• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Nierówna praca na biegu jałowym

Radi850

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4TB + LPG
Witam wszystkich, od sierpnia 2017 jestem szczęśliwym posiadaczem Julki 1.4 TB 120 + LPG. Autko bardzo FAJNIE jeździ, ale od niedawna - konkretnie przy niskich temperaturach (zima 2017/2018) zaczęły się pewne problemy z jego pracą na biegu jałowym. Silnik nie pracuje jedwabiście gładko, z wydechu słychać charakterystyczne "pyrkanie", po rozgrzaniu nie ustępuje - już niezliczoną ilość razy Logowałem auto na biegu jałowym i nie do końca wiem czego się przyczepić. Obroty trzyma względnie stabilnie - od 730 do 750. czasy wtrysków na rozgranym silniku dążą do 2,2ms. czujniki wyczyszczone - ciśnienie oczekiwane (doładowanie) pokrywa się ze zmierzonym przez czujnik, ciśnienie w dolocie zmierzone ok 300mbar, sonda lambda przed KAT działa w zakresie 0,1 - 0,9V. Świece oryginalne - przebieg 5 tys. km, przepustnica wyczyszczona. Żeby wykluczyć wpływ instalacji LPG - jazda z zakręconą butlą przez ok. 1tys. km. Sądziłem że mapy się rozjechały. Charakterystycznym objawem jest również drżenie silnika podczas schodzenia z obrotów przy przejściu przez ok. 1000obr/min (bieg jałowy jak również obciążenie). Dwumasa wymieniona, mam zamiar zabrać się za czyszczenie wtrysków benzynowych. Zwracam się z prośbą o pomoc w rzeczonym temacie. Zapomniałem dodać - brak błędów silnika...

Do odmy zaglądałeś?
Ja mam gaz pierwszą zimę i jestem przerażony ilością majonezu, który był w separatorze.
Pół szklanki spokojnie.

Odma czyszczona w styczniu - sam separator nie był jakoś skrajnie zasyfiony - gorzej metalowa rurka - połączenie separatora z rurą za filtrem powietrza. Tam się działo :). Tak poza tym samo wyczyszczenie nie miało wpływu na poprawę pracy silnika. Dodatkowo podczas jazdy ciężko jest zmienić bieg bez wyraźnego szarpnięcia. odjęcie pedału gazu też powoduje "skok przez płot". Irytuje mnie takie zachowanie. Wiem że to auto potrafi ZDECYDOWANIE lepiej jeździć

W nawiązaniu do mojego wątku parę słów doprecyzowania: auto ma TEORETYCZNIE 118tys. przebiegu (jestem 3 właścicielem), świece wymieniłem na oryginalne ok. 5 tys. km temu więc zakładam, że z nimi wszystko w porządku.

- daj kilka zrzutów tak jak w załączniku to ci powiemy ile km przejechałeś tak w przybliżeniu.
- podanie że sonda lambda kręci sie wokól wartości 0.1 - 0.9 V to nie diagnostyka.
[MENTION=11047]bogas[/MENTION]
- jak widzisz założenie tematu o diagnostyce pilnie potrzebne.

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    88.1 KB · Wyświetleń: 71
  • 2.jpg
    2.jpg
    98.9 KB · Wyświetleń: 54
Ostatnia edycja:
Dzięki za zainteresowanie BUBU - jak wrócę z pracy postaram się ogarnąć temat i zrobić jakiś sensowny zrzut... Z racji zawodu sam próbuję pewne rzeczy posprawdzać (mniej lub bardziej trafnie) - ALE oczywiście po FACHOWE porady odnośnie diagnostyki swojego autka zwracam się tutaj

Bubu a tak z ciekawości jaki przyjmujesz przelicznik czasu na przebieg? :)

Ja co prawda mój mam potwierdzony cały w ASO ale nawet na przyszłość ciekawość mnie zjada

Przesyłam w załączeniu logi na biegu jałowym - pewnie robione mało profesjonalnie więc wskazówki mile widziane. Dodaję także zdjęcie INFO ze sterownika - przebieg wydaje się być realny. Dodatkowo jak wracałem z pracy silnik wydawał się być przeładowany paliwem, reakcje na gaz takie SOBIE. Odgłosy spod maski - buczenie i warkot. Rura końcowa czarna, a oleju nie bierze:)Pokaż załącznik FESLog_1803151613_Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo 16V.txtPokaż załącznik FESLog_1803151628_Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo 16V.txt

