Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Podłącze się, czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak zrobić adaptację skrzyni? Lub co robię źle (MES 4.7R3 z kablem Elm327):
1. Przy próbie wykonania "Końcowej kalibracji produkcyjnej/Serwisowej" - silnik wyłączony, brak błędów, ciśnienie 50,5 bara - dostaje komunikat "Wykonanie nieudane, nieprawidłowe warunki do wykonania testu"
2. Przy próbie wykonania Auto kalibracji sprzęgła - silnik wyłączony, silnik rozgrzany, sprzęgła też, brak błędów, biegi na N (wybierak na P) - "Wykonanie nieudane, nieprawidłowe warunki wykonania testu"
Kalibracje produkcyjną / auto kalibracje chce wykonać ze względu na szarpanie przy przejściu z 2 na 3 bieg, potrafi tak brutalnie zmienić bieg że całą budą trzęsie a w parametrach Autokalibracja skrzyni biegów jest oznaczone jako niewykonana.
Pokaż załącznik 280586
Sam sobie odpowiem. Po 24h postoju próbowałem zrobić to sam i o dziwo MES opluł mnie znowu komunikatem o błędzie - ale ze skrzyni zaczęły dobiegać jakieś dziwne dźwięki. Następnie błąd zgasł ale skrzynia przestała reagować na zmianę biegów. Wykonałem adaptację jeszcze raz nic to nie zmieniło. Wykonałem tzw. clutch bleed, ponownie adaptację (znowu ten sam błąd) i .... wykasowałem błędy. I wszystko działa jak ma działać. Coś ta procedura jest niedopracowana, ale teraz skrzynia działa jak marzenie.
Skrzynia szarpała pomiędzy 2/3? Bywało tak że auto zgasło przy zatrzymywaniu się? Odpowietrzałem dzisiaj sprzęgło mesem, po czym nic więcej nie mogłem zrobić bo wyskakiwał błąd zakresu czy coś takiego, spróbuję jutroSam sobie odpowiem. Po 24h postoju próbowałem zrobić to sam i o dziwo MES opluł mnie znowu komunikatem o błędzie - ale ze skrzyni zaczęły dobiegać jakieś dziwne dźwięki. Następnie błąd zgasł ale skrzynia przestała reagować na zmianę biegów. Wykonałem adaptację jeszcze raz nic to nie zmieniło. Wykonałem tzw. clutch bleed, ponownie adaptację (znowu ten sam błąd) i .... wykasowałem błędy. I wszystko działa jak ma działać. Coś ta procedura jest niedopracowana, ale teraz skrzynia działa jak marzenie.
Hi
Ja trochę w nawiązaniu do wątku od #piotr_147
W mojej 940 veloce 2016 mam taką sytuację. Uruchamiam, jadę, nagrzewa się, silnik ciepły lub dopiero osiągający temp 90C i po zatrzymaniu (najczęściej jakieś ruchliwe światła) auto nie przyspiesza normalnie tylko toczy się 20 km/h, obroty nie wzrastają (mimo operowania pedałem gazu), biegów nie zmienia. Wtedy przy życzliwych, wspierających trąbnięciach innych kierowców muszę zatrzymać się, wyłączyć silnik i po ponownym uruchomieniu znów staje się tą narowistą Giuliettą, biegi wchodzą, obroty też.
Nie wiem czy to skrzynia czy może coś ze sterowaniem gazem?
Może ktoś z Was coś kojarzy w takim temacie.
Hi
Ja trochę w nawiązaniu do wątku od #piotr_147
W mojej 940 veloce 2016 mam taką sytuację. Uruchamiam, jadę, nagrzewa się, silnik ciepły lub dopiero osiągający temp 90C i po zatrzymaniu (najczęściej jakieś ruchliwe światła) auto nie przyspiesza normalnie tylko toczy się 20 km/h, obroty nie wzrastają (mimo operowania pedałem gazu), biegów nie zmienia. Wtedy przy życzliwych, wspierających trąbnięciach innych kierowców muszę zatrzymać się, wyłączyć silnik i po ponownym uruchomieniu znów staje się tą narowistą Giuliettą, biegi wchodzą, obroty też.
Nie wiem czy to skrzynia czy może coś ze sterowaniem gazem?
Może ktoś z Was coś kojarzy w takim temacie.
Też mam problem ze skrzynią ,a mianowicie gdy po nocy szczególnie jak jest chłodniej chcę jechać to skrzynia nie zmienia biegów żadnych błędów nie wyświetla. Po zgaszeniu silnika i po ponownym uruchomieniu problem zazwyczaj znika i jedzie normalnie .Nie za bardzo wiem gdzie może być przyczyna bo błędów brak .
mam ten sam problem po wymianie kompletnej skrzyni, patrz post wyżej