powodować takie błędy.

Zefir no mam taka nadzieje wymienie aku i sie zobaczy jak nie w pon jestem umowiony na wymiane oleju w skrzyni to niech szpece od automatow mi zdiagnozuja...

Cześć. Słuchajcie też mam często po nocnym odpalaniu błąd skrzyni P0563- zasilanie czujników. I brak reakcji na odpalenie lub 2 bieg nie wchodzi tylko wyrzuca na luz lub rusza z 2 biegu i w skrzyni dziwne dźwięki są. Muszę zgasic i jeszcze raz odpalić i jest ok. Dodam że mam akumulator nie pod S&S i ma mniejsza pojemność niż oryginalny. I też wydaje mi się że jest za duży spadek napięcia.

no to sam sobie odpowiedziałeś - elektronika jest obecnie b. czuła na spadki i niedobory prądu do tego znaczna ilość odbiorników elektrycznych bo ludziska lubią wypas. zamontuj to co ma być i koniec. Aku nie kosztuje tysięcy.

blad P0563 - sam juz nie wiem jutro zaloze nowy aku jak sie sytuacja powtorzy to nie bedzie to jego wina :/
Moduł PCM wykrył nieprawidłowy odczyt napięcia z akumulatora pojazdu, układu rozruchowego lub układu ładowania.
Jeśli moduł PCM wykryje, że odczyt napięcia z układu rozruchowego / ładowania jest niższy lub wyższy od oczekiwanego, kod zostanie zapisany, a lampka szybkiego uruchomienia silnika serwisowego zaświeci się
Objawy mogą obejmować przestój silnika na biegu jałowym, skrzynia biegów może nie przesuwać się prawidłowo (automatyczna), czerwona lampka akumulatora może się zaświecić, zmniejszenie zużycia paliwa może się utrzymywać przez dłuższy czas, a lampka stanu silnika serwisowego wkrótce się zaświeci . W innych przypadkach nie występują żadne inne symptomy poza podświetleniem lampki silnika wkrótce.
Najczęstszą przyczyną tego kodu może być wadliwy alternator. Inne przyczyny mogą obejmować wadliwą baterię lub rozrusznik, przerwane lub zwarte przewody lub kable baterii, niedostateczne początkowe lub wtórne usterki akumulatora, wadliwy regulator napięcia, skorodowane końce końcówki akumulatora, wadliwy moduł PCM (rzadko), rozładowany akumulator lub niesprawna bateria .

Ostatnia edycja:
po wymianie aku jak narazie wszystko gra zero bledow
ale jeszcze mam pytanie do uztkownikow TCT
Gdy wrzucam na d badz r i puszczam hamulec chcac jechac auto nie jedzie dopiero zaczyna jechac do przodu badz do tylu po nacisnieciu pedalu gazu tak powinno byc?
Jezdzilem nowa dsg w superbie i tez tak samo sie zachowuje a np u kumpla w e60 po wrzuceniu na d i puszczeniu hamulca auto samo jedzie bez dodania gazu...
a u was jak jest?

Ostatnia edycja:
Mam prośbę weż swój post edytuj popraw pisownię i ortografię

sorki pisane na szybko w pracy :)

po wymianie aku jak narazie wszystko gra zero bledow
ale jeszcze mam pytanie do uztkownikow TCT
Gdy wrzucam na d badz r i puszczam hamulec chcac jechac auto nie jedzie dopiero zaczyna jechac do przodu badz do tylu po nacisnieciu pedalu gazu tak powinno byc?
Jezdzilem nowa dsg w superbie i tez tak samo sie zachowuje a np u kumpla w e60 po wrzuceniu na d i puszczeniu hamulca auto samo jedzie bez dodania gazu...
a u was jak jest?
to różnica miedzy skrzyniami dwusprzęgłowymi a klasycznym automatem.

U mnie w tct sam rusza, a obroty dźwigaja się do ok 1000obr. ciekawe jak u innych.

A nie masz przypadkiem pod górkę albo z górki. U mnie w TCT sam rusza jak dam na R lub na D i auto jest na płaskim. Kiedy jednak stoję na zjeździe do garażu to nie rusza ani na D ani na R.

Amortyzatory
Powrót