a jakie objawy były, ze strony skrzyni, że jest diagnoza że ten czujnik do wymiany?
a jakie objawy były, ze strony skrzyni, że jest diagnoza że ten czujnik do wymiany?
Czujnik został ułamany przy demontażu skrzyni biegów.
wal_kon
Kalibracja zrobiona w ASO FIAT SIERADZ.
Bardzo dobra obsługa i nie wyciągają na siłę kasy od człowieka.
Była chwilowa poprawa ale problem poszarpywania nie zniknął a nawet się rozwija. Chyba dotyczy to co drugiego biegu ...
Zna ktoś aktualne koszty naprawy ?![]()
Ostatnio edytowane przez Sylvia ; 09-06-2023 o 10:06
tak, do wymiany sprzęgło. je się wymienia razem z dwumasą, koszty jak poniżej (pisałem je już wcześniej):
- sprzęgło LUK "602000400" około 3,2k pln lub oryginalne od 3,5k pln
- dwumasa nieco ponad 1k pln
- robocizna około 2k pln
Ostatnio edytowane przez śnieżix ; 10-06-2023 o 00:41
ceny na częściach LuK, robocizna w nieautoryzowanych zakładach. w ASO cena łączna wyjdzie kilkanaście tysięcy
Uprzejma prośba o pomoc, byłem dziś u mechanika, podpiął Alfę pod komputer i wyskoczył poniższył błąd:
P290712 Uszkodzenie centralki przekładni (Pompa elektryczna) - Obwód zwarty do akumulatora
Przeszukałem forum + Google i nie znalazłem nic konkretnego, stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych osób, co to może być i jakie będą szacowane koszty naprawy?
Koledzy po 5 miesiącach przypadkowego i sporadycznego blokowania biegów jest konkret. "Zdechło" totalnie i na pocieszenie w komputerze jest zarejestrowany błąd 1st/3st/5st biegów rozłączanie. Siłownik zablokowany otwarty. Usterka Przerywany. Pisownia oryginalna. Czas na naprawę i pytanie, czy mieliście podobny komunikat?
Mam kilka pytań - póki co bardziej z ciekawości niż jako problem.
1). Jak sprawdzić czy do danej skrzyni są dostępne oficjalne aktualizacje? Jeśli są wgra je tylko ASO? Jaki może być tego koszt?
2). W skrzyni występuje dość głośna zmiana biegów (klikanie). Zdaje sobie sprawę, że robot trochę musi pohałasować ale jednak DSG tak nie słychać jak tej TCT.
3). Dokonywałem po wymianie olejów kalibracji przy pomocy AlfaOBD według procedury:
> I. Odpowietrzanie sprzęgieł
> II. Wyłączenie zapłonu na 40 sek.
> III. Adaptacja końcowa
> IV. Wyłączenie zapłonu na 40 sek.
> V. Włączenie procedury przyuczania kiss-point
Czy do tej procedury należy usuwać "statystyki"?
Odpowietrzanie kończy się komunikatem "Procedura zakończona. Próg selekcji 6." Nie wiem czy to dobrze.
4). Czy ktoś próbował "otwierać" mechatronikę, płukać zawory itp?
Skrzynia pracuje jako-tako. Nie jest to DSG, wg mnie stosunkowo często się gubi. Poza tym rusza, zmienia biegi, jak normalny automat
Przykładowe parametry odczytane ze skrzyni:
No FIAT: 55253329
HW no: CFC 8TDF.02
HW ver: 00
SW no: BJ34B087
SW ver: 0000
Programing date: 16.05.14
Neutral secure engagement threshold: 2.97 mm
1st secure engagement threshold: 3.96 mm
2nd secure engagement threshold: 21.29 mm
3rd secure engagement threshold: 21.69 mm
4th secure engagement threshold: 19.58 mm