- - - Updated - - -

...logi spakowanePokaż załącznik GIULIETTA.rar

- - - Updated - - -

...logi spakowanePokaż załącznik GIULIETTA.rarGiulietta 1.4TB.jpg

Ostatnia edycja:
Nie spotykane że nie bierze oleju to ta jedna na milion a poważnie już sam wydech zazwyczaj wewnątrz jest czarny od pyłów :)

- daj kilka zrzutów tak jak w załączniku to ci powiemy ile km przejechałeś tak w przybliżeniu.
- podanie że sonda lambda kręci sie wokól wartości 0.1 - 0.9 V to nie diagnostyka.
[MENTION=11047]bogas[/MENTION]
- jak widzisz założenie tematu o diagnostyce pilnie potrzebne.

Tak, szczególnie, że auta nam się starzeją.
Jak liczysz przebieg/rocznik auta w stosunku do czasu działania eprom?

Uwierz ,że to nie ma nic wspólnego z lpg.

Ale to nie kwestia wiary, tylko procesu spalania gazu, z którego jest bardzo dużo H2O.
Świetnie to widać w zimie. Jedziesz na benie, dopóki nie przełączy sie stag na gaz-za Tobą prawie w ogóle nie widać dymu/pary. Po przełączeniu na gaz-biała chmura pary.
Robiąc odcinki po 15km olej się pieni, nie nadąża odparować i mam majonez w separatorze.
Przed założeniem gazu nie było go aż tyle.
Auto nie bierze oleju więcej niz przed założeniem lpg. Dolewam max 0.5l na 15kkm.

Przyszedł mi do głowy kolejny dziwny aspekt pracy na Pb - na jałowym wtryski benzyny pracują głośniej niż LPG - KEIHIN. W sumie jak auto jeździło zgodnie z moimi oczekiwaniami to nie zwracałem na to uwagi, ale może TTTM. Po prostu pierwszy raz spotkałem się z wtryskami Pb, które hałasują bardziej niż LPG. Znajomy mechanik zasugerował uszkodzony regulator ciśnienia paliwa i skracanie wtrysków na jałowym, ale dla mnie to nie jest tak oczywiste bo z tego co się orientuję T-Jet na biegu jałowym ma stosunkowo krótkie czasy, chyba że się mylę???? Fajnie byłoby się odnieść do czasów innego prawidłowo pracującego motoru T-Jet. Te czasy dążą do 2,2ms

Ja też mam ciszej na lpg niż na PB.
Czas na wolnych na rozgrzanym silniku w mojej schodzi nawet do 1.8
Gdzie logi robiłeś? W tropikach?
Silnik ma lekko ponad 40 st a powietrze 34 st.
Logi podają ,ze masz przeładowane ciśnienie czasami
DTV 1.5?
bubu321@ Ty to kiedyś fajnie tłumaczyłeś.
Ja takiej wysokiej wartości nie mam.
Sonda za katem coś musi dużo korygować.

Ostatnia edycja:
Tylko Ty Piotriix masz chyba auto po konkretnym modzie wiec pewnie i mapy pozmieniane w pełnym zakresie... ale może to ten kierunek - wtryski mi wydłuża a nie skraca - brak mi porównania do nie kombinowanego STOCKOWEGO silnika :/ może kluczowe tu jest ciśnienie na listwie wtryskowej

- - - Updated - - -

regulator posiadam nowy więc pewnie wymiana nie zaszkodzi chociaż tak na ślepy traf to trochę SŁABO się grzebać w silniku, wolę się upewnić po analizach LOGów. Bubu321 - liczę na Ciebie i z góry dzięki :)

- - - Updated - - -

Słuszna uwaga z temperaturą - wróciłem z pracy, WZGLĘDNIE szybki obiad i podszedłem z komputerem pod Julkę... Trochę się nie zdążyła schłodzić :) logi na zimno postaram się zrobić jutro ;)

Z tego co pamiętam na orygnalnych wtryskach było coś podabnie jak u ciebie.
Poszukam starych logów to zobaczę
Ale na pewno było poniżej 3 ms

Bubu zerknij proszę na powyższe logi - może zauważysz jakąś anomalię - lambda to jednak ślepy trop... Tak to jest jak auto chcesz do ładu doprowadzić i szukasz rozwiązania a ono cały weekend jak rakieta się zbiera i Cię zwodzi ;). Czar prysł w pon. rano :) znowu wibracje i pyrkanie z wydechu na wolnych

Amortyzatory
Powrót