[MiTo] Czyżby problem z MultiAir po wymianie oleju? (1.4 Multiair 105 KM)

• Autor wątku Autor wątku abuse
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

abuse

Nowy
Auto
Alfa Romeo MiTo
Dwa lata temu kupiłem samochód, od pierwszej właścicielki, który był regularnie obsługiwany w salonie Alfy w Warszawie. Poinformowała mnie ona, że miała już wymieniony aktywator MultiAir. Olej jaki był zalany po wymianie aktywatora to jakiś Mobil1. Po kupnie zdziwiło mnie to i i przy najbliższej wymianie stwierdziłem, że zaleje to co w instrukcji - Czyli Selenie 5W40 przystosowaną do MultiAir. I tu się zaczęło. Po wymianie oleju zauważyłem, że gdy jest bardzo zimny i samochód stał w garażu około 2 dni. Przy odpalaniu telepie autem przez chwile po czym obroty się stabilizują i jest wszystko ok. Latem i gdy jest ciepło nie ma takiego problemu. Dzisiaj gdzie znowu auto stało wystudzone mocno w garażu po odpaleniu wyskoczył mi na chwilę Check Engine P0301, P1063 oraz P1061. Po jakimś czasie kontrolka Check Engine zgasła. Czytając forum zacząłem się zastanawiać czy to faktycznie nie jest wina tego oleju i czy nie doprowadzi (jeśli już nie doprowadziło w jakimś stopniu) do uszkodzenia aktywatora MultiAir.

Co radzicie w tej chwili zrobić? Jak najszybciej zmienić olej (jeśli tak to na jaki?) oraz często czytałem o jakiejś płukance - czy też ją stosować przed wymianą?

Dzięki z góry!

Mnie po płukance się pogorszyło. Zmuszony byłem do zdjęcia i wyczyszczenia MA. Na szczęście to pomogło i mam spokój.
Czy po wymianie oleju zaznaczono w ECU wymianę oleju?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Generalnie olej był wymieniany już dwukrotnie. Raz w serwisie we Wrocławiu (pewnie to zrobili) a teraz 3 miesiące temu olej wymieniał mi znajomy mechanik, który generalnie zajmuje się tylko motocyklami, więc nie miał możliwości ingerencji w ECU. Dla formalności: błędy odczytałem sam (mam taki moduł OBD2 na bluetooth), który synchronizuje się z aplikacją w telefonie, ale tam mogę tylko przejrzeć i skasować błędy.

Generalnie olej był wymieniany już dwukrotnie. Raz w serwisie we Wrocławiu (pewnie to zrobili) a teraz 3 miesiące temu olej wymieniał mi znajomy mechanik, który generalnie zajmuje się tylko motocyklami, więc nie miał możliwości ingerencji w ECU. Dla formalności: błędy odczytałem sam (mam taki moduł OBD2 na bluetooth), który synchronizuje się z aplikacją w telefonie, ale tam mogę tylko przejrzeć i skasować błędy.
Adaptacja MA przez program MES powinno pomóc :)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Po wymianie oleju trzeba zaznaczyć wymianę oleju za pomocą interfejsu obd2 i odpowiedniego oprogramowania (np. multiecuscan), bez tego silnik może źle pracować.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Dzięki. A więc tak zrobię. Pytanie czy to oprogramowanie jest "ogólnopolskiej dostępne" czy trzeba jechać do jakiegoś serwisu?

I druga sprawa to co z tym olejem? Zostać przy tej Selenii czy mimo wszystko wymienić na coś innego? W nowych instrukcjach niby zalecają 0W30...

Jak lejesz digiteka to jest ok. A multiecu scan kupisz za kilka stówek na allegro z kablem. Pytanie czy ktos wymienial filtr modułu MA?

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Ja mam zalaną w MiTo Selenię PE Star (czy jakoś tak). Dziś po południu odpaliłem silnik bez problemu ( a w nocy było -15'C).
Pracował normalnie, równo, cicho i bez niespodzianek.
Wszystkie Alfy u mnie zawsze jeździły na Selenii dedykowanej do konkretnego silnika i nigdy z tego powodu nie miałem problemu z silnikami. Jedynie wymiany robię co 10k kkm.

PS
Prędzej trafisz na podrabiany Mobil, czy też Castrol niż na podrabianą Selenię.

Ostatnia edycja:
Mobil, castrol i selenia to niestety badziew, selenia star PE to już w ogóle g...no jak już musisz lac selenie to lej digitek.

Amortyzatory
Powrót